Vaihto-opiskelu: The Hong Kong Polytechnic University

Onneksi olkoon niille ihanille ihmisille, jotka ovat saaneet vaihtopaikkoja ympäri maailmaa taas viime viikkoina! Erityisesti tietysti haluan onnitella niitä muutamaa onnekasta, joita odottaa vaihto-opiskelu Hongkongissa. Kunpa voisinkin elää sen kaiken uudelleen! The Hong Kong Polytechnic University muutti tämän tytön koko elämän. Tänään puhutaan kuitenkin käytännön asioista, joista voi hyvällä tuurilla olla jollekkin siellä ruudun takana jopa hyötyä. Vaihto-opiskeluun lähteminen on yleensä todella villi paperisota, erityisesti kun poistutaan Euroopasta. Paperisota aiheutti stressiä ja paniikkia, mutta onneksi siihen sai apua niin HAAGA-HELIA:n suunnalta kuin The Hong Kong Polytechnic Universitystäkin (eli PolyU:sta). Interwebsin ihmeellisestä maailmasta löytyi myös muita samaan kouluun lähteviä suomalaisia, joten stressaaminen yhdessä oli huomattavasti huvittavampaa.

IMG_3707

Valmistelut ennen matkaa

Saatuani vaihto-opiskelupaikan, minun piti vielä lähettää hakemukset PolyU:lle erikseen. Tämä oli stressaavaa siinä mielessä, että koulu voi vielä tässä vaiheessa periaatteessa olla ottamatta minua vaihtoon. Onneksi näin tapahtuu erittäin harvoin ja yleensä tällaisissa tilanteissa on kyse esimerkiksi todistusten väärentämisestä yms. Monet paperiasiat menivät viime tinkaan ja koulun puolelta painotettiin, että lentoliput tulee ostaa vasta kun kaikki tämä on hoidettu. Koulu auttoi myös viisumin hankinnassa ja itse piti vain täyttää hakemus ja lähettää se koululle. Omassa paperissa oli pieni virhe, mutta onneksi koulu ilmoitti tästä ja sain täyttää viisumihakemuksen uudelleen. Näissä kannattaa kuitenkin olla todella tarkka, erityisesti kun kyseessä on Aasia! PolyU:n suunnalta onneksi sai myös apua nopeastikin sähköpostitse jos oli jotain kysyttävää, joten stressistä huolimatta kaikki hoitui hyvin!

Ennen muuttoa Aasiaan piti myös selvittää kaikki mahdolliset rokotteet ja niiden voimassaolo. Itse olen reissanut noilla mailla ennenkin, joten omat piikkini oli pistelty jo ajat sitten. Nämä kannattaa kuitenkin varmistaa ja kannattaa matkalle ottaa mukaan kansainvälinen rokotekortti kaiken varalta! Kannattaa myös huomioida muut mahdolliset matkat Aasiassa vaihdon aikana.

Matkavakuutus yli 3 kuukautta kestävälle matkalle kannattaa myös valita tarkkaan. Usein yli 3 kuukauden matkoille moiset tulevat myös kalliiksi ja omani hinta taisi pyöriä vajaassa 300 eurossa. Minulla on aiemmin ollut pitkällä matkalla If:in vakuutus, mutta olin huomattavasti tyytyväisempi saamaani palveluun LähiTapiolasta! Täältä otan matkavakuutuksen jatkossakin!

Pankkikortteja kannattaa myös miettiä tarkkaan. Itse lähdin reissuun yhdellä kortilla, joka oli Osuuspankin debit/credit -yhdistelmä. Hongkongissa ainakaan OP:n debit kortit eivät toimi olleenkaan, joten olin koko puoli vuotta luottokorttini varassa. Tämä päättyi siitä ikävästi, että lompakkoni varastettiin ja olin pari viikkoa ilman minkäänlaista korttia. Ota siis mukaan mielummin electron ja luottokortti tai kaksi ja muista pitää kortit eri paikoissa! Huom. Electronia käyttäessä valitse automaatilla ja maksulaitteissa aina credit! 

 Tämän lisäksi ennen lähtöä selvitettiin asumisasiat ja kurssivalinnat! Lue niistä alempana lisää!IMG_4822

Kurssivalinnat

Kurssivalinnat tehtiin muutamaankin otteeseen ja niihin pystyi vaikuttamaan vielä paljonkin paikan päällä. Vaihtoon hakiessa piti jo perustella mitä kursseja haluaa ja minkä takia. Tämä tullaan tekemään uudelleen kun kouluun lähetetään koulun omat hakemuspaperit, mutta näistä on turha ottaa tässä vaiheessa liikaa stressiä! Toki mitä nopeampi olet liikkeissäsi, sitä varmemmin pääset haluamillesi kursseille. Itselläni pysyi samana kaikki kurssit mitä valitsin Suomesta, mutta osa opiskelutovereista ei mahtunut kaikille haluamilleen kursseille.

Saimme sähköpostitse päivitetyt listat kurssivaihtoehdoista, jotka oli tarkoitettu vaihto-opiskelijoille. Alustavat valinnat olimme tehneet viime vuoden kurssien perusteella. Vaihto-opiskelijat voivat ottaa mahdollisuuksien mukaan muitakin kursseja. Itse halusin opiskella myös Wine Studies ja pääsin mukaan kurssille, vaikka se ei ollut tarkoitettu vaihto-opiskelijoille.

Minulla oli kuusi kurssia, joka oli aika suuri määrä opintoja suhteessa muihin vaihtareihin. Töitä sai tehdä paljon, vaikka aikataulullisesti päiväni koulussa eivät niin pitkiä olleetkaan. Omat kurssini olivat; Tourism & Transport, Strategic Management in Hospitality, Airport Operations/Management, Contemporary Tourism issues, Wine Studies & Elementary Chinese.

IMG_5361

Hongkong kotikaupunkina

Voiko olla parempaa? Hongkong yllättyi minut positiivisesti ensimmäisestä päivästä lähtien ja koituduin tähän aasialaiseen suurkaupunkiin todella nopeasti. Hongkongissa on helppo kulkea ja kaupunki on todella turvallinen. Julkinen liikenne toimii loistavasti ja kävelymatkat moniin paikkoihin ovat todella lyhyitä. Itse kuljin kouluun aina kävellen ja bussilla sekä metrolla jos piti kulkea kaupungin toiselle puolelle. Hong Kong Islandin puolella pitää toki ainakin kerran testata paikallisia ratikoita! Julkinen liikenne Hongkongissa on myös lähes ilmaista!

Hongkongissa on halpa syödä ulkona ja suurin osa aterioista tulikin syötyä lähistöltä löytyvistä sushibaareista, vietnamilaisista soppakaupoista ja paikallisista nuudelikojuista. Vaikka Hongkongissa pärjää melko hyvin englannin kielellä, ravintoloissa pitää useimmiten pärjätä kuitenkin pelkällä elekielellä.

Se mistä itse pidin kaupungissa eniten on vaihtelevuus. Yhtenä päivänä voin maata rauhallisella merenrannalla luonnon helmassa, toisena tunkea shoppailemassa Mong Kokin ruuhkassa ja kolmantena siemailla hienoa cocktailia maailman korkeimmassa baarissa. Kaupungissa ei voi tulla milloinkaan tylsää, sillä se tarjoaa jotakin jokaiselle ja vielä päivän jokaisena tuntina!

Varsinaista kulttuurishokkia en käynyt läpi vaihdon aikana ollenkaan. Toisinaan saatoin kaivata tilaa kävellä kaduilla tallomatta ihmisiä, eurooppalaista ruokaa tai rauhallisempaa asuntolaa. Nämä olivat kuitenkin kovin pieniä ajatuksia ja ilmenivät lähinnä ruokamyrkytyksen iskiessä kerran reissun aikana.

IMG_5782IMG_5825IMG_3544IMG_3245

Asuntola

Koulu tarjoaa asunnon automaattisesti kaikille vaihto-opiskelijoille, joka oli yksi iso stressitekijä vähemmän hakuprosessissa. Vaihto-opiskelijoista varmasti ainakin 95% asuu asuntolassa. Jos olet tottunut asumaan yksin, saattaa edessä olla pieni shokki. Asuntolassa jaetaan sellainen kymmenen neliön huone toisen opiskelijan kanssa. Yksityisyyttä ei siis ole luvassa puoleen vuoteen, mutta tämä kannattaa ottaa kokemuksena. Hinta on myös sopiva, sillä kuukauden vuokra on noin sata euroa! Saat valita haluatko kämppikseksi paikallisen vai toisen vaihto-opiskelijan. Yleensä suositellaan valitsemaan toinen vaihto-opiskelija, sillä todennäköisesti ymmärrätte toisianne paremmin ja voitte täten jakaa kokemuksia elämästä Aasiassa. Tämän lisäksi paikallinen opiskelutyyli voi olla monelle meistä melko poikkeava ja siksi paikallisen kanssa asuminen ei ihan oikeasti todennäköisesti ole kovin helppoa! Oma kämppikseni oli pariisilainen tyttö, jonka kanssa tulin loistavasti toimeen ja puoli vuotta pienessä tilassa ei tuottanut ainuttakaan ongelmaa! Tosin omana etuna saattoi olla se, että  vietin muutamia öitä silloisen mieheni luona ja aikaisemmin olen jakanut huoneeni Ruotsissa kolmen tytön kanssa!

Huoneesta löytyy valmiina sänky, pöytä, työtuoli, hyllyjä, kaappitilaa sekä jääkaappi. Sängyssä on valmiina vain (kova) patja ja muut vuodevaatteet tulee hankkia itse paikan päältä. Vessat jaetaan viereisen asunnon kahden asukkaan kanssa, eli samaa vessaa käyttää yleensä neljä ihmistä. Keittiö löytyy jokaisesta kerroksesta ns. common roomista, jossa lähinnä paikalliset valmistelivat ruokaa kun vaihtarit syövät suurimmaksi osaksi ulkona. Itse tuli kokattua täällä varmaan viitisen kertaa puoleen vuoteen. Omaan huoneeseen ostin aamupalatarvikkeita ja vedenkeittimen nuudeleita varten. Myönnetään, ostin myös miniblenderin, koska en pärjää puolta vuotta ilman smoothieita. 

Asuntolassa oli myös tarjolla kuntosali, jossa asukkaat saavat veloituksetta käydä läpäistyään melko helpon teoriakokeen treenaamisesta. Kuntosalin lisäksi asuntolassa on pianohuoneita, pingispöytiä, uima-allas ja tietokoneluokkia.

Asuntolan sijainti Hung Homissa on myös täydellinen, sillä aamulenkille Victoria Harbourin maisemiin oli matkaa vaivaiset muutama sataa metriä!

IMG_5884IMG_3195IMG_3193IMG_3189

Koulu & opiskelu

The Hong Kong Polytechnic University, eli PolyU sijaitsee kivenheiton päässä Hung Homin asuntolalta. Koulu rakentuu monesta eri rakennuksesta ja Campus alue on todella viihtyisä. Paikalta löytyy useita ravintoloita ja kahviloita, joissa opiskelijat lukevat tentteihinsä. Campuksella on myös kauppoja, josta voit ostaa koulukirjoja ja muita tarvikkeita. Lounas tuli syötyä useimmiten koulun ravintoloissa, jotka tarjosi niin paikallista nuudelia ja riisiä, dimsumia, japanilaista ja ihan eurooppalaistakin ruokaa. Koulu on Tsim Sha Tsui Eastin alueella joka on täynnä pieniä ravintoloita, joten välillä päädyimme lounaalle esimerkiksi viereiseen sushijunaan.

Matkailun opiskelijat ovat tässä koulussa onnekkaassa asemassa, sillä The School of Hotel & Tourism Management, eli SHTM sijaitsee viiden tähden hotellissa Campuksen vieressä. Hotel Iconia käytetään ns. opetushotellina, jonka keittiöissä ja vastaanotossa häärää paljon opiskelijoita. SHTM on huomattavasti hienompi ja modernimpi rakennus, jossa päivittäinen pukukoodi oli Smart Casual. Itse viihdyin SHTM:ssä niin hyvin, että vietin useita tunteja vaan tuijotellen kaupunkia kirjaston ikkunasta.

Opetus koulussa on huomattavasti teoreettisempaa mihin olemme HAAGA-HELIAssa tottuneet. Kokonaisuudessaan nämä kaksi koulua ovat tuoneet loistavan tasapainon opintoihini. Oli hyödyllistä oppia matkailualasta teoreettisemmaltakin kannalta, mutta välillä oli vaikea tehdä ryhmätöitä paikallisten kanssa kun usein tuntui, että heidän on vaikea ajatella luovasti laatikon ulkopuolelta. Samalla tosin sai itse hävetä teoreettisen tiedon puutetta. Paikalliset opiskelijat ovat myös huomattavasti nuorempia ja toisinaan tunneilla tunnelma oli sen mukainen. Opiskelijoita motivoidaan osallistumaan tunneille kilpailujen ja karkkipalkintojen avulla. Puoleen vuoteen mahtui muutama karkkipussi, Turkish Airlinesin penaali ja jopa pari vaaleanpunaista tähtitarraa.

Mitä opetukseen tulee, oli eurooppalaisten ja kiinalaisten pitämillä kursseilla suuriakin eroja. Minulla oli kahdella kurssilla eurooppalainen opettaja ja voinkin suositella molempia kursseja lämpimästi; Tourism & Transport ja Airport Operations/Management. Näillä tunneilla mentiin useimmiten kaavamaisesti PP-esityksillä ja käytännön esimerkeillä. Molemmista opettajista paistoi ammattitaito ja kokemus, enkä ole eläessäni kokenut oppivani noin paljoa istumalla koulun penkillä. SHTM:n kaikki opettajat vaikuttivat todella ammattitaitoisilta ja alan hyvin tuntevilta, joten kannattaa verkostoitua parhaansa mukaan! Paikallisten opettajien opetustyyli oli hieman erilainen ja se vaati meiltä eurooppalaisilta välillä totuttelua. Lähestymistapoina oli usein todella tarkka teoria, joka tuntui välillä olevan liian kaukana kontekstista ja toisinaan tunneilla pidetyt kilpailut tuntuivat älyttömiltä. Nämä on kuitenkin niitä kulttuurieroja, joihin kannattaa yrittää tottua.

Yleisesti opiskelu Hongkongissa on paljon työläämpää mitä kotona Porvoo Campuksella. Tämä tosin johtuu osaksi siitä, että haalin itselleni kuusi kurssia ja halusin suorittaa ne kunnialla läpi. Asuntolalla tuli vietettyä muutama kokonainen yö hakatessa raportteja espressojen voimalla. Maassa maan tavalla.

IMG_3707IMG_4458IMG_3704IMG_3692IMG_3667

Yöelämä

Lisäsin vielä lopuksi tähän väliin kappaleen yöelämästä, sillä se taitaa olla aika iso osa vaihtarielämää? Hongkongilaisen yöelämän jälkeen on ollut välillä turhankin tylsää lähteä ulos Helsingissä tai Porvoossa. Keskellä viikkoa kaupungista löytyy naisille paljon ilmaisia juomia Lan Kwai Fongilta tai Wan Chaista! Baarit ovat kaupungissa usein niin täynnä, että vaihtarit juovat 7elevenin puoli-ilmaisia bissejä baarien edessä. Hongkong ei nuku koskaan, joten yksikään ilta ei ollut tylsä. Kaupunki on aina täynnä yllätyksiä!

Baareissa riehumisen lisäksi vietin paljon aikaa Tsim Sha Tsui Eastin alueella Victoria Harbourin kyljessä maailman parhaissa maisemissa viinilasin äärellä. Täältä löytyy vähemmän kännissä riehuvia opiskelijoita, mutta tunnelma on siitä huolimatta katossa!

Jos rahaa ja rahkeita riittää niin kaupungista löytyy myös maailman korkein baari, Ozone. Tänne on mentävä ainakin sille yhdelle cocktailille kerran elämässä, mutta mielummin toisenkin koska paikka kannattaa kokea niin päivän kuin yönkin valossa.

*Yllättävää on tietenkin se, että tästä aiheesta löytyy vain julkaisukelvottomia kuvia*

Matkustaminen 

Matkustaminen on usein tärkeä osa vaihtoa, erityisesti meillä matkailun opiskelijoilla. Oma vaihtaribudjettini oli todella tiukka, mutta siitä riitti kuitenkin Malesiaan, Kiinaan ja Taiwaniin matkustamiseen. Suurin osa vaihtareista kävi Shanghaissa, Pekingissä, Tokiossa, Kuala Lumpurissa tai Singaporessa. Lentoja saa Hongkongista todella halvalla ympäri Aasiaa. Muutama amerikkalainen vaihtari kävi jopa Intiassa saakka! Lentoja osteltiin usein tiistai aamuisin, jolloin on Cathay Pacificin Fanfare -tarjouksia, joiden takia kannattaa oikeasti herätä aikaisin!

IMG_4834

Jos tästä romaanista jäi puttumaan jotain olennaista joka mietityttää pientä päätäsi, niin kysäise kommenttiboksissa tai meilitse! Hongkong sattuu olemaan mielestäni vain se maailman paras kotikaupunki ja SHTM aivan täydellinen paikka opiskella matkailua - koulua pidetään globaalisti maailman toiseksi parhaana matkailukouluna!

Edellinen
Edellinen

5 syytä rakastua Sabahiin

Seuraava
Seuraava

Vaihto-opiskelu: The Hong Kong Polytechnic University