Menu
Lentomatkailu

Lentoyhtiöarvostelu: Vanilla Air

Aasiassa sitä tulee toisinaan testailtua mitä hämmentävämpiä lentoyhtiöitä. Viime syksyisellä Aasian matkalla piti löytää sopiva lentävä sardiinipurkki Tokiosta Souliin. Olen ehkä joskus maininnut teillekin olevani lentoyhtiönatsi ja se ei ole vieläkään muuttunut. Voin olla joskus vähän haasteellista reissuseuraa, koska halvin ei ole automaattisesti oma valintani. Tällä kertaa tein kuitenkin kompromissin, unohdin lentopisteet ja hyppäsin Vanilla Airin kyydissä kohti Koreaa. Vanilla Air on japanilainen Al Nippon Airwaysin omistama halpalentoyhtiö, joka tunnettiin aiemmin Air Asia Japan -nimellä. Yhtiö lentää muutamia reittejä Japanista Hongkongiin ja Taiwaniin. Me lensimme Tokiosta Souliin, mutta yhtiö on sittemmin lakkauttanut Soulin reitin. Vanilla Air käyttää A320-200-konetyyppiä, joita löytyy yhtiöiltä kahdeksan kappaletta. AirlineRatings.com on arvioinut yhtiölle pisteet turvallisuudesta 5/7 ja palvelutuotteesta 2/5. Koneessa on ainoastaan economy-luokka.

vanilla-air-a320-200-ja8391-13-lohacogrd-1vanilla-airlr

vanilla-air-a320-200-ja8391-13-lohacotailvanilla-airlr

Vanilla Airin siivin Souliin

Koneen henkilökunta oli todella nuorta, mutta palvelu japanilaiseen tapaan ystävällistä. Aterian koneeseen pystyi ostamaan etukäteen, mutta parin tunnin lennolla emme kokeneet moiseen olevan tarvetta. Henkilökunta tuntui kuitenkin valitettavan osaamattomalta, sillä esimerkiksi laskeutuessa matkustamossa kukaan ei pyytänyt avaamaan ikkunaläpysköjä (?) tai nostamaan penkkejä pystyasentoon. Laskeutuminen meni siis omalla kohdalla ainakin pienellä jännärillä.

Istuimet koneessa ovat tilavat ja vierekkäin pönöttää kolme reissaajaa kahdella rivillä. Kone ei sisältä vaikuttanut ihan uuden pramealta, vaan tuntui lähinnä likaisen nuhjuiselta. Viihdettä ei lyhyellä lennolla ollut maisemia enempää.

Vanilla_air_A320_01

Lentäisinkö uudelleen?

Norwegian taitaa olla ainut halpalentoyhtiö, jonka kyytiin hyppään mielelläni. Vanilla Airilla positiivista oli kuitenkin ystävällinen asiakaspalvelu, matkatavaran kuuluminen lippuun ja aikataulussa lentäminen. Negatiivisina asioina oli koneen ’nuhjuisuus’ ja ylempänä mainittu hämmennykseni laskeutumiseen liittyen ja siihen liittyvä pieni huoli henkilökunnan ammattitaidon tasosta. Voisin lentää uudelleen, mutta suosin kaikilla reiteillä oneworld-yhtiöitä!

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

14 Comments

 • Anne
  huhtikuu 21, 2015 at 9:39 pm

  Halpalentoyhtiöissä ei näemmä turvallisuusohjeista paljoa piitata. En tosin tiedä itse miten esim. istuimen asento tai ikkunaläpysköjen (en tiedä minäkään miksi niitä kutsutaan) avaamatta jättäminen vaikuttaa turvallisuuteen. Mutta jos tämmöiset aika vaivattomasti hoidettavat asiat jätetään huomiotta, niin mitä muuta siinä ohella, onkin kysymys. :/

  Reply
  • Terhi / Muru Mou
   huhtikuu 21, 2015 at 10:07 pm

   Vaikuttaa siinä mielessä, että jos sun edessä olevalla on selkänoja alhaalla, niin et voi kunnolla ottaa hätälaskuasentoa tarvittaessa. Jos mulle on käynyt niin, että lentohenkilökunta ei ole tarkistanut, että kaikilla varmasti on selkänoja ylhäällä, olen itse pyytänyt edessä olevaa nostamaan sen. Ja ikkunasuojat käsittääkseni pitää avata sen vuoksi, että silmät ovat tottuneet ulkona olevaan kirkkauteen/pimeyteen (yölennoilla myös matkustamon valot himmennetään laskun ajaksi) epäonnistuneen laskun varalta, eli pystyy toimimaan nopeammin kun silmät on jo tottunut valon määrään.

   Mä olisin varmaan skipannut tuon lentoyhtiön jo ihan sen nimen perusteella! 😀

   Reply
   • Anne
    huhtikuu 22, 2015 at 7:25 am

    Ajattelinkin että jotenkin hätälaskuun liittyy tuo penkki. Kiitos kun valaisit asiaa 🙂

    Reply
    • Veera Bianca
     huhtikuu 22, 2015 at 9:36 am

     You learn something every day! 🙂

     Reply
   • Veera Bianca
    huhtikuu 22, 2015 at 9:35 am

    Ihan fiksua kyllä, mulla on joskus käynyt niin että vaikka lentoemäntä on pyytänyt nostamaan istuimen ylös, on matkustaja sen laskeutumisen aikana jossain vaiheessa laskenut taas alas 😀 Ja kyllä, tuo on ainakin yksi syy ikkunasuojan avaamiseen ja jos en ole aivan väärässä, niin kun läpyskät on auki, on laskeutumisessa enemmän silmiä pällistelemässä ulos ja on helpompi huomata, jos jotain menisikin vikaan.

    Ja joo, en tiedä miten Air Asia Japan on päättänyt että Vanilla Air olisi uskottavampi nimi 😀

    Reply
   • Sara
    kesäkuu 5, 2015 at 9:14 am

    Penkin ja pöydän nostamisen kyllä tiesin, mutta tuota ikkunaa olen nyt jo jonkun aikaa miettinyt 🙂 Kiva saada siihenkin nyt vastaus. Tosiaan erikoista että on unohtunut mainita, kun ne on itselleen niin itsestään selvät….

    Reply
    • Veera Bianca
     kesäkuu 17, 2015 at 3:29 pm

     Kiva jos löytyi vastaus kommenteista 🙂

     Reply
  • Veera Bianca
   huhtikuu 22, 2015 at 9:34 am

   Kyllä onneksi monessa halpalentoyhtiössä siitä piitataan ja näilläkään ei tietääkseni kuitenkaan ole ollut suurempia ongelmia turvallisuudesta mitä Air Asialla yleensäkään, mutta ilmeisesti koneessa oli sitten turhan uunituoretta henkilökuntaa. En osaa sanoa, mutta näin alaa opiskelleena ja suhteellisen paljon lentäneenä, olin kyllä vähintäänkin hämmentynyt.

   Reply
 • Erkko Rantakallio
  huhtikuu 22, 2015 at 1:39 am

  Kai se täytyy käydä rautakaupasta hakemassa järeimmämmät lukko ainekset, että voi lukita itsensä tänne, ettei vaan mitään voi sattua. Laitetaanko ne lukot ulkopuolellee ja annetaan avaimet naapurin ”ulkomaalaiselle”, niin viranomaiset voi sitten tulla muumioita keräämään.

  Reply
  • Veera Bianca
   huhtikuu 22, 2015 at 9:36 am

   Ei siinä varmaan kyllä nyt muu Erkko auta 😀

   Reply
 • Kthetraveller
  huhtikuu 22, 2015 at 10:26 am

  Auts, tuohon koneeseen en astuisi jos kerran henk. kunta tuntuu osaamattomalta ja kone on nuhjuinen. Nää on kuitenkin kivoja juttuja että kerrotaan myös muista kuin niistä ”perusfirmoista”

  Reply
  • Veera Bianca
   huhtikuu 25, 2015 at 10:31 am

   Vähän erikoinen kokemus kieltämättä, mutta ihan puhtaat on yhtiö safety recordsit ilmeisesti kuitenkin 🙂 Yritän tehdä vielä lisää näitä ’ei niin perusfirmojen’ arvosteluja! 🙂

   Reply
 • satu
  huhtikuu 22, 2015 at 3:06 pm

  Hei, oletko jo kertonut joskus miksi tykkäät norwegianista? mietin vaan, kun se on äskettäin saanut huonoa julkisuutta ongelmillaan niin itselle se on siksi päässyt listalle ”jos ei ole aivan pakko riskeerata”…

  Reply
  • Veera Bianca
   huhtikuu 25, 2015 at 10:34 am

   Moikka Satu! Olen itse ollut Norwegianilla töissä, joten kai se sen takia tuntuu tutulta ja turvalliselta 🙂 Pidän Norwegianilla lentämisestä siksi että koneet ovat uusia, henkilökunta usien ystävällistä ja koneessa on netti 🙂 Yleensä tulee lennettyä Tukholman ja Helsingin välistä reittiä tällä, kaukolentoja en ole vielä kokeillut! Ja aiemminhan Norwegian on näyttänyt virkistävän nousujohteista tulosta alalla, mutta ilmeisesti tämä on kääntynyt nyt tänä vuonna laskuun, toivottavasti tilanne muuttuu 🙂

   Reply

Leave a Reply