Bloggaaminen

Snapchat matkabloggaajille

Näin minä ainakin oletin vielä alkuvuodesta, kunnes yhä useammat itseäni vuoden kaksi nuoremmat alkoivat kysellä, että onhan mulla Snapchat. Snäppäänhän. No en snäpännyt. Jouduin kuitenkin lopulta käydä itseäni puolet vanhemman ja viisammaan miehen snäppäilykoulutuksessa, jotta tajuaisin vihdoin mistä tässä Snapchatissa oikein on kyse. Päivittäin snäppäillään nykyään yli 700 miljoonaa kuvaa/videota, joten tämä homma haiskahtaa seuraavalta somehitiltä. Tai sitähän se on jo, mutta me tullaan maitojunallamme välillä vähän hitaasti perässä.

IMG_0046

Eikö ole muuten kuitenkin hassua, että niin simppeli aplikaatio on jollain kierolla tavalla lähes mahdotonta sisäistää?

Snäppäily on ollut nuorempien keskuudessa trendikästä jo pidemmän aikaa, etenkin tuolla kaukomailla. Joillekin kaikki muu some on ihan out ja enää vaan tubetellaan ja snäppäillään. Totesinkin lopulta näin matkabloggaajana ja sosiaalisenmedian ammattilaisena, että tässä pitää nyt ottaa härkää sarvista.

IMG_0031

Lopulta jäin koukkuun snäppäilyyn ja siitä onkin muodustunut oma suosikkisome Instagramin rinnalle. Minua voit seurata hurjan yllättävällä nimimerkillä: veerabianca

Snapchat pähkinänkuoressa

Snapchat on mobiiliaplikaatio, jolla voit lähettää kuvia ja lyhyitä videoita. Kuvat ja videot voit lähettää suoraan valitsemille ystäville tai liittää ne ‘story’ kohtaan – one after the other. Voit myös valita miten pitkään kukin kuva näkyy vastaanottajalla 1-10 sekuntiin. Kun vastaanottaja on nähnyt kuvasi tai videosi, katoaa se bittiavaruuteen ikuisiksi ajoiksi. Kuviin voit myös piirtää tai kirjoittaa pieniä viestejä.

Lyhyesti; voit siis snäppäillä ystäville privaatisti suoraan tai liittää päivän tapahtumasi storyksi kuva tai video kerrallaan striimiin, joka on avoin kaikille seuraajillesi.

Voit seurata muita snäppäilijöitä, joiden päivittäinen story näkyy omassa Snapchatissäsi. Katsoessa snäppiä, joudut pitämään sormen aina pohjassa tai muuten tarina katkeaa -> Tämä takaa korkeamman engagementin kuin missään muussa sosiaalisessa mediassa!

Snapchatissa ei tarvitse kuitenkaan keräillä seuraajia tai tykkääjiä, sillä kukaan ei voi peukuttaa tai suoraan kommentoida tuotostasi. Kukaan ulkopuolinen ei myöskään näe kuinka moni snäppäilijä seuraa sinua.

IMG_0050

Miten matkabloggaaja voi hyödyntää Snapchattia?

Matkablogien ahkerat lukijat saavat nauttia filteröidyistä tuotoksistamme Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa blogiemme lisäksi. Moni jääkin haaveilemaan ja ihmettelemään, miten elämä onkin niin täydellistä. Itse joskus pressimatkalla saatan jopa stressata siitä, että en löydä mitään Instagrammattavaa – koska tietty visuaalinen linja pitää säilyä.

Elämä ja myös matkailu on todellisuudessa hyvin erilaista. Snapchatissa ei ole tarkoitus miettiä hetkeä pidempään mitä postaa tai miltä se näyttää – se on kuin ottaisit lukijasi kaveriksi mukaan matkalle.

IMG_0045
Matkabloggaajan tulee nimenomaan hyödyntää Snapchatin Story -toimintoa. Story koostuu useista pienistä videoista ja kuvista, jotka on seuraajalle katseltavissa 24 tunnin ajan. Kun seuraaja on katsonut ensimmäiset videot tai kuvat, katoaa ne ikuisiksi ajoiksi.

Matkabloggaaja saa Snapchatin avulla huomattavasti sitoutuneemman yleisön, jotka pääsevät nimenomaan katsahtamaan matkabloggaajan elämään kulissien taakse, in real time.

Se, että Snapchatissa ei voi peukuttaa tai kommentoida, tekee siitä myös huomattavasti vähemmän stressaavan viestintäkanavan. Ei tarvitse miettiä että miten jollain on niin paljon enemmän seuraajia, miksi tästä kuvasta tykkäsi niin harva tai miksi kukaan ei koskaan kommentoi. Snäppäily on siis melko nopeaa ja tehokasta viestintää.

Matkabloggaajana voit tehdä reissun jokaisesta päivästä omanlaisensa koosteen – ja mikä parasta, snäpit tallentuvat puhelimeen vaikka et olisi internetin ihmeellisessä maailmassa – voit ladata otetut snäpit heti kun olet taas kiinni verkossa!

IMG_0042

Mitä matkabloggaaja snäppää?

Matkabloggaaja hyödyntää Snapchatin Story -toimintoa ja kerää siihen kokemuksensa joka päivä suoraan matkan aikana.

Itse en ole vielä päässyt kunnolla reissusnäppäilyyn pariin, mutta onneksi tilanne korjataan kolmisen viikon päästä Berliinissä. Kuvitteellisesti saatte todennäköisesti lip-synkatun aamuhitin Mariah Careyn tahtiin, filteröimättömän kuvan loungen skumppatarjonnasta ja videon tanssivista varpaista lentokoneen lattialla. Saatte myös fiilikset hotellihuoneesta ja muutenkin kaupungin menosta – livenä, filteröimättä.

Tänään kun en ole ollut reissussa, vaan lähinnä sairastamassa kotona niin snäppäilin kuvia huoneestani johon piirsin avaruusolentoja Snapchatin avulla. Mukana oli myös laulava hyljepehmolelu. Mulle Snapchat on se kanava, jonka avulla viimeistään tajuat että olen vähän outo.

IMG_0029

Onko pakko?

Ei ole pakko. Mutta älä ainakaan väitä että olet liian vanha. Jos 42-vuotias ystäväni opettei minulle snäppäilyn salat, voit sinäkin snäppäillä. Tällä hetkellä sovellus on suosituin 18-26-vuotiaden kesken, mutta tuo ikä pätee myös kaikissa muissa mobiiliaplikaatioissa lähes aina. Snapchat on kasvanut tänä vuonna kaikista sosiaalisen median kanavista nopeiten, mutta varsinainen ‘boom’ on mahdollisesti vielä edessä. Ehkä nyt voit olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja tehdä itsestäsi snäppitähden (otan tulevaisuuden kaiken kreditin tästä termistä hah)!
Snapchat ei myöskään tarvitse minkäänlaista strategista hallintaa, vaan se on juuri sitä viestintää tässä hetkessä.

IMG_0023

Viisi syytä snäppäilyyn

1. Mahdollisuus realistiseen livekuvaan reissulta ‘kulissien takaa’

2. 100% engagement – käyttäjä ei näe snäppiäsi, jos ei pidä sormeaan ruudun pohjassa koko ajan

3. Se on hauskaa – tässä kanavassa ei ole mitään vakavaa ja se kannattaakin heittää täysin läskiksi

4. Se on helppoa ja to-the-point – bloggaaja liittää storyn snäpin, seuraaja katsoo sen, eikä tarvitse uudelleenjakaa, kommentoida, tykkäillä, hashtägäillä tai filteröidä

5.  Filteröimätön livekuva tuo lukijasi lähemmäs matkakokemustasi!

Lisää Snapchatista kannattaa lukea The Hungry Partier -blogista.

Minut löydät Snapchatista: veerabianca

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Anna Koskela
  kesäkuu 27, 2015 at 9:16 pm

  Kukaan ei kai oikeasti luota tuohon 48 tunnin rajaan. Sen minkä olet bittiavaruuteen laittanut, olet jakanut kaikkien kanssa, ja se on AINA esiinkaivettavissa. : D Mutta joo. Pitänee ottaa tutkittavaksi!

  • Reply
   Veera Bianca
   kesäkuu 27, 2015 at 9:35 pm

   Snapchat on siitä hauska, että jos joku ottaa screenshotin, saat siitä ilmoituksen! Toki muuten bittiavaruus on aina arvaamaton, mutta itse en kuitenkaan ole siirtynyt noihin alastonkuviin, niin ei haittaa jos joskus tulisi bittiavaruudessa snäpit vastaan haha 😀

 • Reply
  plöö
  kesäkuu 28, 2015 at 12:53 pm

  Moi,

  yleinen harhaluulo teidän, vähän vanhempien, keskuudessa on se, että Snapchat ei olisi vielä kokenut buumiaan. Sen se on kuitenkin jo nuorien suosiossa tehnyt. Sovellus oli parhaimmillaan siinä 1,5 vuotta sitten, jolloin ainakin jokainen helsinkiläinen lukiolaisiän saavuttanut snäppäili. Nyt trendi tuntuu olevan päinvastoin laskeva, kun etenkin henkilökohtainen snäppäily on jäänyt vähemmälle ja My Story -snäpit kasvussa. Moni onkin jo luopunut Snapchatista.

  Tilastot ja vähän vanhemmat ihmiset puhuvat Snapchatista uutena tulevana mediana, kun todellisuudessa sen kukoistusaika lienee jo mennyttä. 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   kesäkuu 29, 2015 at 5:41 pm

   Moikka,

   Onhan Snapchat varmasti nuorisossa jo ehtinytkin kokea jos jonkinlaisen buumin, mutta buumi suurimmaksi osaksi vasta nyt tavoittaa bloggaajia ja yrityksiä Suomessa, vaikka kansainvälisesti sovellus onkin ollut jo pitkään pinnalla. Onhan Snapchat tänä vuonna kaikista eniten kasvanut sosiaalisen median aplikaatio, joten onhan se merkittävä juurikin nyt – juuri niiden tilastojen mukaan 🙂

 • Reply
  lena
  kesäkuu 28, 2015 at 6:15 pm

  Äh, mulla oli Snapchat pari vuotta sitten mutta deletoin sen kun englannissa monella sitä ei ollut ja joilla oli, niin ne lähetteli toisilleen just noita alastonkuvia. 😀 Selkeesti väärässä porukassa roikuin. Tässä mietin alkaisiko sitä taas snapchattaamaan, laiskottaa…. 😀

  • Reply
   Veera Bianca
   kesäkuu 29, 2015 at 5:42 pm

   Haha jep, nyt alat sitten snäppäämään, se on yllättävän hauskaa kun sen oikein oivaltaa 😀

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  kesäkuu 28, 2015 at 7:12 pm

  Juuri ja juuri pysyn melkein ajantasalla yhdistelmällä blogi + insta + face + twitter … sapattini aikana yritin vähän päästä alkuun pinterestin kanssa, mutta se raja on toistaiseksi tuntunut menevät tuossa neljän kohdalla. Mutta niinhän Sinä sanoit, että ei ole pakko 🙂 – ihan kiva kuitenkin vähän tietää tästäkin! Kiitos Veera 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   kesäkuu 29, 2015 at 5:42 pm

   Ymmärettävää kyllä, parempi panostaa muutamaan kanavaan kunnolla kuin tehdä vähän kaikkia. Itsekään en oikein muuten ottaisi enää uusia kanavia käyttöön, mutta tuo snäppäily menee tossa rinnalla sellasena for-the-fun-of-it juttuna 🙂

  Leave a Reply