Uncategorized @fi

4G, I NEED YOU LIKE THE AIR THAT I BREATH

*Yhteistyössä Sonera

PA200541.jpg

Ihanaa olla taas kotona kun on 4G, totesi vieressäni istuva teinityttö lennon laskeutuessa Helsinkiin. Kymmenen vuotta sitten vieressäni lennolla istui teinipoika, jonka mielestä oli ihanaa olla kotona koska siitä tuli iloinen mieli. Iloinen mieli on nykymaailmassa yhtä kuin mutkaton internetyhteys. Mikä on mielestäni ihan sallittua, sillä me haluamme jakaa hetkiä toistemme kanssa. Haluamme jakaa hetkiä matkoilta ja pitää yhteyttä rakkaimpiin ihmisiimme ympäri maailmaa.

Minä jaoin teille pari viikkoa sitten Snapchatissa muiston Tukholmasta käsin, jota en voinut jakaa kanssanne vielä 2010 sillä Arlandan lentoasema ei juuri internettiä käyttööni tarjonnut. Vasta kuusi vuotta myöhemmin palasin tuolle samalle paikalle kertomaan teille tarinan siitä hetkestä kun päätin lähteä opiskelemaan matkailualaa. Jaoin tarinan hetkestä joka muutti koko elämäni. Myös Nella ja Henriikka kävivät jakamassa elämänsä tärkeät hetket Virossa ja Norjassa.

Tuntuuhan se nyt hullulta, että me nettiriippuvainen sukupolvi joudumme reissulla luottamaan hotellien heikkoon wifiin ja screenshottaamaan Googlesta Mapsista julkisen liikenteen aikatauluja ympäri maailmaa.

Koko maailma on siirtynyt verkkoon – eikö sen saatavuuden pitäisi olla yhtä itsestäänselvää kuin ilman jota hengitämme?

Tukholmassa oli kieltämättä huoleton fiilis, kun Soneran roamingia voi pitää päällä (kestipä pitkään että tuon itsekään hokasin). Ei tarvitse pysäyttää jokaista ohikulkijaa ‘Ursäkta, kand du hjälpa mig?, vaan voi antaa Google Mapsin kertoa tien ja kävellä pitkin katuja muina ruotsalaisina. Kukaan ei koskaan arvaisi, että todellisuudessa olen vain typerä turkulainen turisti.

Miten te käytätte nettiä ulkomailla? Vai pärjäättekö ilman?

Itse pärjään vielä ilman somea päivän (believe it or not), mutta juuri tuo käytännön tieto on-the-go on se kaikista tärkein! Viime vuoden Aasian reissuilla toki saattoi iskeä pieni itkupotkuraivari Snapchatien kadotessa bittiavaruuteen wifin puuttuessa.

Aasiassa ja Australiassa siis hankin itselleni yleensä paikallisen sim-kortin, mutta pohjoisessa tulee käytettyä Soneran roamingia – koska mä voin.

P2091582.jpgP1301510.jpgIMG_1594.jpg

 

You Might Also Like...

34 Comments

 • Reply
  Fantasiresor
  helmikuu 19, 2016 at 10:11 pm

  It sounds GREAT to be able to use roaming, usually that is too expensive for me. But maybe it is time to get Telia/Sonera. It seems to be the best for a travel blogger?!

 • Reply
  Stacy
  helmikuu 21, 2016 at 10:57 am

  En tarvitse nettiä reissussa, koska GPS, johon voi ladata karttoja kotona. Suurin ongelma oikeastaan ei ole netti, vaan sähköpistokkeiden vähyys. Niinpä joka paikassa, missä ihmiset joutuvat härmässäkin odottelemaan, kuten rautatieasemilla, ihmisillä on omat sähkövempaimesa latautumassa.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  helmikuu 21, 2016 at 11:05 am

  Itse lataan reissuja varten kartat Nokian Hereen, joten sitä varten ei nettiä tarvitse. Usein kuitenkin tarvitsee johonkin paikkaan liittyvää tietoa netistä, ja hieman maasta riippuen tulee sitten nettiä käytettyä ihan kännykällä ellei langatonta verkkoa ole tarjolla. Jenkeissähän tämä johtaa pahillaan siihen, että netin käyttäminen maksaa enemmän kuin reissun muut kustannukset 🙁 Toki Somessakin tulee aikaa vietettyä myös reissulla, mutta ei siellä tarvitse välttämättä kuin kerran päivässä käydä reissun aikana.

 • Reply
  Teija / Lähdetään taas
  helmikuu 21, 2016 at 1:00 pm

  Minäkin kaipaan juurikin Google mapsin kätevyyttä. Here maps tosin pitäisi ottaa ihan aktiivisesti käyttöön (olen sen jo ladannut kyllä, käyttöönotto puuttuu), kun se tosiaan toimii ilman nettiä myös navigaattorina.
  Somettomuus on lomalla ihan virkistävääkin. 🙂

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  helmikuu 21, 2016 at 3:28 pm

  Me käytettiin reissussa GPS:ää: hotellissa netin ääressä täpättiin karttaan minne ollaan menossa, ja lähdettiin sitten suuntaamaan sitä kohden. Oli myös todella helppoa esimerkiksi neuvoa taksikuskia hotellille (tai minne hyvänsä) kun näkee kartassa missä ollaan ja minne pitäisi mennä. Eikä tähän tarvitse nettiä 🙂
  Ruotsissa vielä onnistuukin tuo tien kysyminen, Kaakkois-Aasiassa kun vastaukseksi voi tulla mitä tahansa maan ja taivaan väliltä, ja paikallisten neuvojen perusteella harvoin löytää perille 😀

 • Reply
  Heidi / Maailman äärellä
  helmikuu 21, 2016 at 4:01 pm

  Minä olen niin vanhanaikainen, että rakastan perinteisiä paperikarttoja! Niihin on ihana tehdä muistiinpanoja ja rasteja, joita sitten myöhemmin ihmettelen, että mikäköhän rasti tässäkin on. Autoillessa toki gps on lähes välttämätön. Mutta jos hotellissa ei pääse nettiin, sitten alkaa jo kiukuttaa. Mutta kaikista eniten kiukuttavat hitaat nettiyhteydet!

 • Reply
  Ansku BCN
  helmikuu 21, 2016 at 6:23 pm

  Mulla on ollut jo pitkän aikaa sellainen sopimus espanjalaisen liittymän kanssa, että saan EU-maissa käyttää nettiä eurolla päivässä lähes rajattomasti (en muista tarkkaa määrää, mutta ei vielä koskaan ole raja paukkunut). Kätevää, mutta muutaman kerran olen unohtanut olevani EU:n ulkopuolella Andorrassa (jossa käymme hyvin usein) ja kotona on odottanut sitten mojova lasku, hups…

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  helmikuu 21, 2016 at 7:15 pm

  Joo, kyllä mä usein ihmettelen, että miten olen ennen pärjännyt ilman nettiä reissuilla. Tyyliin pari kertaa viikossa kävi jossain nettikahvilassa tarkistamassa jotain. 😀 Nyt ilman nettiä tuntuu orvolta. Kiinassa oli ihan yllättävän toimiva kännykkänettikin niij hyvin selvisi puoli vuotta. 🙂

 • Reply
  Outi/Maa Quzuu
  helmikuu 21, 2016 at 8:41 pm

  Olin yksin pyörimässä muutaman päivän Gdanskissa ja siellä huomasin jokaisessa ravintolassa kysyväni heti ensimmäisenä wifi mahdollisuutta. Ja kun sitten kerran sitä ei ollutkaan tarjolla, oli olo yllättäen tyhjä, orpo ja yksinäinen. 😀 Siinä hetkessä se vähän huvitti, mutta samalla pisti ajattelemaan kuinka kiinni netin syövereissä sitä jatkuvasti on. Kai se vaan pitää hyväksyä, että tää on tätä nykymaailmaa 😉

 • Reply
  salaine
  helmikuu 21, 2016 at 10:17 pm

  Koska täällä kotona tulee roikuttua netissä jo työnkin puolesta, niin nautin suunnattomasti siitä ettei ole nettiyhteyksiä. Mutta usein ulkomailla, jos lukee wifi tulee kyllä pyydettyä salasana. Ja totta tuokin, kyllä täällä tulee oltua liikaakin. Kartat on jees ja muistan, että mm Kroatiassa oli hyötyä netistä, kun etsimme tietoa Bracin saaresta. Eli hyvät ja huonot puolensa….minulla usein vanhanaikaisesti on vielä paikasta paperikartta, kuten nyt ostin valmiiksi Lontoon kartan.

 • Reply
  Veera
  helmikuu 22, 2016 at 9:39 am

  Mä kommentoin tätä just jollekin muullekin, että mä en halua olla reissussa koko ajan kiinni netissä, vaan keskittyä fiilistelemään ilman sitä. Kartat yms. mulla on siis aina paperiversioina ja infot pääosin etukäteen hankittuna eli matkalla ollessa käyn yleensä vaan nopeesti kurkkaamassa somessa, jos hotellissa on wifi.

 • Reply
  Henna /suurin onni
  helmikuu 22, 2016 at 3:22 pm

  Tämä on vähän kaksipiippuinen juttu… aina reissuun lähtiessä ne pari ekaa päivää ovat hankalimmat, kun käsi hakeutuu automaattisesti kännykälle ja koko ajan addiktin mielessä koputtelee kova tarve päästä somettamaan. Ei siinä kauaakaan kuitenkaan mene, kun mieli tottuu siitä pois, ja on hyvinkin vapauttavaa olla ilman sitä somea, ja joskus historiallisina aikoina jopa ilman kännykkää, kun ei yhteydet joka maassa pelittäneet edes pelkkään puhelimeen, netistä puhumattakaan.

  Mutta… muutaman kuukauden jälkeen pitkällä reissulla netistä tuli yhä tärkeämpi siitä syystä, että tarve päästä juttelemaan Suomessa olevien kavereiden kanssa oli kova, iso ikävä kun oli. Toki siihen astikin nettiä kaipasimme säännöllisin väliajoin päivittääksemme blogia ja tehdäksemme jatkosuunnitelmia, tarvittavia varauksia, sumpliaksemme bussi- ja junayhteyksiä jne. Mutta siinä kohdassa, kun ikävä kasvoi valtavaksi, kasvoi myös netin tarve.

  Kotona en enää ilman nettiä osaa olla ja hermostuttaa, jos on jossain bunkkerissa vaikkapa luennolla tms jossa 4G ei pelitä ja kunnon wifiä ei ole, mutta reissussa… tosiaan kaksipiippuinen juttu! 🙂

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  helmikuu 22, 2016 at 5:05 pm

  Kelvollisissa hotelleissa kun asuu, niin wifi saattaa olla parempi kuin meillä kotona, näin esimerkiksi Soulissa 🙂
  Paikallisia SIM-kortteja harvemmin olemme ostaneet, tapaamme liikkua sen verran nopeaan tahtiin, ettemme viitsi niiden kanssa askarrella. Jenkeissä ostettiin viime keväänä, mutta aika huono oli kattavuus pääosin luonnonpuistoja sisältäneellä reitillä. Tietysti työnantajan puhelin ja SIM (ja laskun kuittaus) auttavat myös – vaikkei niitä nyt holtittomasti käyttäisikään, niin tiukassa tilanteessa ja oikeaan tarpeeseen kyllä.

  • Reply
   Veera Bianca
   helmikuu 28, 2016 at 10:25 pm

   Jep näinhän se välillä on! Paikallisten simien ostaminen on välillä ihan ihmeellistä tähtitiedettä 😀

 • Reply
  Anna | TÄMÄ MATKA
  helmikuu 22, 2016 at 7:50 pm

  Käytän paikallisia SIM-kortteja tai sitten käytössä on hotellin Wi-Fi.

  Mä en ole mitenkään varma tästä Soneran laskutuksesta. Mulla on ollut vähän huonoja kokemuksia 5 euron datasiirrtosta per päivä, mitä on tarjottu pitkään. Laskut kun tuppaa olla paljon korkeammat… Nyt mulla on Soneran liittymä, koska kypsähdin Saunalahteen. Mutta suhtaudun tosi skeptisesti kaikkiin operaattoreihin ja odotan, koska joku oikeasti positiivisesti yllättää minut : )

  • Reply
   Veera Bianca
   helmikuu 28, 2016 at 10:25 pm

   Jep samoja käytän minäkin jos muutamaa päivää pitempään tulee oltua kohteessa! Kannattaa tsekata toi Sopiva, sillä se on saattanut muuttua – mun ymmärryksen mukaan ei tule mitään erillistä datapakettia vaan netti pelittää kuten se pelittää kotona 🙂

 • Reply
  Esa | Reissuesan matkablogi
  helmikuu 22, 2016 at 10:17 pm

  Kun olen vähänkin pitempään ulkomailla, otan paikallisen prepaidin nettikäyttöä varten, siis hotellin wifin lisäksi. Minulla on tässä mainostettu Sonera Sopiva -liittymä ja olen sitä hieman testaillutkin Baltiassa. Hyvin toimii, mutta kun ajelee Baltian läpi, parin gigan datapaketti ehtii kulua loppuun jo ennen Puolan rajaa pelkästään Spotifyitä käyttäessä. Minusta siis nämä tarjotut 2-5 gigan kk-rajat Pohjoismaissa ovat liian pienet.

  • Reply
   Veera Bianca
   helmikuu 28, 2016 at 10:24 pm

   Jep sama juttu! Mä ymmärsin että Sopiva -liittymällä ei sinänsä ollut mitään datakattoa sen enempää kuin Suomessakaan? Kannattaa vielä tsekata nuo netistä 🙂

 • Reply
  Tanja/Levoton Matkailija
  helmikuu 23, 2016 at 3:20 pm

  Erilainen kätyännön tieto matkoilla tosiaan on kivaa, ilman somea pärjäisin kyllä. Vaikk Instaan onkin kiva laittaa kuvia matkalta 😛 Oon tässä pohtinut pitäisikö vaihtaa liittymä Soneraan, koska sitä voisi sitten käyttää Baltiassa ja Pohjoisessa. Hostellin wifit kun ei aina ole niitä parhaita, mutta tähän asti on suht hyvin selvitty.

  • Reply
   Veera Bianca
   helmikuu 28, 2016 at 10:23 pm

   Jep! Ilman somea pärjää ja se tekee nimenomaan ihan hyvää välillä – tosin snapchatia haluaisin käyttää on-the-go ja välillä ilman internettiä se on vaikeeta!

 • Reply
  Johanna Hulda - Discovering Sunbeams
  helmikuu 23, 2016 at 6:46 pm

  Somelomat ei muakaan haittaa, sillä aina sen wifin jostain hetkeksi löytää niin että saa tärkeimmät jutut hoidettua (eli Instan haha), mutta toi käytännön tieto tosiaan voisi olla liikkeellä ollessa helpomminkin saatavilla kuin paikallisen liittymän ostamalla! Aina kun ei ehdi pysähtymään kahvilaankaan wifin perässä. Ja aina ei tule niin paljoa etukäteen suunniteltua, joten majapaikkoja ja muita olis kiva pystyä paikan päällä selvittelemään kätevämmin. Mulla on puhelimessa kyllä joku karttasovellus (Maps.me ehkä?), johon voi ladata offlinessakin toimivat kartat, mutta oon tajunnut sen kätevyyden vasta ihan viimeaikoina. No, mutta sepäs on juuri sitä seikkailua, kun haahuilee ilman jatkuvaa tietotulvaa ja päätyy vahingossa johonkin mihin ei olisi kuvitellutkaan. 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   helmikuu 28, 2016 at 10:22 pm

   Jep käytännön tieto on kyllä se ihan ykkönen noista! Mun pitää kanssa tsekata vähän noita olemassaolevia karttapalveuita tulevia reissuja varten!

 • Reply
  Mira - Exploras
  helmikuu 25, 2016 at 2:23 am

  Toistaiseksi olen aina turvautunut hotellien/kahviloiden wifiin. Pakolliset asiat hoituu niinkin, ellei ole kovin pitkästä pätkästä kyse.

 • Reply
  Mia / Elämää ja Matkoja
  helmikuu 25, 2016 at 8:47 pm

  Matkoilla käytän nettiä vain maksuttoman wifin kautta, esim. hotellissa tai kahviloissa muutaman kerran päivässä enkä koe sitä sen enempää kaipaavani. Pieni loma somesta ja netistä tekee hyvää ja mieluummin nautin kulloisenkin matkakohteen antimista ja tunnelmasta sekä yhteisestä ajasta perheen kanssa netissä roikkumisen sijaan.
  .
  Tykkään Heidin lailla enemmän paperikartoista ja oikein kunnon kartanluvusta & suunnistamisesta niiden avulla, saapa pientä aivojumppaa toisin kuin Google mapsin tai offline kartan pisteen perässä kulkien. 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   helmikuu 28, 2016 at 10:21 pm

   Pieni loma somesta tekee varmasti hyvää! Itse kyllä kaipaan juuri noita karttapalveluita ja erityisesti sitä että voin tsekata julkisen liikenteen reittejä ja aikatauluja! 🙂

 • Reply
  Sari Saviranta
  helmikuu 26, 2016 at 11:21 am

  Oon yrittäny päästä eroon tästä mun some-addiktiosta, ainakin reissun päällä pyrin keskittymään hetkestä nauttimiseen. Vielä kun ei ole “pakko” olla somessa esimerkiksi töiden takia, vaan teen sitä ihan omasta ilostani. Karttoja ja muita en ole ilmeisesti käyttänyt niin paljon kuin muut kommentoijat, jotenkin menen ensin kysymään joltain – sitten vasta turvaudun älypuhelimeen.

  • Reply
   Veera Bianca
   helmikuu 28, 2016 at 10:10 pm

   Ymmärrän, mä kyllä kans vietän ihan liikaa aikaa somessa, mutta etenkin reissussa on niin kiva päivittää sitä somea 😀

 • Reply
  Sanna I Siveltimellä
  helmikuu 26, 2016 at 1:27 pm

  Toi Soneran roaming on kyllä loisto juttu, varsinkin kun itsellä on juuri Soneran liittymä. Pitää heti testata keväällä Tukholmassa ja luukuttaa vaan ;))) Muutenhan sitä joutuu reissuilla turvautumaan wifiin, ellei juuri osta omaa simmiä. Sitä tuli tehtyä useassa maassa menneellä maailmanympärireissulla. Ja yhteenvetona, että Aasiassa oli ihan tykimmät wifit (siis kun Suomea ei lasketa).

  • Reply
   Veera Bianca
   helmikuu 28, 2016 at 9:09 pm

   Suosittelen! Hullu sometus päälle heti kohteessa 😀

 • Reply
  Marjukka Katariina
  helmikuu 27, 2016 at 2:57 pm

  Itse turvaudun reissuilla yleensä vain wifiin. Onneksi niitä löytyy nykyään monista hotelleista, kahviloista ja ravintoloista 🙂 Nyt Ghanassa ollessa oon hankkinut kuitenkin paikallisen SIM-kortin ja nettitikun läppäriä varten. Pärjään päivän tai pari ilman nettiä, mutta täytyy myöntää, että pidempi aika tekisi tiukkaa 😀 Matkoilta on kuitenkin niin kiva päivittää kaikkea someen! Toi Soneran roaming on kyllä hyvä Pohjoismaissa ja Baltiassa 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   helmikuu 28, 2016 at 9:07 pm

   Mäkin oon itseasiassa nykyään aika monesti jopa viikonkin reissulla hankkinut jonkun prepaid simin, paitsi nyt täällä Pohjoismaissa kun käy sama liittymä! 🙂

 • Reply
  lifewithoutseasons
  helmikuu 27, 2016 at 5:48 pm

  Parasta meille reissunpäällä on se, että ei tarvitse olla yhteydessä ulkomaailmaan. Aina välillä on ok päästä verkkoon, mutta tällainen alkukantainen ihminen herää vasta luonnon keskellä. Koska mä voin. 😀 Onhan se tietenkin niin, että kun sitä yhteyttä sitten tarvitsee, niin sitä ei ole saatavilla tai se on todella hidas…

  • Reply
   Veera Bianca
   helmikuu 28, 2016 at 9:07 pm

   Joo välillä tekee kyllä hyvää olla pois yhteyksien päästä, mutta ärsyttää myös kun pitää miettiä missä pääsee verkkoon ja missä ei 😀

 • Reply
  Soneran kanssa Tukholmassa - Pako Arjesta
  maaliskuu 16, 2016 at 9:17 pm

  […] Veera Bianca […]

 • Leave a Reply