Menu
Lentomatkailu / Qatar

Qatar Airways Qsuite – elämäni mukavin 15 -tunnin lento Australiaan

*Kaupallinen yhteistyö: Qatar Airways

Qatar Airways on monesti palkittu maailman parhaasta business-luokastaan, eikä syyttä. Ostin ensimmäisen kerran lipun Qatarin business-luokkaan muuttaessani Chiang Maihin diginomadiksi 2016 syksynä ja sen jälkeen olenkin ollut lentoyhtiön vannoutunut kanta-asiakas. Business-luokan lennot voi tulla toki kalliiksi, mutta olen onnistunut moneen kertaan saamaan edullisen upgraden tai löytänyt juuri sopivan tarjouksen. Luekin täältä vinkit edullisten lentojen varaamiseen.

Lue myös: Etätöihin Aasiaan? Chiang Mai vs. Bali

Nyt Qatar Airwaysillä on perinteisemmän business-luokkansa lisäksi uusi astetta parempi tuote, eli Qsuite. Qsuite on business-luokka siinä missä muutkin, mutta pääset nauttimaan omasta pienestä hytistäsi yläilmoissa. Qsuite on tällä hetkellä saatavilla A350-1000 ja Boeing 777-300ER -koneissa.

Qsuitea ei löydy yleensä Qatar Airwaysin Helsinki-Doha -reitiltä, mutta itse lensin Qsuitessa A350-1000 -konemallin kyydissä Dohasta Sydneyyn. Lentoaika Dohasta Sydneyyn on lähemmäs 15 tuntia ja olisin voinut jatkaa matkaa vielä huomattavasti pidempään.

Lue myös: Stopover Dohassa: 12 yleisintä kysymystä ja vastausta – tiedä ainakin nämä

Qatar Airways Qsuite – oma hytti yläilmoissa

Qatar Airways päätti laittaa itseäänkin paremmaksi ja vei business-luokassa matkustamisen ihan uudelle tasolle. Kävellessä sisään lentokoneeseen valtava lierihattuni päässä, oli olo kuin Sinkkuelämää -leffassa. Ystävällinen lentoemäntä ohjasi minut paikalleni ja tarjosi heti istuuduttuani kuuman pyyhkeen, lasin shampanjaa sekä päivän ruoka- ja viinilistan.

A350-1000 -konemallin Qsuitessa on 38 istumapaikkaa 10 rivillä. Qsuite on oma pieni ikäänkuin hytti yläilmassa, sillä jokainen matkustaja voi sulkea business-penkkinsä vierestä oven kiinni ja nauttia huomattavasti tavallista enemmästä määrin yksityisyyttä lentomatkan aikana.

Istumapaikat on jaettu tyylillä 1-2-1 ja osassa keskiriviä voikin nukkumaan mennessä muuttaa penkit parivuoteeksi. Jos satut matkustamaan neljän porukalle, voi väliseiniä säätämällä luoda myös neljän hengen illallispöydän koko seurueelle. Ikkunapaikkaa valitessa osassa paikkoja pöytä ja säilytystila on ikkunan puolella ja osassa käytävän puolella.

Soolomatkailijana valitsen ehdottomasti ikkunapaikan, mutta menomatkalla päädyin istumaan keskipaikalla sillä sain lentoyhtiön tarjoaman matkustusluokan korotuksen vasta portilla koneen viimeisen business-penkin jäädessä tyhjäksi. Keskipaikka tuntui aavistuksen tilavammalta, mutta kyllä ikkunapaikka silti aina voittaa.

Sinällään Qsuitessa ei ole merkittävästi enempää tilaa mitä vaikka saman lentoyhtiön A350-900 -penkeissä ja itsekin koin säilytystilan loppuvan kesken etenkin ikkunapaikalla matkustaessa.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että puolet Qsuiten istumapaikoista ei ole perinteisesti menosuuntaan, vaan osassa paikoista istut vastakkaiseen suuntaan päin.

Lue Qsuitesta lisää Qatar Airwaysin sivuilta tästä.

qatar airways qsuite arvostelu
qatar airways qsuite kokemuksia
qsuite
qsuite ikkunapaikka

Kahdeksan tunnin hyvät yöunet lentokoneessa

Kuten olen varmasti monesti jo maininnut, olen todella huono nukkumaan lentokoneessa. Olen lentänyt työni puolesta kaukolentoja useamman kerran vuodessa jo useamman vuoden ajan ja silti valvonut niistä lähes jokaisen lähes kokonaan. Olen aiemmin jopa Australiasta Suomeen palatessa kokeillut olla hereillä koko edellisen yön, mutta silti valvonut koko 30 tuntia kotiin. Olen ajatellut olevani totaalisen hopeless case mitä tulee lentokoneessa nukkumiseen.

Qsuitessa penkin saa täysin vuodeasentoon ja lentoemäntä tulee myös lisäämään sijauspatjan ja tyynyliinan. Lisäksi hän toi minulle White Companyn oman Qatar Airways -pyjaman, jonka vaihdoin koneen etuosan tilavammassa vessassa ylleni.

Paikallani odotti myös pieni pussukka, josta löytyi lämpimät sukat, silmälaput, kasvosuihke ja korvatulpat hyvien yöunien takaamiseksi. Nappasin melatoniininapin naamaan ja laitoin pään tyynyyn.

Vaikka sänkyä ei voi erityisen tilavaksi sanoa, oli se silti tilavampi mitä monissa muissa business-luokan penkeissä – etenkin keskipenkillä oli vielä vähän enemmän tilaa venytellä jalkoja.

Nukuinkin tästä 15 tunnin lennosta kahdeksan tuntia putkeen mitä ei ole tapahtunut vielä koskaan ennen. Pieni turbulenssi ja pehmeä tyyny omassa pienessä huoneessani toimi oikein hyvin.

qsuite sänky
qsuite nukkuminen

Tarjoilu ja palvelu lennon aikana

Palvelu Qsuitessa ei sinällään eronnut Qatar Airwaysin normaalista business-luokan palvelusta. Ainoat poikkeukset jotka itse huomasin lennon aikana oli vuoteen peitteleminen ennen nukkumaanmenoa sekä tavalliseen menuun lisänä oli myös erillinen välipala-menu (tämä tosin voi johtua myös 15 tunnin lentoajasta?). Välipala-menusta löytyi mm. kevätkääryleitä, kaviaaria ja pieniä burgereita.

Qatar Airwaysin business-luokan lennoilla aina koneeseen astuessa lentoemäntä tulee esittelemään itsensä ja kutsuu matkustajaa nimellä palvellessaan. Lentoemäntä kysyy tässä vaiheessa haluatko kuuman vai kylmän pyyhkeen sekä tarjoilee haluamasi juoman. Oma juomatilaukseni lennolla on yleensä piparminttutee, shamppanja tai Qatar Airwaysin oma signature drink, joka on makea vihreä mehu.

Ennen lähtöä myös purseri yleensä käy esittäytymässä jokaiselle business-luokan matkustajalla erikseen. Monesti lentohenkilökunta on tiennyt jo etukäteen jos olet matkustanut heidän kyydissä aiemminkin ja toivottaa ”welcome back Miss Papinoja”.

Ruokailu lennon aikana on ’dine at any time’, eli ruokalistasta voi tilata ruokaa milloin tahansa lennon aikana ja juuri niin usein kuin mieli tekee. Itse tilasin heti lennon alkuun aterian, jonka nautin Australia -leffaa katsellessa. Ruokailun jälkeen tein hetken töitä tietokoneella, jonka jälkeen siirryin yöunille.

Voit pyytää lentoemäntää herättämään tiettyyn aikaan aamiaiselle sopivasti ennen laskeutumista. Tilasin aamiaisen kolmisen tuntia ennen laskua. Aamiaisella valitsen Qatar Airwaysin lennoilla lähes aina arabialaisen aamiaisen. Suosittelen myös maistamaan arabialaista mezeä alkupalana pääaterioilla!

Palvelu Qatar Airwaysin business-luokassa on ollut jokaikinen kerta ensiluokkaista ja ihan kaikessa rehellisyydessään parasta palvelua mitä olen oikeastaan missään koskaan saanut.

qatar airways business-luokan tarjoilu

Mitä maksoi lennot Qsuitessa Australiaan?

Postaus on toteutettu kaupallisena yhteistyönä Qatar Airwaysin kanssa, mutta olin jo ennen yhteistyön toteutumista ostanut itselleni lennot Qsuitessa Australiaan. Australia on toinen kotini ja pyrinkin käymään siellä aina kun siihen on mahdollisuus ja satuin bongaamaan Qatar Airwaysin lentotarjouksen Australiaan n. 800 eurolla. Tarjous oli niin hyvä, että tartuin siihen välittömästi. Päätin samalla kurkata mitä sama lento maksaisi business-luokassa. Päädyin lopulta ostamaan menolennon economy-luokassa ja paluulennon business-luokassa. Yhteishinta matkalleni oli 1600 euroa.

Business-luokan lennot on yleensä selvästi hintavammat, joten kannattaa seurata lentoyhtiön tarjouksia. Olen myös monesti Qatar Airwaysillä tehnyt niin, että olen ostanut economy-luokan liput ja korottanut matkustusluokan joillekin lennoille joko tarttumalla ennen lähtöä tulleeseen tarjoukseen tai Dohan lentokentällä käynyt ’Upgrade on departure’ -tiskillä kysymässä tarjousta.

qatar airways business-luokka

Qsuite: oliko lentokomemus hintansa arvoinen?

Qsuitessa lentäminen oli ehdottomasti glamourein tapa millä itse olen koskaan vielä matkustanut. Nautin yksityisyydestä ja siitä että sain sulkea oven muulta matkustamolta teki matkustamisesta huomattavasti mukavampaa. Koin myös nukkumisen Qsuitessa mukavammaksi kuin muissa business-luokan penkeissä tähän asti.

Qsuite on hinnaltaan ihan samassa luokassa kuin mikä tahansa business-luokan lento. Varatessasi lentoa varausjärjestelmä ilmoittaa millä konemallilla mikäkin lento lennettään (näissä voi toki myös olla muutoksia). Helsingin ja Dohan välillä ei yleensä lennetä Qsuitella, mutta useammalla kaukoreitillä on käytössä nämä konemallit A350-1000 ja Boeingin 777-300ER ja varausjärjestelmä ilmoittaa jos koneessa on Qsuite.

Nyt onkin mielenkiintoista seurata mihin suuntaan lentoyhtiöiden business-luokat muuttuvat, sillä Qsuite on asettanut matkustamiselle aivan uudet standardit. Paluumatkani 15 tunnin lento Sydneystä Dohaan sujui nimittäin kirjaimellisesti kuin siivillä.

Onko teillä kokemusta Qatar Airwaysin Qsuitessa lentämisestä?

Jos pysähdyt matkan aikana Dohassa, löydät kaikki matkavinkkini Dohaan ja muualle Qatariin täältä.

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

25 Comments

 • Petri
  21 helmikuun, 2020 at 10:26 am

  QSuite on tosiaan erinomainen ja Qatarin palvelu keskimäärin huippua, muutaman kerran ollut hiukan persoonatonta mutta se on aika yleistä kaikilla arabimaiden yhtiöillä. Pieni miinus siitä että nuo kahden ja neljän paikat pitää varata puhelimitse.

  Ja kuten sanoit, oikeasti kyse on pitkälti nykypäivän normaalista business-jakkarasta ovella 🙂 Mutta trendi on ehdottomasti tuohon suuntaan. Qatarin lisäksi noita löytyy jo mm. Deltalta (One Suites) ja British Airwaysiltä (Club Suites). Pitää vain olla tarkkana kun bookkaa lentoja, ja toivoa ettei kone vaihdu jostain syystä. Qatarilla ja BA:lla nuo suitet ovat myös paremmat kuin heidän oma ykkösluokka, vaikka niissä hiukan enemmän tilaa onkin.

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 12:58 pm

   Hienoa, että olet saanut positiivisia kokemuksia! 🙂 Toki vähän hankala tuo noiden tiettyjen Qsuite -paikkojen varaaminen porukassa!

   Tämä on kyllä hyvä trendi, tuollainen yksityisyys tekee lentomatkasta huomattavasti rentouttavampaa ainakin omasta mielestäni! 🙂

   Reply
 • Cilla Maria
  23 helmikuun, 2020 at 11:48 am

  Hitsi mikä tapa matkustaa! Mä oon kans maailmankaikkeuden surkein lentokonenukkuja, enkä saa yleensä Meksikon lennoillakaan nukuttua juuri ollenkaan. Kadehdin ihmisiä, jotka nukahtaa jo ennen koneen nousua. Joskus kattonu Youtubesta näitä lentoyhtiöiden testausvideoita ja siellä oli kans tällasia omia hyttejä. Olis kyllä ihanaa matkustaa joskus tollasessa näitä mannertenvälisiä lentoja.

  Onko toi yleistä muillakin lentoyhtiöillä, että voi käydä kysyy ennen lähtöä niitä upgrade-tarjouksia? Lennän yleensä Lufthansalla tai KLM:llä Meksikoon. Viime kerralla oli AeroMexicon uudehko kone, ja se oli paras tähän mennessä, vaikka lensinkin vaan turistiluokassa. Ne on säätäny sen matkustamon paineistuksen jotenkin eri tavalla, joten lennon jälkeen ei ollu samanlainen kuiva kärventyny olo kuin aiemmin. Mutta en silti saanu nukuttua..

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 12:59 pm

   Feel you! Oon niin kateellinen niille, jotka sammuu economyssakin kun kone vasta rullaa kiitotielle, haha! 😀

   Nykyään enemmän ja enemmän yhtiöt tarjoaa näitä upgrade -mahdollisuuksia ennen matkaa, olen huomannut ainakin Finnairilta tulevan myös tarjouksia enemmän mitä joskus aiemmin! Omasta kokemuksesta kuitenkin Qatar on näissä kaikista aktiivisin! 🙂

   Reply
 • Petra
  23 helmikuun, 2020 at 1:13 pm

  Siis wau, vetää vähän sanattomaksi. Aina economy-luokassa lentäneenä tuntuu ihan epärealistiselta, että lentäminen voisi olla näinkin mukavaa! Unelmoin siitä että jonain päivänä saan kokea näinkin luksusta matkustamista!😍

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 1:00 pm

   Haha jep, tällainen lentäminen on kyllä ihan eri maailmasta ja siihen on vaarallista tottua! 😀 Toivottavasti pääset joskus kokeilemaan!

   Reply
 • Reissu-Jani
  23 helmikuun, 2020 at 4:40 pm

  Mukavan näköistä tuo Qsuite. Business- ja karjaluokan välinen ero on huomattava Qatarilla. Tosin karjaluokan lennot ovat hyvin lähellä Finnarin business-luokkaa tai pre-economya – jos ei huomioida penkkien malleja. Ensi kesälle tulossa muutama lento Qatarilla ja stop-over Dohassa — kokeilen josko pääsen QSuiteen 350-1000 ja Dohassa ehkäpä lähden Qatarin pohjoisosiin. Muutaman kerran aiemmin olen Qatarilla lentänyt — mieleen on jäänyt lento Helsingistä Dohaan kun tilasin GinTonicin.. niin tuli drinkki suhteessa 1:1 – aika tujua, ja piti tilata kolme pulloa tonicia jotta sen pystyi juomaan. Tämä siis karjaluokassa.

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 1:01 pm

   Joo se on kyllä todella huomattava, vaikka hyvä palvelu ollut myös aina economyssa vaikka siellä olen tainnut Qatarilla istua vaan pari kertaa! 🙂 Pohjoista suosittelen jos lähdet taas Qatariin, oli tosi mielenkiintoista aluetta, löydät blogista jutun sieltä!

   Reply
 • Sini matkakuumeessa
  24 helmikuun, 2020 at 8:18 am

  Itse en ole lentänyt business -luokassa muuta kuin yhden lyhyen Euroopan lennon. Silloinkin sattui tulemaan Upgrade -tarjous meiliin vähän ennen lähdön hetkeä. Kyllä tuollaiset pitkät lennot sujuisivat mukavammin noissa puitteissa. Ehkä minä vielä joskus satsaan vähän parempaan lentokokemukseen.

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 1:01 pm

   Toivotaan, että seuraavaksi tulee sopiva tarjous juuri kaukolennon kohdalla! 😉

   Reply
 • Elina Marjaana Travel Blog
  24 helmikuun, 2020 at 9:32 am

  Näyttää ja kuulostaa todella viihtyisältä tavalta lentää! En ole vielä koskaan ollut business-puolella, joten koko konsepti on hyvin vieras, mutta tästähän voisikin hyvin aloittaa. 🙂 Omat kokemukseni Qatar Airwaysista ovat pääasiassa tosi hyviä. Olen lentänyt heidän mukanaan joitakin kertoja Dohan kautta Afrikkaan ja homma on toiminut oikein hyvin. Kivaa reissuvuotta sulle Veera!

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 1:02 pm

   Sitä se ehdottomasti oli, mukavin lento tähän saakka! 😀 Afrikan reissut itselläkin haaveessa ja Dohan kautta hyvä reitti sinne päin maailmaa täältä Helsingistä!

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  27 helmikuun, 2020 at 10:42 pm

  Eipä ole moinen vielä kohdalle osunut , eikä edes A350 silloin kun Finskillä olemme tehneet upgradeja kuin kait kerran.
  Lauantaina taas lennetään pitempi siivu Amsterdamista Paramariboon, KLM:llä, ja takaisin parin viikon päästä Arubalta. Businekseen asti emme ole raaskineet itseämme upgreidata, mutta Economy Comfort tms. alkaa meillä olla jo jonkinlainen vakio, saa kuitenkin vähän enemmän tilaa, vähän ehkä rauhallisemman ympäristön ja paikat kahdestaan, useimmiten.
  Olisikohan tuossa jotain luterilaista kasvatusta tai jotain, että vaikka meillä tässä vaiheessa hyvinkin olisi varaa vaikka lentää busineksessä kaikki välit, niin aika harvoin sittenkin teemme sen, kun tuntuu, että ilmankin tulee toimeen … ehkä sitä pitäisi asettaa itselleen joku raja, että vuodesta X eteenpäin siirrytään kokonaan businekseen, kun siitä eteenpäin matkailua on kuitenkin rajallinen määrä vuosia jäljellä 🙂 Juuri tuli Facessa vastaan tuttavaperheen kuvia businessluokasta, kun ovat matkalla täältä Suomesta häihin Australiaan RTW-reitillä Kalifornian kautta. No toisaalta, pariskunnan mies on yli 190 cm pitkä, joten ehkä siinä kohtaa businessluokka alkaa jo olla melkein pakollinen.

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 1:03 pm

   Finskin A350 on myös mukava tapa matkustaa kaukolentoja, vaikka ei mikään ihan Qsuiteen yletä 😀 Economy Comfortit alkaakin olemaan harvinaisempia nykyään, mutta itse testannut Finskillä heidän vastaavaa ja koin sen mukavammaksi mitä oikeastaan olin odottanut 😀

   Reply
 • Suvi / Suvin matkassa
  28 helmikuun, 2020 at 3:51 pm

  Oih, näyttää niin unelmalta ja mahtavalta tavalta matkustaa. Kyllä tuolla tavalla mieluusti matkustaisi pitkät lennot. Voi kun joskus tulisi itsellenikin mahdollisuus matkustaa busineksessa…

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 1:03 pm

   Sitä se kyllä oli, toivottavasti seuraavallakin kerralla näin kohti Australiaa, haha!

   Reply
 • Asko Leppilampi
  29 helmikuun, 2020 at 12:31 am

  Saas nähdä raaskimmeko koskaan lentää busineksessa? Meillä tuo motto sattuu olemaan ”luksusta, mutta halvalla” eivätkä tuollaiset matkustustavat ihan istu siihen kategoriaan. Emme vaan osaa asennoitua siihen, että laittaisimme satoja euroja yhteen lentoon. Arvostan sinua siitä, että osaat nauttia elämästä noinkin. Ehkä joskus? Nämä ovat niitä valintajuttuja.

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 1:04 pm

   Toivotaan, että joskus sattuu oikein sopiva tarjous tai tilaisuus kohdalle! 😉

   Reply
 • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
  1 maaliskuun, 2020 at 10:10 am

  Olipas mielenkiintoinen postaus! Toi on aika kiva, että keskellä saa tehtyä parivuoteet noista. Onko toi ihan yleistä näissä luokissa vai Qsuiten juttu? Haluaisin niin kovasti joskus kokeilla business-luokassa matkusamista, mutta saa nähdä milloin raaskisin. Tämä hintaluokka alkaa olla jo sellaista mistä raaskisi maksaa noin paljon, etenkin kun lentoaika on mitä on Ausseihin.

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 1:06 pm

   Jep, olisi hauska joskus testata niitä jos olisi seuraa matkassa! 😀 Tämä mahdollisuus on vaan Qsuitessa, eli osassa QA:n business-luokkia!

   Reply
 • Katja
  1 maaliskuun, 2020 at 12:42 pm

  Oi, kun joskus raaskisi 😀
  Jos tuo tulis joskus toteutettua, niin varmaankin juuri niin että menolento ihan turistiluokassa, mutta paluulento sitten tilavammin. Ne kun tuntuu usein ne paluulennot olevan huomattavasti pidempiä vaikkei oikeasti olisikaan.

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 1:09 pm

   Toivotaan, että sopiva tarjous tulee kohdalle! 🙂

   Reply
 • Tiina
  12 huhtikuun, 2020 at 3:40 pm

  Mua kiinnostais tietää että kuinka toi varaaminen tehdään niin että Hki-Doha väli economyssä ja Doha-Sydney qsuitessa? En siis itse oo löytänyt Qatarin nettisivuilta kohtaa kuinka varauksen voisi tehdä niin, joten saako nää varattua näin ainoastaan soittamalla? Ja jos joutuu soittamaan niin löytyykö heiltä suomen kielistä asiakaspalvelua?

  Reply
  • Veera Bianca
   14 huhtikuun, 2020 at 1:10 pm

   Yhteen suuntaan et tietääkseni voi ostaa economya ja businessta erikseen, eli se on aina per koko suunta! Lentokentällä Dohassa voit kuitenkin kysyä mahdollisuutta yhden pätkätn upgradeen! Tarjous yhden pätkän upgradesta voi myös tulla pari päivää ennen reissua ainakin jos Qatar Airways -mobillisovellus käytössä!

   Reply
 • Nimetön
  4 lokakuun, 2020 at 4:36 pm

  Mä haluun joskus kokee Q-SUITEN!

  Reply

Leave a Reply