Menu
Matkailijan elämää & vinkkejä

My InterRail

Reilaamista mainostetaan taas ympäriinsä ja se onkin ihana tapa päästä tutustumaan Eurooppaan, ekologisesti ja budjetilla. Itse olen tehnyt pienen reilireissun 2008 kesällä ja kerronkin teille nyt siitä hieman. Mun reili ei ollut mikään pitkän ajan haave tai armottoman suunnittelun tulos. Lähinnä kesäloma osui kohdalle ja päätinkin lähteä johonkin seikkailuun!

Reilini kesti 2 viikkoa ja matkani alkoi Turun juna-asemalta, josta ostin 15 päivän Global Passin, jonka alle 25-vuotiaat saa hintaan 298 euroa. Lippuja on kymmeniä erilaisia, joten kannattaa katsoa VR:n sivuilta tai mennä käymään asemalla. Helsingistä matkani jatkui vielä lentokentän kautta Kööpenhaminaan, koska oli kerääntynyt sen verran Finnair-pisteitä. Muuten matka kannattaa aloittaa esimerkiksi laivailemalla Ruotsiin tai jopa Saksaan.

First stop: Kööpenhamina

Köpiksessä mua oli vastassa paikalliset ystäväni Sidsel ja Martin, jonka luona taisin viipyä nelisen päivää. Kierreltiin ihanaa kesäistä Köpistä, shoppailtiin ja syötiin jäätelöä. Rakastuin Kööpenhaminaan, kaikki näyttää aina paremmalta kun pääse paikallisen matkaan kiertelemään. Etenkin kun sain lainata Sidselin pyörää, jolla oli ihana ajella Köpiksen satoja pyöräteitä!

Next stop: Brysseli & Köln

Köpiksessä lähtiessäni tulikin vastaan ensimmäinen ongelma. Päämääränä oli Pariisi, mutta matkaan meni vähän suunniteltua pidempään. Matkani ajankohta oli elokuu ja se onkin ruuhkaisinta reiliaikaa Euroopassa. Ovela reissaaja lähtee matkaan alkukeväästä tai -syksystä. Olin varamassa junaa kohti Pariisia, mutta kaikki paikat oli täynnä. Välillä kannattaa siis miettiä varata paikkoja ennakkoon, mutta pitää reilille jättää myös varaa spontaaneihin päätöksiin. Reilipaikkoja myydään juniin aina tietty määrä, eli vaikka junassa olisi vapaata, voi olla ettei se ole reilihintainen paikka. Tämän takia jouduin tässä tilanteessa maksamaan huomattavasti ylimääräistä matkastani.

Köpiksesä suuntana oli kuitenkin Köln, josta lähtisi juna suoraan Pariisiin. Makuupaikka on ehdoton ykkönen reilatessa, koska siellä voi oikeasti levätä, ellei ole niitä ihmeellisiä unenlahjoja. Muutenkin vältin itse hostelliöitä matkusmalla aina yöt niin sain nukkua lähinnä junissa ja samalla säästin aikaa yhdistämällä liikkumisen ja yöpymisen! 

Juna-matkalla vaunussani oli 5 muuta naista, joiden kanssa juteltiin yömyöhään ja seuraava päivä vietettiinkin yhdessä Kölniä kierrellen kunnes matkamme jatkui taas eri puolille Eurooppaa. Yksin matkaaminen voi tuntua vähän rajulta, mutta silloin on helpoin tutustua uusiin ihmisiin ja saa ainakin mennä juuri sinne mihin haluaa 🙂 

Kölnistä lähtevä juna Pariisiin hajosikin mun hyvällä tuurilla puolitiessä ja jäimmekin odottamaan bussia Brysseliin. Ihmisillä oli hirveä tappelu ja tunkeminen, koska bussit olivat ahtaita ja matkustajia enemmän kuin tilaa. Saatiin aikaiseksi jopa pieni nyrkkitappelu, joka päätyi sitten bussin alle. Itse pääsin kuitenkin turvallisesti kyytiin ja Brysellistä jatkoin matkaani nopeasti, koska siitä kaupungista en pitänyt sitten yhtään.

Brysselistä nappasin luotijunan Pariisiin, jossa konduktööri totesi mun olevan niin herttainen, että siirsi mut junan ykkösluokkaan missä oli aika laadukas tarjoilu 😀

Next Stop: Pariisi & Amiens

Pariisissa mua oli vastassa rakas ystäväni Pauline kavereineen ja hyppäsinkin suoraan autoon, jolla matkasimme 120 kilsaa pohjoiseen, Amiensiin. Mä rakastan Amiensia ihan älyttömästi, se on ihan kuin suoraan jostain ihanasta ranskalaisesta elokuvasta. Paljon kauniimpi kuin Pariisi, niin tunnelmallinen ja sympaattinen. Vietinkin täällä parhaassa seurassa ehkä kolmisen päivää. Ajeltiin yömyöhään pieniin metsiin ihmettelemään maailmaa, nautiskeltiin viiniä ja soiteltiin kitaraa.

Junani kohti Nizzaa lähti Pariisista, joten vietin siellä päivän leikkien kunnon turistia Eiffel-tornilla ja pienissä putiikeissa.

Next stop: Nizza & Cannes & St. Tropez

Juna-matkani Nizzaan ei ollut hirveän houkutteleva. Makuuvaunussani oli seurana 5 valtavan isoa venäläistä tatuoitua miestä, jotka eivät puhuneet sanaakaan englantia. Kiltisti kuitenkin istahdin alasänkyyn ja odotin, että miehet alottivat kurossa kuorsaamisen jotta voin itse edes melkein nukkua. Onneksi junassa oli tarjolla korvatulpat! Ne kannattaa muutenkin pakata matkaan!

Aamulla katselin ihania St. Tropezin maisemia ikkuna auki ja nuo ihanat miehet olivatkin yön aikana junasta johonkin jääneet. Nizzassa oli alunperin tarkoitus olla vain päivä, mutta olin varannut seuraavan junamatkani väärin, joten nyt pitikin repäistä jostain yösija. Sesonki oli kovimmillaan, joten kaikki hostellit oli täynnä. Jouduin siis kiertelemään kartan kanssa tyhmänä ympäriinsä koko päivän, kunnes löysin ylihintaisen 3-tähden hotellin, jossa sitten yhden yön yövyin.

Nizzassa nautin rantalomailusta ja auringonotosta. Kävin syömässä etanoita ja tutustuin ihaniin ihmisiin.

Next stop: Bern

Seuraava junamatka menikin istumapaikassa valvoen. Sveitsin kauniit maisemat olivat kuitenkin kaiken tuskailun arvoiset. Bernissä ei sinänsä ollut mitään ihmeellistä, mutta otin siitä junan ”johonkin kauniiseen paikkaan” ja to be honest, en edes tiedä minne junaan mut heitettiin, mutta kauniin paikan mä löysin. Pari tuntia Bernistä meni nauttien tosi kauniista vuonoista ja järvistä. Wow. Sveitsi on uskomattoman kaunis maa.

Päivä siellä sujui vuokraten polkuvene, uiden ja syötellen sorsia:)

Next stop: Hamburi & Kööpenhamina & Helsinki

Sveitsistä matka alkoi suunnata takaisin Köpiksen kentälle. Juna-matka oli erittäin pitkä, etenkin koska tällä kertaa jaoin makuuvaununi Hampurista Köpikseen hullun ruotsalaisen lapsiperheen kanssa. Hampuri jäi näkemättä lähes kokonaan junien myöhästelyjen takia, mutta tärkeintä olikin ehtiä lennolleni Köpikseen.

Köpiksen kentällä olikin hajonnut matkalaukkuhihnat, joten checkaus-jono oli ulos asti ja lento olikin jo sellainen viitisen tuntia myöhässä ja rinkkanikin katosi siinä touhussa kahdeksi viikoksi. Parasta siinä oli tietenkin se, että olin tunkenut laukkuuni puoliksi syödyn Mäkkärin euron juuston. Kyllä maistui kahden viikon jälkeen.

Eipä mulla sen enempää reilivinkkiä, tärkeimmät löytyy tuolta tarinan joukosta. Avoimin mielin, kevyin rinkoin, hyvin kengin ja muutamin suunnitelmin, niin on hyvä lähteä kohti Eurooppaa!

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

2 Comments

 • Essi
  toukokuu 15, 2012 at 7:19 pm

  Aww, tuli niin ikävä omaa reiliä kun luin tän, varsinkin kun oli jotain samoja kohteitakin matkassa!
  Joskus on pakko päästä vielä uudestaan reilaamaan, oli se vaan niin ihanaa:) Just sopiva yhdistelmä spontaaniutta ja suunnitelmallisuutta, ja kaikki ne pienet vastoinkäymiset ja suunnitelmien muutokset jotka tekee matkasta niin ainutlaatuisen ja ihanan.

  Reply
 • Veera Bianca
  toukokuu 15, 2012 at 7:31 pm

  Jep, kyllä mäkin kaipaan takas reilaamaan! nyt ois kiva ottaa uusiks vaikka kaveriporukan kanssa, kun ois vaan aikaa. Seuraavat matkat kun näyttää vievän tonne Aasiaan päin 🙂

  Reply

Leave a Reply