Menu
Engelberg / Sveitsi

Mount Titlis, Engelberg – seikkailu lumisen vuoren huipulla Sveitsissä

*Matkan tarjosi: Switzerland Tourism

Yli kolmen kilometrin korkeuteen kohoava Mount Titlis on vuori Sveitsin Engelbergissä. Titlis sijaitsee Obwaldenin ja Berninkantoneiden rajalla Sveitsin Engelbergissä. Pakkasta ja lunta vuoren huipulla on ympäri vuoden. Aiemmalla matkallani Engelbergissä keskellä kesää ihastelin Titliksen lumisia huippuja etäisyydestä, mutta tällä kertaa pääsimme viettämään kokonaisen päivän ylhäällä hyisessä tuiskeessa vuorella.

Engelberg on suurin laskettelukeskus Keski-Sveitsissä ja suosittu etenkin nimenomaan talvisaikaan lumilautailijoiden ja hiihtäjien keskuudessa. Engelberg on viihtyisä pieni kaupunki jota ympäröi mahtipontiset vuoret joka suunnasta. Kaupunki on noin kahden tunnin junamatkan päässä Zurichin lentoasemalta. Engelbergissä asuu myös hyvinkin paljon ruotsalaisia ja myös jonkin verran suomalaisia.

Vaikka Engelberg keskittyy vahvasti talviurheiluun, on se myös kesällä mielenkiintoinen matkakohde. Lue vaelluskokemuksestani kesäisessä Engelbergissä täältä.

mount titlis engelberg huippu
mount titlis linnut

Majoitusvinkki Engelbergiin: Ski Lodge

Ski Lodge on trendikäs boutique-hotelli aivan Engelbergin sydämessä lähellä laskettelurinteitä. Kyseessä ei ole mikään luksushotelli, mutta ruotsalaiseen tyyliin hyvinkin trendikäs majoitusvaihtoehto etenkin nuoremmille matkailijoille. Ski Lodge tuntuu hyvällä tavalla jopa hieman hostellilta, jossa vaan on vähän parempi ravintola ja omat huoneet.

Ski Lodgessa on lisäksi baari, johon yöelämä kaupungissa keskittyy hyvinkin vahvasti etenkin talvisin.

Vaikka et majoittuisi Ski Lodgesta, löytyy sieltä myös herkullinen ravintola!

Varaa majoitus Ski Lodgessa täältä.

ski lodge engelberg
ski lodge engelberg hotelli

Mount Titlis – pyörivällä kaapelihissillä vuoren huipulle

Ylös Mount Titliksen huipulle kestää hieman yli puoli tuntia ja sinne pääsee parhaiten kahdella kaapelihissillä. Ensimmäinen kaapelihissi on sellainen hieman perinteisempi koppi muutamalle ihmiselle, mutta viimeiset muutama sata metriä matkataan maailman ensimmäisellä 360 -astetta pyörivällä hissillä johon mahtuu varmaan lähemmäs 50 ihmistä kerralla kyytiin.

Korkean paikan kammoista matka varmasti hirvittää, sillä hissien kyydissä roikutaan hyvinkin korkeuksissa lähes koko matkan ajan. Matkan varrella on ennen huippua myös muutama pysäkki jos ei halua lähteä ihan Mount Titliksen huipulle saakka.

Lipun hisseihin voi ostaa asemalta. Laskettelija voi ostaa myös esimerkiksi päivälipun. Jos sinulla on Swiss Travel Pass, saat lipusta alennuksen.

Kaapelihissit operoivat vuoden ympäri, mutta toisinaan sää näin korkealla vuorella saattaa estää huipulle pääsyn. Sainkin Sveitsissä asuvalta Instagram -seuraajalta viestin, että hän on yrittänyt käydä Titliksellä useamman kerran ja joka kerta sää on tullut esteeksi vastaan.

DSC_5434-2.jpg
mount titlis huippu
mt titlis liput
mount titlis engelberg kaapelihissi
mount titlis hissi

Mount Titlis on ennen kaikkea laskettelukohde

Mount Titliksen rinteet ovat laskettelijan märkä päiväuni, kuljit sitten laudalla tai suksin. Itse en ole lasketellut enää vuosiin ja omat kokemukseni rajoittuvatkin Suomen Lapin rinteisiin.

Mount Titlis tarjoaa laskettelukokemuksia helposta todella haasteelliseen. Laskettelua varten ei tietenkään tarvitse matkustaa ihan vuoren huipulle saakka ellei halua, jo vartin kaapelihissimatkan päässä alkaa upeat rinteet.

Voit lukea lisää laskettelumahdollisuuksista täältä (englanniksi).

mount titlis laskettelu
mount titlis engelberg laskettelu

Mount Titlis: koe ainakin nämä

Jos et kuitenkaan tullut vuorelle laskettelemaan niin löytyy sieltä paljon muutakin nähtävää ja koettavaa aina lumikenkäilystä jäätikköluoliin sekä herkulliseen ravintolaelämykseen. Titliksen huipulla oli ainakin joulukuussa hurja määrä aasialaisia turisteja ihmettelmässä lunta mahdollisesti ensimmäistä kertaa.

Mount Titliksen kokemiseen kannattaa varata vähintään neljä tuntia.

DSC_5294.jpg

The Cliff walk – Euroopan korkein riippusilta

The Cliff walk on Euroopan korkein riippusilta 3041 metrin korkeudessa meren pinnasta. Cliff walk on ihan Titliksen huipulla ja sen käveleminen on ilmaista, mutta vaatii hieman rohkeutta etenkin korkean paikan kammoiselta. Riippusilta on toki tukevasti rakennettu, mutta se heiluu joka askeleella mikä tekee kokemuksesta vielä aavistuksen jännittävämpää. Tämä kokemus on myös hyvin sääriippuvainen, sillä huonolla säällä silta tuntuu enemmän maitotunnelilta.

Titlis Ice Flyer

Titlis Ice Flyer on perinteisen lasketteluhissin tapainen kärry, joka kulkee vuorten huipulla ulkoilmassa. Ice Flyer on kuitenkin tarkoitettu enimmäkseen upean vuorimaiseman ihailuun yläilmoista. Tätä varten kannattaa pukeutua todella lämpimästi! Ice Flyerin kyytiin pääsee ihan The Cliff walkin vierestä. Kovalla tuulella Ice Flyer on suljettu, mutta muuten se operoi ympäri vuoden.

Titlis Glacier Cave

Korkean paikan kammon sijaan kärsin itse ahtaan paikan kammosta ja ajatus jäisestä tunnelista vuoren sisällä nostaa vereenpainen jopa täällä kotisohvalla. Glacier Cave ei sinällään tee vaikutusta jos sitä lähtee vertaamaan meidän pohjoisen jäähotelleihin yms, mutta onhan siinä jotain aika mahtipontista kömpiä jäisessä luolassa ylhäällä vuoren huipulla.

Glacier Cave on 150 metriä pitkä ja sijaitsee ihan The Cliff walking ja Titlis Ice Flyerin vieressä.

DSC_5259.jpg

Mount Titlis Panorama Restaurant – lounasta vuoren huipulla

Aloitimme päivämme vuoren huipulla lounastamalla lisää perinteistä sveitsiläistä ruokaa ja kovasti kehuttua pizzaa. Päivän alussa näkyvyys oli lähempänä nollaa, joten emme päässeet nauttimaan ravintolan upeasta panorama-näkymästä – ruoka oli kuitenkin niin hyvää ettei tuo haitannut. Täällä kannattaa kuitenkin ehdottomasti lounastaa jos satut paikalle kirkkaalla säällä!

DSC_5218.jpg
DSC_5216.jpg

Lumikenkäilyä vuoren rinteella

Matkalla takaisin alas pysähdyimme vielä Trübseen asemalla ja vuokrasimme Stöckli Ski shopista lumikengät. Matkaseurani oli lumikenkäillyt ennenkin, mutta itse olen aktiivisesti vältellyt kaikkia talvilajeja jo monta vuotta. Hyppäsin lumikenkien kyytiin ensimmäistä kertaa ja lähdimme kävelemään lähellä olevan järven ympärille nauttimaan vielä lisää upeista vuorimaisemista. Joudun kyllä itse toteamaan, että upeista maisemista huolimatta lumikenkäilyä en välttämättä aio kokeilla toista kertaa, haha. After Ski on edelleen minulle se kaikista omin talvilaji!

DSC_5475-2.jpg
DSC_5467.jpg

Kaipaatko vinkkejä myös muualle Sveitsiin? Löydät kaikki matkajuttuni Sveitsistä täältä!

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

4 Comments

 • Sini matkakuumeessa
  6 tammikuun, 2020 at 8:22 pm

  Sveitsissä en olekaan vielä käynyt. Mieheni on minunkin edestä nuorempana laskettelureissuilla. Joku erämökki tai vuoristohotelli kuulostaisi houkuttelevalta. En tiedä pysyisinkö enää pystyssä laskettelusuksilla, mutta ihan maisemienkin takia voisi Sveitsiin lähteä. Kauniita kuvia postauksessasi niin kuin yleensäkin. ☺️

  Reply
  • Veera Bianca
   7 tammikuun, 2020 at 9:07 am

   Maisemien takia kannattaa ehdottomasti lähteä! <3 Itsekään en ole enää vuosiin lasketellut ja tuskin pysyisin pystyssä suksilla tai laudalla, haha! 😀 Ja kiitos! <3

   Reply
 • Heidi - Maailman äärellä
  8 tammikuun, 2020 at 2:32 pm

  Oi miten ihania kuvia, joista tulee ihan kuume päästä lumisille vuorille. Oikeastaan Sveitsi on ollut pitkään minun patikointikohdelistallani, mutta jostain syystä jokin muu (edullisempi) maa on aina kiilannut siihen eteen. Sveitsistä kyllä löytäisi niitä ihania maisemaonnellisen pieniä luksusmajoituspaikkoja, joita minä niin rakastan. Toisaalta talvikin voisi olla aika ihana aika matkustaa sinne, vaikken enää suostukaan laskettelusuksia laittamaan jalkaan. Mies voisi sitten lautailla ja minä vaan tunnelmoida ja kuvata lumisia vuoria…

  Reply
 • Hanna / Parasta matkalla
  11 tammikuun, 2020 at 1:14 pm

  Upean näköistä! Olen jo pitkään haaveillut laskettelumatkasta jonnekin ulkomaille ja oikeisiin vuoristomaisemiin, vielä kun ikä ja polvet jotenkuten sallivat laskettelemisen. Tässä on yksi hyvä vaihtoehto, pistetään korvan taakse!

  Reply

Leave a Reply