Matkavinkit

Miten sulla on aina varaa matkustaa?

Kysymys mitä matkailijalta kysytään jatkuvasti kiteytyykin postauksen otsikossa. Itse ainakin saan usein selitellä, että millä ihmeen rahalla vietän niin paljon aikaa ympäri maailmaa. Miten voin matkustaa niin monta kertaa vuodessa ja niin kauas? Osa on sitä mieltä, että mulla on pakko olla jotain törkeitä säästöjä, huippupalkkainen työ tai rikas isä. Mulla ei kuitenkaan ole noista mitään ja olen varmasti Suomen epäpätevin rahankäyttäjä.

Se, että on varaa matkustaa on kaltaiselleni hyvinvointivaltiolaiselle lähinnä valinnankysymys vaikkei ihmiset sitä itse yleensä uskokaan. Jos haluaa matkustaa, on säästettävä jossain muualla. Mikä vie eniten rahaa? Varmasti vuokra, auto ja kaikenmaailman laskut. Itse asun halvassa opiskelija-asuntolassa, en omista autoa, mutta laskuja maksan ehkä jopa tavallista opiskelijaa enemmän. Itse olen kuitenkin mielummin välillä täysin rahaton ja hieman veloissa kuin eläisin tasaista tylsää elämää kotosalla ympäri vuodet. Ei välttämättä monen mielestä se viisain päätös, mutta hyvänmaun rajoissa tällä elämäntyylillä kerää lähinnä hyviä muistoja.

Jos mulla on tilillä 400 euroa ja sillä pitäisi elää kuukausi -saatan hyvin käyttää siitä vaikka 380 euroa lentolippuihin, koska tiedän aina jotenkin selviäväni. 20 eurolla voi elää kuukauden, jos on pakko. Välillä olen ollut pulassa talouteni kanssa, mutta en kahdu yhtäkään tekemääni matkaa. Tämä mielessä jatkan lentojen buukkausharrastustani ja luotan sanontaan “kaikki järjestyy.”

Jos sitä siis haluaa matkustaa: muuttakaa hyvät ihmiset pois 800 euron kämpistänne, myykää autonne ja syökää porkkanoita! Eläkää hieman reunalla ja uskokaa siihen, että kyllä te pärjäätte vaikka seuraavaan palkkapäivään olisikin vielä 3 viikkoa. Kyllä me tyhjätaskutkin voimme matkustaa.

Tässä vielä mtv3:n vinkit halpaan matkaan:

http://www.mtv3.fi/matkailu/ulkomaat/artikkeli.shtml/1367708/nain-kulutat-vahan-rahaa-ja-matkustat-pidempaan

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  Anne
  elokuu 24, 2012 at 1:10 pm

  Sanon aina kavereille jotka mussuttaa kun eivät itse pääse reissuun “koska ei oo rahaa” että lopettakaa se baarissa ramppaaminen joka viikonloppu tai jättäkää parit festarit väliin niin yllättäen onkin rahat lentolippuihin kasassa.. Se on vain järjestelykysymys 🙂 Säästäminen tietysti vie aikaa.

  Pienelläkin rahalla pääsee pitkälle, mutta jos haluaa yöpyä luksushotelleissa ja kitata shampanjaa, niin sitten ehkä onkin syytä ruikuttaa.. 🙂 Mutta tosiaan kuka tahansa työssäkäyvä ihminen pystyy ihan helposti tekemään matkan kuin matkan. Se on loppujenlopuksi niin pienestä kiinni, saatko rahat kasaan reissua varten vai et! Jos on pakko pitää sitä helvetin kallista autoa, niin siinähän sitten jäät rannalle ruikuttamaan 😀

 • Reply
  Veera Bianca
  elokuu 24, 2012 at 1:19 pm

  No nimenomaan. Suomalainen opiskelija käyttää pelottavan paljon rahaa baareihin ihan huomaamattaan, kuukaudessa niistä kuluista säästäisi hurjan summan. tupakoinnin lopettamisellakin säästäisi parit kaukomatkat helposti! ja jos miettii mitä joku ruissikin maksaa niin siinäkin olis yks matka lisää 😀

 • Reply
  Gaya
  elokuu 24, 2012 at 1:58 pm

  Heh, mullekin esitetään aina tuo sama kysymys, koska reissaan ympäri maailmaa ja monta kertaa vuodessa. Mutta todellisuudessa se ei ole niin kallista kuin miltä vaikuttaa, oikeastaan lennot ja jotkut yksittäiset retket/kokemukset on ainoo asia mihin uppoo enemmän rahaa. Mä en ramppaa baareissa, enkä shoppaile jatkuvasti uusia vaatteita. Niillä säästöillä pääsee sitten näkemään maailmaa ja kokemaan jotain, mistä jää muistettavaa loppuiäksi. Baarireissuista taas ei välttämättä ees muista mitään seuraavana aamuna ;D

  • Reply
   Veera Bianca
   elokuu 24, 2012 at 9:25 pm

   matka on just sellanen, että siihen uppoo ehkä kerralla enemmän rahaa, mutta sen rahan voi kuitenkin säästää just skippaamalla nuo baarireissut..ja eniten mulla näissä painaa se, että vaikka sitä on ennenkin liian vähillä rahoin ostettu lentoja niin jokainen tehty matka on mulle niin paljon arvokkaampi kuin se hetki kotona kun mietin että voi miten kiva kun voi nettipankin kautta ihailla eurojaan…sellaisia hetkiä harvoin miettii!

 • Reply
  teea
  elokuu 24, 2012 at 3:01 pm

  Näinpä juuri, matkustaa voi vaikka jo sillä rahalla mitä toinen laittaa kuntosaliharrastukseen. 50 euroa kuntosaliin kuussa on 600 euroa vuodessa ja sillä rahalla matkustaa jo Euroopassa pari reissua tai maksaa menopaluulennot Aasiaan. Omat kaverini harvemmin kyllä kyseenalaistavat matkojani, koska he tietävät että menen halvalla ja elän Suomessakin pienellä budjetilla (käyn kyllä esim. salilla, mutta maksan siitä ehkä kympin kuussa jne.), shoppailut, päihteet ynnä muut kun eivät kiinnosta suuressa määrin. Joskus ihmiset kyllä päivittelevät, kuinka heillä itsellä ei ole rahaa matkustaa, mutta tahdostahan se vain on kiinni. Esimerkkinä omasta elämästä: Kävin viime viikolla festareilla (1 päivä) ja sinne taisi lippuineen kaikkineen mennä jotain 90 euroa (mikä on mielestäni paljon festareista/baareilusta, mutta kaverit käyttävät samoja summia tuommoiseen säännöllisesti..). Pian lähden Budapestiin ja minulla menee neljän päivän matkan lentoihin, majoitukseen ja lentokenttä-siirtymisiin saman verran :).

  • Reply
   Veera Bianca
   elokuu 24, 2012 at 9:27 pm

   Itsekin pääsen töissä ilmaiseksi salille, niin siinä säästyy periaatteessa se 50 e kuussa! Muutenkin monilla ihmisillä tuo “mulla ei oo rahaa” tuntuu olevan niin erilainen käsite. Itselläni ei ole rahaa silloin kun tili on miinuksella, mutta joillakin se on sitä että meni alle 500 euron 😀 Kaikki on niin suhteellista! 😀

 • Reply
  Heidi
  elokuu 24, 2012 at 3:12 pm

  Täyttä asiaa, valintakysymyksiä! Mietimme juuri kotona, että tuskin tulemme katumaan sitä, että lähdimme johonkin (ja käytimme vähät rahamme), mutta varmasti katuisimme pitkään, jos emme lähtisi.

  • Reply
   Heidi
   elokuu 24, 2012 at 3:57 pm

   Pakkohan tätä oli pohtia vähän itsekin 😉

   http://www.rantapallo.fi/auringonalla/2012/08/24/mista-matkarahat/

   • Reply
    Veera Bianca
    elokuu 24, 2012 at 9:30 pm

    Kävinkin lukemassa ja allekirjoitan lähes jokaisen lauseen 😀

  • Reply
   Veera Bianca
   elokuu 24, 2012 at 9:28 pm

   Tuo kitetyttää juuri sen. Ei sitä mieti taaksepäin niitä hetkiä kun on jes kerrankin ollut ostamatta jotain lentolippua, joka kerta sitä miettii jälkeenpäin niitä ihania matkoja ja hienoja muistoja.

 • Reply
  Marika
  elokuu 24, 2012 at 7:04 pm

  Mä niin tykkään näistä sun aiheista. Musta vähän tuntuu et monet ihmiset ei ymmärrä et elämä on kompromisseja. Pitäis saada kaikki ja sit valitetaan kun ei saa. Kyl itsekin tähän joskus sorrun, mut matkustaminen on aina ollu niin tärkee osa mun elämää et uhraan kyl kaikki muut menot sen tieltä. Hong Kongista on viel niin halpa matkustaa. Mielummin jätän Michelinin ravintolat ja ostan lennot. Niin aika hauska juttu et moni paikallinen nainen on saanut pienet sydärit kun kerroin maksavani omat matkani. Oppia ikä kaikki 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   elokuu 24, 2012 at 9:32 pm

   Oi kiitos 🙂 Ja noissa matkakohteissakin on juuri se, että kyllä sitä voi viikossa Mallorcalla saadakin rahat kulumaan kun vetää joka ilta sen 20 rommikolaa, mutta Aasia on matkakohteena suomalaiselle todella halpa, vaikka Hong Kong olisikin aasiaksi kallis….Itse esimerkiksi maksan honkkarissa hieman päälle 100 euroa vuokraa kun taas helsingissä saattaisin maksa helposti 800 euroa. Tuossa on jokakuukaudelle yksi kaukomatka lisää 😉

 • Reply
  noona
  elokuu 25, 2012 at 2:28 am

  Asiaa! Ja kun opiskelijana oppii budjetoimaan ja reissaamaan edullisesti, aukeaa ihan uus maailma kunnon palkkatoissa.. yhtakkia olis varaa tehda reissuja enemman kuin mitenkaan sais lomaa jarkattya! 😀 Ellei sitten sorru siihen isoon autoon, rivaripatkaan jne.. uih, enaa 1,5 kk seuraavaan reissuun!

  • Reply
   Veera Bianca
   elokuu 25, 2012 at 10:56 am

   No niimpä, itse en kyllä ole budjetoinnin mestari, mutta jos olisin niin matkustaisin ehkä vieläkin enemmän hehe 😀 ..itsellänikin tuon verran seruaavaan reissuun, oi oi!!!

 • Reply
  Anna
  elokuu 26, 2012 at 11:21 am

  Amen. Täyttä asiaa! Vaikka on varmaan niitäkin, joilla ei-ihan-oikeasti-riitä rahaa, mutta ne on Suomessa pieni vähemmistö. Länsimaalaiset on etuoikeutettuja siinä mielessä, että yleensä on mahdollisuus matkustaa. Kehitysmaissa monta kertaa vaan rikkaat saa matkustaa. Me juteltiin esim. srilankalaisten kavereiden kanssa, jotka sanoi, että niiden on ihan mahdotonta saada edes turistiviisumia länsimaihin, elleivät voita lotossa. Vaikka olisi sukulaisia tai kavereita länsimaissa auttamassa. Elämä on valintoja ja reissaus on yksi niistä, mut tarpeeksi moni suomalainen ei ehkä käytä sitä valinnanmahdollisuutta… Helposti vaan jäädään siihen Suomi-kuplaan kellumaan ja vaan haaveillaan vuosittaisesta viikon Kreikan matkasta tai Tallinnan risteilystä… 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   elokuu 26, 2012 at 9:58 pm

   Jep, mutta nekin asiat on pitkälti sellaisia mihin voi itse vaikuttaa -sen uskallan sanoa juuri siksi etten missään nimessä tule mistään etuoikeutetuista olosuhteista tähän matkailun maailmaan 😀

   Ja meillä on juuri sekin etu, että kun asumme yhdessä maailman kalleimmassa maassa niin jopa köyhä opiskelija voi kokea itsensä rikkaaksi juuri vaikka Sri Lankassa.

 • Reply
  Ipanema
  elokuu 26, 2012 at 10:06 pm

  Olen lähdössä joulukuussa aasiaan yhden suuntaisella matkalipulla 😉 kohtaan työkavereiltani lähes päivittäin samaa utelua rahan menosta jne.
  Täten ajattelinki printata tekstisi taukotilaamme!
  Täyttä asiaa sun teksti! 🙂

 • Reply
  Veera Bianca
  elokuu 26, 2012 at 10:22 pm

  Haha hienoa 😀 Toivottavasti se hiljentää sitten niiden utelut 😀

 • Leave a Reply