Menu
Matkainspiraatio

Mistä Rahaa Matkustamiseen?

Kysymys jota saan varmasti kaikista eniten on, ”Miten sinulla on varaa matkustaa noin paljon?” ja lyhyt vastaukseni tähän on; asiat ovat järjestelykysymyksiä. Keräsin kuitenkin teidän suloisten lukijoiden kysymyksiä yhteen postaukseen ja toivon, että ne saa teidät jokaisen vielä ensi kesäksi on the road.

Mitä Hongkongista muualle Aasiaan matkustaminen sinulle maksoi?

Viime kesä meni minulla jalka paketissa, joten en oikein saanut mahdollisuutta säästää rahaa tulevaa Hongkongin elämää varten. Elämä täällä on kuitenkin rahoitettu opintolainalla sekä koulun ja valtion tuella. Olen reissannut täältä käsin lyhyille reissuille Malesiaan, Taiwaniin ja Kiinaan. Lentoihin on mennyt noin 200 euroa per reissu ja asumiseen keskimäärin 150 euroa. Matkabudjetti esimerkiksi Taiwanin reissulle oli kaikkineen noin 500 euroa.

IMG_5559

Kuinka toi matkoihin säästäminen sulta oikein onnistuu tai paljon laitat about kuussa rahaa sivuun et pääset matkustaan?

Olen varmasti Suomen epäpätevin rahan säästäjä. Eli keskimäärin en laita senttiäkään sivuun mitään tarkoitusta varten. Rehellisesti sanottuna elän aikalailla kädestä suuhun. Esimerkkinä nyt kuitenkin se, että jos vaikka lähtisin ensi talvena taas kuukaudeksi Aasiaan, niin ostaisin lentolipun yhdestä palkasta, majoituksen toisesta ja sitten ottaisin opintolainastani siivun elämistä varten. Kyllä, opintolaina matkailualalla menee lähes poikkeuksetta matkustamiseen. 1500 eurolla pääsee aika kauas.

IMG_5604

Paljon sulla menee ulkomaanmatkoilla rahaa hostelleihin ja elämiseen?

Tämä riippuu aivan täysin ulkomaasta. Jos nyt pysytään sellaisessa keskihintaisessa Aasiassa niin hostellista maksaisin keskimäärin 15 euroa per yö. Halvempia ja kalliimpia on tarjolla varmasti lähes missä tahansa täällä. Elämiseen Intiassa käytin kuukaudessa noin 400 euroa. Elämiseen tarvittavaa rahaa on aina vaikea arvioida, sillä jos todella haluaa matkalle pienellä budjetilla niin sen voi tehdä aivan tajuttoman halvallakin.

IMG_5606

Jos säästän joka kuukausi 50-100 euroa niin pääsenkö sillä summalla Euroopan ulkopuolelle 2 viikoksi?

Jos tahdot Euroopan ulkopuolelle kahdeksi viikoksi, voit löytää lennon vaikka Intiaan 400 eurolla jos seuraat lentoyhtiöiden tarjouksia (Lufhansa, Turkish Airlines, Finnair,…). Majoitukseen jos varaat 150 euroa ja elämiseen 300 euroa niin sulla on jo ihan kiva matka edessä alle tonnin budjetilla. Jospa alotat siis heti tuon säästämisen, niin lähdet joululomalle kaukomaille. Annahan palaa.

Mitä teet työksesi kun matkustat niin paljon?

Olen asiakaspalvelutöissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla, joten palkkani on melko tavallinen ja sen lisäksi olen vielä opiskelija. Lentoasemalla työskennellessä toki on lentolippuetuja, mutta tähän astiset matkani olen kuitenkin maksanut ihan omasta pussistani.

IMG_5668

IMG_5495

Onko sulla joku säästötili mihin siirrät matkarahaa itelles?

On säästötili, mutta se huutaa nollaa ihan ikuisesti jatkuvasti. Siirtelen kuitenkin sinne välillä palkastani lentojen ostamista varten hetkeksi jonkun summan tai muuta vastaavaa.

Syötkö Suomessa vain makaroonia säästääksesi?

En missään tapauksessa. Elätän vain itseni, maksan halpaa vuokraa, en polta tai omista autoa. Näistä säästyy jo helposti muutama satanen kuukaudessa, joista osan voin käyttää makaronin lisukkeisiin ja osan hostelliöihin. Sen lisäksi mun asenne on vähän sellainen, että jos tililläni on vaikka 400 euroa jolla pitäisi pärjätä kuukausi, saatan ostaa 380 euron lennot ja päättää, että kyllä sitä yli puolet maailmasta pärjää alle 20 eurolla. En kadu yhtäkään tuollaista päätöstä, sillä parempia muistoja ovat kaikki tehdyt matkat kuin ne ”voi kuinka kivaa oli kun oli varaa ostaa parsakaalia Alepasta” -hetket.

IMG_5207

Jos tahtoisin tehdä kuukauden reissun Aasiaan jouluna. Miten toimin taloudellisesti?

Teeppä kesätöitä niin, että voit noin 1500-2000 euron palkasta laittaa sivuun aina 500 euroa kesän ajan. Jos tehtävä on mahdoton, laita edes vähän vähemmän. Kesän lopussa sinulla on 1500 euroa säästössä, jossa on kätevästi kolme osaa; lennot, asuminen ja eläminen. Tonnikin riittää jos ei ole vaihtoehtoa. Hauskaa matkaa 😉

Missä kuluissa säästät matkustaaksesi vai oletko vaan törkeän rikas?

Tähän kysymykseen varmasti löytyy jo vastaus yllä, mutta en missään nimessä ole rikas tai millään tavalla edes varakas. Elämässä on kysymys valinnoista, suomalaisessa hyvinvointivaltiossa meillä on jokaisella mahdollisuus matkustaa jos tarpeeksi niin toivomme. Jätä asuntolainat, autot, rööki ja pari baarireissua välistä ja sulla on matkakassa.

IMG_5208

IMG_5311

Jos sitä siis haluaa matkustaa: muuttakaa hyvät ihmiset pois 800 euron kämpistänne, myykää autonne ja syökää porkkanoita! Eläkää hieman reunalla ja uskokaa siihen, että kyllä te pärjäätte vaikka seuraavaan palkkapäivään olisikin vielä 3 viikkoa. Kyllä me tyhjätaskutkin voimme matkustaa.

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

26 Comments

 • hoihoi
  toukokuu 10, 2013 at 10:48 am

  Kiitos ihan kauheesti tästä postauksesta! Oli jotenkin tosi inspiroiva ja sai taas uskoa että kyllä sitä rahaa saa säästettyä reissuja varten vaikka huonolla palkalla Lontoossa elelenkin. :))

  Reply
  • Veera Bianca
   toukokuu 10, 2013 at 10:52 am

   No mutta hyvä! 🙂 Itsekin aloin tässä samalla suunnitella jo seuraavaa reissua ;D

   Reply
 • darine
  toukokuu 10, 2013 at 12:52 pm

  Tää postaus osuu kyllä niin nappiin! Rahankäyttö on valintakysymys. Yks hyvä vinkki säästämiseen on päättää ennen ruokakauppaan menoa että mitä oikeesti ihan välttämättä tarvii, tekee ostoslistan ja ostaa vain ne asiat mitkä on listalla. Monilla ihmisillä menee yllättävän paljon rahaa kauppaan, kun ostaa vähän sitä sun tätä ja kaikkee mitä sattuu tekee mieli. En sano ettei sais herkutella, mutta usein ihmiset ostaa ihan törkeen kallista ruokaa. Jos haluu köyhäillä, niin ostaa esim. broilerinkoipipakkauksen (sisällä 3 isoa koipea, maksaa vähän päälle 2 euroa) ja tekee uunissa kanaa ja riisiä. Helppoa, halpaa ja nopeaa. Illallisen voi ihan oikeasti tehdä eurolla.

  Reply
  • uute
   toukokuu 10, 2013 at 2:23 pm

   On tietysti sulaa hulluutta syödä ulkona tai hakea ruokansa deleistä, siinähän ei ole ylärajaa, mutta jos ostoksensa tekee kaupasta ja ostaa ihan tavallisia, niin yksin asuvan ruokalasku on kuussa siinä 200-400. Kovalla työllä sen voi painaa vieläkin alemmaksi, mutta mikä on säästö? Ehkä max. 200 euroa kuussa. Sekin on jo aika paljon ja kun ottaa huomioon nykynaisten trendikkäät ruokailutottumukset, luomut, erikoiset hedelmät ym. niin kuka haluaa syödä erittäin yksipuolista ruokaa ja näin ehkä säästää tuon summan? Summan jollaista pitää säästää puoli vuotta ennen kuin saa ostettua sen kaukomatkalentolipun. Joo, onhan niitä tarjouksiakin, Kiinaan saattaa päästä 500 eurolla, mutta tuollaiset ovat sesonkien ulkopuolella ja voimassa hyvin lyhyen aikaa.
   Kuka haluaa elää puoli vuotta sellaista elämää josta puuttuu kaikki hauskuus ja sosiaaliset kontaktit vain siksi, että pääsee kahdeksi viikoksi jonnekin muualle jossa sielläkin pitää sitten pihistellä?

   Reply
   • Veera Bianca
    toukokuu 10, 2013 at 8:34 pm

    Oma ruokalaskuni on helposti myos siina 200 euron paikkeilla kuukaudessa, mutta sen ei todellakaan tarvitse olla jos niin ei halua. Tamakin on taas valintakysymys. Elaa voi 20 eurolla kuukaudessa jos niin haluaa tehda. 200 euron saasto kuussa on paljon ja jos sen haluaa matkustamiseen kayttaa, on vuodessa jo aika hyva kassa valmiina reissuun.

    Kuka haluaa syoda yksipuolista ruokaa paastakseen kauas? Osa meista haluaa, aivan varmasti. Yksipuolinen ruoka on myos hieman vaara sana, koska halvalla voi paasta ostamalla vaikka parsakaalia ja perunaa -siita saa jo yllattavan maukkaan aterian maustamalla 😀 Elama voi olla hauskaa ja sosiaalista ilman jokaviikkoisia ravintolareissuja, nama ovat taas niita valinta- ja jarjestelykysymyksia. Itsekin kayn joka viikko Suomessa ulkona syomassa ja sosialisoimassa.

    Kiinaan paasee varmasti 500 eurolla, eika ole valttamatta edes sesongin ulkopuolella. Tama etenkin nyt kun Norwegian alkaa lentaa halpalentojaan kaukoreiteilla, ensin Bangkok ja Nyki, mutta rest is yet to come 😉

    Reply
    • Heidi
     toukokuu 11, 2013 at 6:23 pm

     Olen just samaa mieltä: ei 200e kuussa ruokarahaa tarkoita missään nimessä yksipuolista ruokaa! Meidän kahden hengen ja yhden koiran talous käyttää rahaa ruokaan vain hieman tuota enemmän, mutta väitän, että syömme aika monipuolisesti. Juttu onkin siinä, ettei osta mitään turhaa eikä valmisruokaa. Ostoslistat ja jääkaapin jämien hyödyntäminen kunniaan! Meillä on jatkuva säästäminen päällä ja reissuun on päästävä mielellään useamman kerran vuodessa. Valintakysymyksiä siis minunkin mielestäni 🙂

     Reply
     • Veera Bianca
      toukokuu 11, 2013 at 7:45 pm

      Jep, itse pitäs vielä oppia vähän enemmän tota jämien käyttämistä ja itse kokkaamista. Nyt on toki tultu syötyä ulkona puoli vuotta täällä Aasiassa, että voi olla hetki kummallista totutella omaan keittiöön 😀

   • nele
    huhtikuu 17, 2014 at 3:20 pm

    Ihan samaa mieltä kanssasi.
    Ja miten niin muutakaa poiss 800e kämpistä?
    Ihan kuin minua (ja kaikkia muitakin) olisi jossain ododttamassa 200e kämppä (Helsingissä).
    alle 800 ei kohta edes yksiötä saa (minulla on perhe) joten turha puhua.

    Reply
    • Veera Bianca
     huhtikuu 17, 2014 at 4:54 pm

     Monilla meistä on mahdollisuus asua huomattavasti halvemmalla, mutta eihän mikään voikaan koskea kaikkia. Esimerkiksi yksin asuvalla opiskelijalla on todennäköisesti mahdollista asua n. 400 euron opiskelija-asunnossa.

     Reply
  • Veera Bianca
   toukokuu 10, 2013 at 8:27 pm

   Siella Suomessa pain maailmaa se todellakin on valintakysymys, vaikka tiedan, etta tasta ajatuksesta moni on eri mielta. Jos haluaa, niin sita voi elaa todella halvalla ja silti ihan nauttia elamasta 😀 Nuo kanat on muuten halpoja, oon aina lahes ihmetellyt asiaa 😀

   Reply
 • Jenna
  toukokuu 10, 2013 at 1:56 pm

  Oon niin samaa mieltä! Suurin osa mun kavereista valittaa, että kuinka sulla voi aina olla rahaa matkustaa ja asua pätkiä ulkomailla?! Mietin vaan mielessäni, että olis varmaan sullakin jos lopettaisit röökinpolton, jokaviikkoset baarireissut, autolla ajelun ja ulkona syömisen joka toinen päivä ILMAISEN kouluruuan sijaan sekä raataisit töissä joka päivä koulun jälkeen niin kuin minä lähes poikkeuksetta teen. Näin mulla on varaa matkustaa! Valintakysymyksiä. Täällä Portugalissa elää varsin halvalla ja reissaa ympäriinsä, mutta ruuista esim. jonkinlainen liha/kanaköntti on melkeenpä poikkeuksetta reilut 5 euroa paketti??!! Yllätyin kalleudesta, pitää vissiin ryhtyä kasvissyöjäksi 😀

  Reply
  • Veera Bianca
   toukokuu 10, 2013 at 8:29 pm

   Jep, viikottainen baarireissu Suomessa saattaa syoda juuri sen talviloman Aasiassa lopulta ihan kokonaan. Parasta on myos se, etta matkalla ei valttamatta lopulta tarvitse elamiseen niin paljoa, koska lahes jokapuolella maailmaa on huomattavasti halvempaa kuin Suomessa 🙂

   Taalla Hongkongissa myos jotkut asiat on yllattanyt kalleudellaan, osa jogurteista maksaa 7 euroa paketti ja juuston hinnasta en tahdo edes puhua, heh 😀

   Reply
 • jamie
  toukokuu 10, 2013 at 2:10 pm

  tää on niin totta! ärsyttää kun oon ite ihan hirveä tuhlari, plus että olen tehnyt vähän typeriä juttuja rahallisesti… tällä hetkellä elän kyllä toimeentulotuella ja omistan kaks keskikokoista koiraa jotka pitää ruokkia, niin mulla rahaa ei kyllä ihan hirveästi jää ylimääräistä, mutta kyllä siitäkin nipistää jos vaan haluaa. vähän mietin että jos alan elämään nuudelilla. 😉 kesällä pääsen onneksi sentään 3 viikoksi Eestiin eikä matkoihin tai majoituksiin mene rahaa. 🙂 kun sais vaan otettua niskasta kiinni itseään!

  Reply
  • uute
   toukokuu 10, 2013 at 2:24 pm

   Tuota..öööö..josko niistä koirista voisi luopua niin ehkä ei tarvittaisi sitä toimeentulotukeakaan…

   Reply
   • Veera Bianca
    toukokuu 10, 2013 at 8:35 pm

    Koirista luopuminen hetkellisen heikon talouden takia ei ole kovin reilu meininki koiria kohtaan 😀

    Reply
    • uute
     toukokuu 12, 2013 at 2:42 pm

     20 euroa kuussa ruokaan? Mielenkiintoista, siinä täytyy käydä vanhempien jääkaapilla. Onhan se sitten mahdollista. Jos syöt kerran viikossa ulkona on jo se pelkästään 10-20 euroa kerta.

     Yksipuolinen ruoka ei tarkoita maustamatonta vaan -siis- yksipuolista.Media on täynnä syömisohjeita joita muuten yllättävän moni ihminen noudattaa ja katsoo mitä syö. Missään ei näy sellaista dieettiä mikä mahdollistaisi valtavat säästöt. En itse syö mitenkään monipuolisesti, mutta todella monella, etenkin niillä jotka haluaisivat matkustaa, on paine tehdä niin.

     Reply
     • Veera Bianca
      toukokuu 13, 2013 at 1:09 pm

      20 euroa ruokaan kuussa oli villi heitto ja täysin mahdollinen toteuttaa jos tilanne niin vaatisi, toki tässä kohtaa vaaditaan ja tarkkaa laskelmointia ja ulkona syömisen täyttä nollaamista.

      Kukin syököön mitä syö, tärkeintä on että kokee itsensä terveeksi ja taloutensa siihen riittäväksi, meistä on moneksi tässä asiassa.

    • uute
     toukokuu 12, 2013 at 2:43 pm

     Kaikkein epäreiluin teko oli se koirien ottaminen jos rahatilanne on huono.

     Reply
     • Veera Bianca
      toukokuu 13, 2013 at 1:10 pm

      Niin kauan kuin koiralla on ruokaa, on meininki reilu ja koiran hankkiminen on jokaisen oma asia 🙂

  • Veera Bianca
   toukokuu 10, 2013 at 8:30 pm

   Voi trust me, olen ihan alyton tuhlari when it comes to spending money… Sen lisaksi olen elamassani tehnyt muutaman todella huonon taloudellisen paatoksen, se on elamaa, jota on turha katua kun sille ei mitaan enaa voi. Mullakaan ei ole koskaan ylimaaraista, mutta eipa sita rahaa hautaansa mukaan saa joten jatketaan tuhlaamista heh 😀

   Reply
 • shakasiel
  toukokuu 17, 2013 at 8:09 pm

  Kiitos paljon tästä postauksesta! Matkakuume on järketön ja sen seurauksena pitää kehittää uusia tapoja säästää rahaa. Ruoan teen iltaisin aina itse, mutta nyt aloin tekemään myös työeväät itse. Ruokaan menee mulla 250 euroa kuussa, mut tarkoitus olis saada summa vielä pienemmäksi.

  Mä väittäisin et suurin ongelma ihmisillä on tossa matkakassan säästämisessaä on noi kalliit vuokrat. Jos vuokra on yli 600 egee kuten mulla ja ei en asu Helsingissä ja halvempaa kämppää ei löydy vaikka kuinka hakis, niin se on ISO ongelma! Kaupunginkämppä ois unelma!

  Autoa mulla ei tietty ole ja sekin rajoittaa sitä, missä voi asua ja joka päivä joku urpo kysyy multa:”Miks sulla ei oo autoo?” Miksi olis? Turhempaa asiaa saa hakea! Jos nyt tykkää heittää rahaa kaivoon, niin siitä vaan. (Tätä sitten talvella bussipysäkillä palellessa kirotaan, mut elämä on valintoja.)

  Ja joku tuolla kommentoi, että miksi kukaan haluaa elää elämää ilman sosiaalisia kontakteja ja hauskaa jonkun reissun takia. Ei kaikki hauska maksa! Voidaan olla jonkun kotona, ei tarvitse ostaa uusia vaatteita koko ajan jne. Itse lopetin salikortin ja se vähän harmittaa, mutta liikkua voi ilmaiseksikin. Itse olenn valmis tinkimään monestakin asiasta matkustelun takia. Ja mitä väliä on sillä missä siellä reissussa asuu tai missa syö? Ei sinne nukkumaan mennä! Tärkeintä on, että rahaa löytyy nähtävyyksien sisäänpääsyyn ja elämyksiin.

  Reply
  • Veera Bianca
   toukokuu 27, 2013 at 10:46 pm

   Kiva jos siitä oli hyötyä 🙂 Ruokakuluja saisit varmasti pienemmäksi jos vielä yrität, aivan huomattavastikin 🙂

   Kalliit vuokrat on ehdottomasti suurin tekijä. Monilla ystävilläni vuokrat täällä Helsingissä ovat sitä 800 euron luokkaa ja itselläni tässä lentokentällä on siinä 400 euron päällä, joten siitä erotuksesta saa jo muutaman satasen kuukaudessa pelkkään matkakassaan periaatteessa.

   Kaikki hauska ei todellakaan maksa, kyllä se niin on, että nyt kun on itsekin tullut juuri takaisin Suomeen, niin paljon rahaa menee kun käy kavereiden kanssa koko aika kahvilla tai syömässä -näin ei ole kuitenkaan pakko tehdä kun ihmisiä voi tapailla ihan ilmaiseksikin 😀

   Reply
 • Nomadi
  elokuu 19, 2014 at 1:58 pm

  Loistava postaus! Sita ihmiset minultakin aina kyselee, etta miten ihmeessa teilla (= minulla ja vaimolla) on noin paljon rahaa etta voitte matkustella. Ikaan kuin mina tienaisin miljoonia – siita ei todellakaan ole kyse. Jos tama kysymys esitetaan vaikkapa kyseisen henkilon kotona, jossa istun tuhannen euron sohvalla ja kahden henkilon taloudessa on kolme telkkaria, saatan katsella merkitsevasti ymparilleni huomauttaen, etta en omista esimerkiksi sohvaa tai yhtakaan telkkaria. Valintakysymyksiahan nama aina ovat.
  http://sillavalinmaailmalla.blogspot.com/

  Reply
  • Veera Bianca
   elokuu 21, 2014 at 8:47 pm

   Kiitos kommentista Nomadi! Elämä on todellakin valintakysymyksiä, itsellänikään ei ole sohvaa tai ainuttakaan televisiota 😀

   Reply
 • Elisa
  marraskuu 9, 2015 at 5:31 pm

  Moikka Veera! Piristäviä kuvia ja aihe on tosi osuva kaikille matkailijoille. Se on totta että eri valinnoilla voi olla viikon sijaan viikkoja reissussa. Aasiassa esim. on niin paljon halvemmat yösijat ja ruoat, että jos ei eksy pahiin turistirysiin niin voi sinnitellä kauemmankin aikaa vähällä rahalla. Viimeksi käytiin Indonesiassa kihlatun kanssa, siellä voi saada ihan tosi siistin majoituksen rannalta parilla kympillä (ja se onkin jo luksusta). Tuolla reissulla muuten tuli vähän shokkina se, että miten paljon jotkut paikat voi veloittaa kortilla maksamisesta, tai pelkästä rahannostosta automaatista !! Luottokortilta nostaessa voi tulla kympin extra veloitus, ellei enemmän. Luulen että jos perehtyy asiaan niin voi säästää pitkän pennin valitsemalla halvemman vaihtoehdon. Tein vähän tutkimusta asiasta ja löysin kännykkäsovelluksen What Card app josta löytyy tietoa täältä: http://www.whatcardapp.com/
  Sen avulla voit löytää sun maksukorteista kaikista halvimman kauppa ja automaattikohtaisesti. Käytän sitä mun iPhonella, mutta toimii näköjään myös androideilla. Ei kyllä tullut ajateltua asiaa aikaisemmin, mutta kun perehtyy asiaan niin voi olla fiksumpi matkustaja ! Ollaan säästäväisiä että voidaan matkata pitemmän aikaa 🙂

  Reply
  • Veera Bianca
   marraskuu 12, 2015 at 1:33 pm

   Hei kiitos vinkistä, en ole tuollaisesa What Cardista aiemin edes kuullut – pitänee siis tutustua! 🙂 Itse olen vähän huonotapainen näissä raha-asioissa ja maksan aina millä sattuu sen enempää pohtimatta mahdollisista lisäkuluista, vaikka välillä kannattaisi!

   Reply

Leave a Reply