Menu
Matkainspiraatio / Soolomatkailu

Miksi sinunkin pitäisi matkustaa yksin

Yksin matkustaminen on aihe, jonka kautta teistä moni eksyy tähän pieneen blogiin, pohtien, että mitä jos seuravaaksi matkustaisikin yksin. Ihan yksin, kaukana kotoa. Jossain tuolla maailman äärissä. Itselleni on jäänyt elävästi mieleen se hetki vuonna 1998 kun heräsin bussista Saksassa moottoritien päältä auringon säteeseen. En ollut matkalla yksin, mutta olin yksin siinä hetkessä. Yksin matkustamisen ihanuutta on vaikea ymmärtää ennen kuin sille antaa mahdollisuuden.

1. Tahdot tuntea vapauden

Kun kävelet yksin Shanghain valojen keskellä tai Pariisin iltahämärässä, voit ihan oikeasti tarttua hetkeen ja nauttia ympäröivästä vapaudesta. Voit ’sink it all in’ ihan eri tavalla kuin mitä toisen ihmisen seurassa. Voit keskittyä siihen, että olet juuri nyt elämäsi seikkailulla.

IMG_3253

2. Voit deittailla kaupunkeja

Käyn harvoin treffeillä, mutta parhaat treffit ovat olleet Hongkongissa – Hongkongin kanssa. Jotkut kaupungit vaan ovat niin intensiivisiä ja täynnä elämää, että ne itsessään riittävät seuralaiseksi. Onnistuneita deittejä ovat myös olleet esimerkiksi Shanghai, Tokio, Goulburnin metsä ja Sydney. Unohda siispä Tinder ja deittaile karttapallon kanssa!

IMG_3281

3. Kuulet ihmisten tarinoita

Matkustaessa yksin tapaa ihmisiä eri tavalla mitä matkustaessa ystävän tai kumppanin kanssa. Istuessa illallisella paikallisessa ravintolassa, saattaa toinen yksinään reissaava istua viereesi pohtimaan elämän ihmeitä. Istuessa hotellin aulabaarissa, joku saattaa haluta kuulla sinun tarinasi. Pienet kohtaamiset pitävät huolen siitä, että et ole yksinäinen vaikka matkustaisit yksin.

IMG_3600.jpg

4. Opit tuntemaan itseni

Yksin matkustaessa on usein poistuttava mukavuusalueelta ja luottaa itseensä. Mukavuusalueelta poistuminen usein merkitsee myös sitä, että opit tuntemaan itsesi uudella tavalla, ehkä rehellisemmin mitä ennen. Kaupunkien lisäksi voit vaikka deittailla itseäsi.

IMG_3440-2.jpg

6. Voit tehdä mitä haluat

Mikään ei voita niitä aamuja yksin hotellin vuoteessa kun olet päättänyt edellisenä iltana lähteä koko päivän sightseeingille, mutta viimehetkellä päätätkin tilata huonepalvelusta hattaraa ja maata sängyssä koko päivän ilman housuja. Kannattaa kokeilla, edes kerran elämässä.

7. Voit tarkkailla maailmaa ympärilläsi

Kavereiden kanssa on tietysti hauska jakaa kokemuksia ja pitää hauskaa, mutta jos haluat imeä kaiken kokemuksen uudesta kohteesta, saatat saada siitä enemmän irti yksin. Istu katukuppilaan kuuntelemaan mitä ihmiset ympärilläsi puhuvat. Jos et ymmärrä samaa kieltä, tarkkaile ympärillä olevien ihmisten eleitä ja ilmeitä. Opit varmasti enemmän kulttuurista mitä osasit odottaa.

IMG_3305

8. Saat parempaa palvelua

Kuten mainitsin aiemmin, ihmiskontaktit yksinkin seikkaillessa on kaikesta huolimatta tärkeitä. Olen kokenut, että matkustaessani yksin, saan lähes poikkeuksetta parempaa palvelua. Lentokoneessa on helpompi saada kaksi penkkiä omaan käyttöön, tai jopa upgrade business-luokkaan. Ravintoloissa tarjoilija tuntuu palvelevan paljon huolellisemmin – ehkä sitten säälistä, heh!

9. Haastat itsesi

Matkustaessa joudut varmasti jossain vaiheessa kohtaamaan myös haasteita, olit sitten yksin tai toisen kanssa. On kuitenkin huomattavasti vaikeampaa kohdata kielimuureja, eksyä tai sairastua kun matkustaa yksin. Joudut ihan oikeasti haastamaan itsesi ja pärjäämään vain oman itsesi seurassa, mutta pystyt siihen! Yllätyt vielä!

10. Olet ihan oikeasti oma itsesi

Vaikka meistä jokainen varmasti yrittää olla oma itsensä aina kun voi, vaikuttaa jokainen ulkopuolinen ihminen tapaamme olla ja käyttäytyä. Kun olet yksin kaupungissa josta et tunne ketään, et voi olla kuin oma itsesi. Yksin matkustaminen opettaa ennen kaikkea itsestä.

Oletko matkustanut yksin? Matkustatko mielummin yksin vai jonkun seurassa?

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

6 Comments

 • Ida - idaloveslife
  maaliskuu 31, 2015 at 2:10 am

  Hieno kirjoitus, mikä pisti ajattelemaan ja välillä jopa naurattamaan omien matkamuistojen noustessa pintaan 🙂 Eritoten tuohon kahdeksanteen pykälään voin heittaa allekirjoitukseni huoletta; yksin ollessa saa parempaa palvelua, mutta myös erilaista, yksilöllisempää. Jotenkin spesifimpää, muttei kuitenkaan liioitellusti. Olen monesti miettinyt, että johtuuko se siitä, että oman hymy irtoaa yksinollessa vielä normaaliakin helpommin kohdatessa muita, vai luulenko vain niin. Joka tapauksessa, nautin niistä hetkistä täysin rinnoin. Silloin tuntuu, että maailma todella syleilee!

  Reply
  • Veera Bianca
   maaliskuu 31, 2015 at 11:00 pm

   Kiitos, kiva kuulla että pisti ajattelemaan ja vielä nauramaankin! 🙂 Mikäs sen parempaa kuin muistaa hauskoja vanhoja matkajuttuja! Ja totta, yksin matkustaessa välilä tuntuu juurikin siltä, että maailma todelal syleilee – niinä parhaina hetkinä 🙂

   Reply
 • Anna
  maaliskuu 31, 2015 at 10:49 pm

  Tosi kiva postaus! Yksin on tullut pari kertaa matkustettua, ja olen aina saanut reissussa uusia mahtavia ystäviä. Itsensä haastaminen on lopulta kyllä todella antoisaa, ja seuraavaan reissuun tulee lähdettyä entistä luottavaisemmin mielin. 🙂

  Reply
  • Veera Bianca
   maaliskuu 31, 2015 at 11:00 pm

   Kiitos Anna! 🙂 Olen kanssasi aivan samaa mieltä!

   Reply
 • Anu / Anu Goes
  huhtikuu 5, 2015 at 10:47 pm

  Yksin matkustaminen on ihanaa 🙂 Sitä tekee ja kokee ihan erilaisia juttuja kuin mitä kaverin kanssa. En sano että parempia tai huonompia, vaan ihan vaan erilaisia. Kaveruksia ei yleensä lähestytä (ellei sitten jossain hostellin keittiössä), mutta yksin jos istuu kahvilassa tai missä vaan, niin on heti paljon lähestyttävämpi. Itsekin varmaan kirjoittelen jossain vaiheessa yksin matkustamisesta, sen verran paljon on tullut viihdyttyä itseni seurassa ulkomailla 🙂

  Reply
  • Veera Bianca
   huhtikuu 7, 2015 at 11:03 am

   Kiva kuulla, että sinäkin olet oivaltanut sen ihanuuden! 🙂 Tuo on totta, että sinänsä ei voi sanoa onko parempi vai huonompi tapa matkustaa, mutta aivan varmasti erilainen, erityisesti sen suhteen miten tapaa ihmisiä! 🙂 Kirjoita ihmeestä aiheessa, olisi kiva lukea muidenkin näkemyksiä aiheesta!

   Reply

Leave a Reply