Menu
Matkailuala / Matkailualan opinnot

Matkailu on tulevaisuuden ala

*Kaupallinen yhteistyö: Haaga-Helia

Lentomatkailun päästöt ahdistavat ja koronavirus pelottaa. Matkailuala on jatkuvassa mullistuksessa, mutta kaikesta huolimatta kasvussa.

UNWTO:n (World Tourism Organisation) mukaan kansainvälinen turismi on kasvanut 674 miljoonasta vuonna 2000 yli 1,2 biljoonaan vuonna 2016. Yksinomaan Intiassa matkailuala tuki 41 miljoonaa työpaikkaa vuonna 2017 World Travel & Tourism Councilin mukaan. Times of Indiassa julkaistun raportin mukaan matkailuala tarjoaa Intiassa 46 miljoonaa työpaikkaa vuoteen 2025 mennessä. Työpaikkojen täyttämiseksi matkailuala tarvitsee valtavasti lisää ammattilaisia ympäri maailmaa. 

Matkailualan tulevaisuus ja töypaikat on paljon muutakin kuin matkakohteiden markkinoiminen tai asiakaspalvelu, vaikka näidenkin roolien merkitys vain kasvaa jatkossa. Tulevaisuudessa tarvitaan etenkin vastuullisen matkailun ja liikaturismin erikoisasiantuntijoita. Matkailu tuskin tulee vähenemään, mutta sen suunnittelusta ja hallinnasta tulee jatkossa entistäkin tärkeämpää.

Lue myös: MIllaisiin työtehtäviin matkailualan restonomin opinnoilla?

Tämä lause UNWTO:n uusimmasta raportista koskien matkailun kasvua oikeastaan kertoo miksi matkailuala on tulevaisuuden ala ja minkälaista osaamista tulevaisuus kaipaa:

1.5 billion international tourist arrivals were recorded in 2019, globally. A 4% increase on the previous year which is also forecast for 2020, confirming tourism as a leading and resilient economic sector, especially in view of current uncertainties. By the same token, this calls for such growth to be managed responsibly so as to best seize the opportunities tourism can generate for communities around the world.

UNWTO
matkailu on tulevaisuuden ala

Oma urani matkailualalla

Valmistuin matkailualan restonomiksi Porvoon Haaga-Heliasta vuonna 2014 erikoistuen myyntiin ja asiakaspalveluun. Lisäksi suoritin opintojen aikana puolen vuoden vaihto-opinnot The Hong Kong Polytechnic Universityssä, jossa opiskelin erityisesti ilmailualaan sekä matkailun globaaleihin haasteisiin keskittyviä kursseja.

Opintojen aikana olin erilaisissa työtehtävissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla aina turvatarkastajasta check-in-tiskille ja lähtöportille. Tein puolen vuoden työharjoitteluni Finnairin markkinointitiimissä, jonka jälkeen lähdin täysipäiväisesti erään matkailualan startupin PR-päälliköksi. Matkan varrella ehdin myös suunnitella matkapaketteja Intiaan ja Kreikkaan sekä blogin kautta kirjoittaa matkailuaiheisiin julkaisuihin artikkeleita.

Oma matkablogi palkittiin Suomen parhaaksi vuonna 2017 ja sitä ennen olinkin jo lähtenyt täysipäiväiseksi yrittäjäksi vuonna 2016. Yritykseni keskipisteenä on tämä matkailuun keskittyvä blogi ja Jetlagissa podcast, mutta sen lisäksi konsultoin matkailualan yrityksiä markkinoinnissa sekä kirjoitan matkailujulkaisuihin artikkeleita.

Lisäksi käyn ajoittain vierailuluennoitsemassa matkailualan kouluissa matkailumarkkinoinnista, sosiaalisesta mediasta ja lentokenttien hallinnasta.

En tiedä mitä oma tulevaisuus tuo tullessa, mutta kiinnostunus vastuullisesta matkailusta on kasvanut viimeisten vuosien aikana ja ehkä näenkin itseni joskus opettamassa ja tutkimassa tätä aihetta syvemmin.

Maisteriopintoni odottavat vielä tuossa hyllyllä, mutta niistä lisää myöhemmin.

matkailuala tulevaisuus
matkailualan tulevaisuus

Matkailuala kasvaa myös Suomessa

Kotimaan matkailu ja kansainvälinen matkailu Suomeen on kasvussa. Etenkin pohjoinen kaipaa jatkuvasti lisää matkailualan asiantuntijoita uusiin haastavampiin työtehtäviin kansainvälisten saapuvien matkailijoiden määrän kasvaessa vuosi vuodelta vauhdikkaammin.

Visit Finlandin mukaan Suomen matkailuvienti kasvoi vuonna 2017 vuonna lähes miljardilla eurolla. Ylen artikkelissa kerrotaan, että Tilastokeskuksen mukaan mukaan matkailuvienti oli vuonna 2017 lähes 4,6 miljardia euroa, joten kasvu oli lähes 27% prosenttia.

Suomea myydään hiljaisuuden, puhtaan luonnon ja onnellisuuden maana. Maan brändi voimistuu jatkuvasti ja kansainväliset somevaikuttajat jakavat upeita kuvia pohjoisen igluhotelleista houkuttelemalla Suomeen entistä enemmän turismia.

Suomella on paljon tarjottavaa matkailijoille, mutta paljon on vielä myös kehitettävää. Maksukykyisten matkailijoiden houkuttelemiseen tarvitaan mm. lisää laadukkaita majoitusmahdollisuuksia. Matkailuala Suomessa kaipaa seuraavina vuosina rautaisia ammattilaisia.

Pohjoisen turismin lisäksi Helsinki-Vantaan lentoasema jatkaa laajentumistaan ja vahvistaa paikkaansa välilaskuille Aasian ja Euroopan välillä. Vielä omina opintovuosinani muistan Helsinki-Vantaan vuosittaisen matkustajamääreen pyörineen 13 miljoonan paikkeilla ja vuonna 2018 Finavia palveli jo lähes 25 miljoonaa matkustaa.

Lentokenttä laajenee ja Finnair on useasti palkannut uutta miehistöä paljon enemmän kuin monena aiempana vuotena.

Lentomatkailun tai kotimaanmatkailun erikoisosaaminen sekä esimerkiksi aasialaisten kulttuurien ja kielten tuntemus on varmasti erityisen hyödyllisiä erikoisosaamisen alueita seuraavina vuosina työllistymistä ajatellen.

matkailuala kasvaa suomessa
matkailun kasvu suomessa

Tulevaisuuden matkailuala on vastuullinen

Vastuullisuudesta on tullut matkailualalla mediaseksikäs termi, jota halutaan viljellä aina kun se on vähänkään sopivaa. Matkatoimistot hyvittää lomailijan hiilijalanjäljen ja lentoyhtiöt tarjoavat kompensaatiomahdollisuutta päästöilleen. Muovit kärrätään pois käytöstä ja hotellien energia tuotetaan vihreämmin.

Lue myös: Lentomatkailun tulevaisuus – miksi minä en usko lentolakkoon?

Vastuullisuus ei varmasti ole matkailualan ohimenevä trendi, vaan sen merkitys ja vaatimukset tulevat kasvamaan. Vastuullisuus ei voi olla tulevaisuudessa markkinointitermi vaan se tulee vaatimaan todellisia tekoja matkailun haittavaikutusten vähentämiseksi.

Matkailualan tulevaisuuden ammatit löytyvät varmasti vastuullisuuden saralta. Jotta näin suuren globaalin alan positiivisia vaikutteita voidaan edistää, tarvitaan tulevaisuudessa entistäkin enemmän ammattilaisia.

Suoranaista vastuullisen matkailun koulutusohjelmaa ei toistaiseksi ole Suomessa vielä tarjolla, mutta matkailualan koulutukset elävät ajan hermolla ja vastuullisuus on selkeästi noussut isommaksi osaksi matkailualan ammattikorkeakoulutusta.

Helppoa tämä ei tule olemaan jos katsoo matkustajamäärien kasvua. Ilman vastuullisempia toimia moni matkakohde menettää viehätyksensä. Liikaturismi on saanut Barcelonan, Venetsian ja Amsterdamin kaltaiset kaupungit boikotoimaan turisteja ja tulevaisuudessa jos ilmastosta ei pidetä huolta saattaa Sveitsin Alpit menettää lumipeitteensä ja Karibian saaret ikuisen aurinkonsa sekä näin samalla matkailuviehätyksensä.

Itseasiassa koko vastuullisen matkailun käsite on saanut alkunsa Sveitsistä. Jost Krippendorf oli sveitsiläinen taloustieteilijä, joka erikoistui matkailumarkkinointiin. Krippendorf on parhaiten tunnettu edelleen matkailualan opinnoissa käytettävästä “The Holiday Makers: Understanding the Impact of Leisure & Travel”. Krippendorf huolestui kasvavan matkailun vaikutuksesta talvisiin Alppeihin ja alkoi näin tutkimaan aihetta syvemmin väitöskirjassaan.

Vastuullisuus matkailualalla tulee tarkoittamaan monia asioita; lentomatkailun päästöjen vähentäminen, hotellimajoituksen ekologisuus, luonnon monipuolisuudesta huolehtiminen sekä paikallisten yhteisöjen taloudellinen tukeminen.

tulevaisuuden matkailuala on vastuullinen
Tiesitkö, että Finnair pyrkii olemaan hiilineutraali vuoden 2045 loppuun mennessä?

Parhaimmillaan matkailu tukee kehittyvien maiden taloutta ja luontoa – pahimmillaan se tuhoaa

Matkailun nopea kasvu etenkin köyhemmissä maissa tuo paljon haasteita, mutta samalla se on monen kohteen tärkein elinkeino. Parhaimmillaan kehittyvien maiden kasvava turismi tuo uusia työpaikkoja, tukee luonnonsuojelua sekä kulttuuriperintöä. Oma matkani viime vuonna Balille oli silmiä avaava.

Lue myös: Paikallisen perheen luona Balilla

Balin kaltainen paratiisisaari elää matkailusta, mutta samalla kärsii ulkomaalaisista rikkaista investoreista rakentamassa uusia hotelleita tuhoamalla riisipeltoja, kasvava matkailu nostaa jätemääriä liian nopeasti ja aina vaan uudet baarit pahimmillaan tuhoavat kohteen kulttuuriperintöä. Samalla Bali kuitenkin elää turismista ja tarvitsee sitä. Mistä tähän haasteeseen löytyy tasapaino? Ehkä juuri sinä voit olla ratkaisemassa tätä tulevaisuudessa.

Lue myös: Ensikertalaisen vinkit Balille

Costa Rica on viime vuosina palkittu onnistuneista vastuullisista toimista matkailun saralla. Kohde on tunnettu upeasta luonnostaan ja matkailun tuomia varoja ollaan käytetty erinomaisesti luonnon monimuotoisuuden suojeluun.

World Energy Councilin mukaan Costa Rica käyttää 99,2% uusiutuvaa energiaa ja maan on määrä olla hiilineutraali vuoden 2020 aikana. Jos haluat lukea lisää Costa Rican vastuullisen matkailun kehityksestä, löydät englannin kielisen artikkelin täältä.

Lähde opiskelemaan matkailualaa: Haaga-Helian yhteishaku

Olen itse saanut rakennettua koko urani kiitos matkailualan opintojeni ja kiinnostus alaa kohtaan on kaikki nämä vuodet vain kasvanut. Tällä hetkellä harkitsenkin maisteriopintoja, mutta en ole vielä päättänyt teenkö ne Suomessa vai ulkomailla. Kevään yhteishaku matkailualan opintoihin on taas alkamassa ja voit lukea lisää täältä. Haussa on seuraavat matkailualan opinnot suomeksi ja englanniksi:

Suomenkielisiin ohjelmiin yhteishaku on auki 18.3.-1.4.2020 ja englanninkielisiin 23.1.–8.4.2020. HUOM! HAKU ON PÄÄTTYNYT!

Lue lisää Haaga-Helian restonomitutkinnosta täältä.

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

8 Comments

 • Stacy
  10 maaliskuun, 2020 at 9:13 am

  Juuri nyt tällä hetkellä tuntuu synkältä, koska on koronahihhulit ja ilmasto-noitavainot ja tuntuu, että järki on kadonnut maailmasta, jos sitä on koskaan ollutkaan. Exäni Peetu sanoi, että maailma on suuri avomielisairaala ja hän kärsi siitä, koska oli herkkä ja älykäs. Minä olen ajatellut, ettei minun tarvitse kärsiä, koska olen vähemmän kumpaakin.
  Minun Mielenkiintoni on luontomatkailu, sillä kun katsoo jotain tipua, niin unohtaa ihmisten typeryyden. Olen usein sanonut, että kerron ihmisten mielipiteet heidän arvollaan ja saan nollan tuloksi, eikä minun tarvitse välittää nollasta. Olen kuitenkin huolestunut rajoituksista-

  Reply
  • Veera Bianca
   20 huhtikuun, 2020 at 4:28 pm

   Tämä tulikin juuri julkaistua, ennen kuin korona pysäytti matkailun kokonaan, ala on silti tulevaisuuden ala ja tarvitaan entistäkin rautaisempia ammattilaisia ratkaisemaan alan haasteita tulevaisuudessa! 🙂

   Reply
 • Tiina Johanna / Kookospalmun alla
  11 maaliskuun, 2020 at 4:54 pm

  Hyvä ja ajankohtainen artikkeli, kiitos tästä! 🙂 Itsekin matkailualan opiskelija olen, mutta en vielä ammattikorkean tasolla ja juurikin pohdin jatkosuunnitelmia, jotka valitettavasti koronarajoitusten vuoksi tällä hetkellä ovat hieman epäselviä. Tai no, ovat vielä ajatuksen tasolla käytäntöpuolen ollessa jäähypenkillä. Heh. Toivoisin itse, että matkailuala eri yrityksineen taistelisi tiensä tämän tilanteen läpi eikä liian moni yritys joutuisi heittämään niin sanotusti lappua luukulle. Joka tapauksessa, kiitoksia mielenkiintoisesta luettavasta ja ehdottomasti täytyy käydä tutkimassa Haaga-Heliankin tarjontaa. 🙂

  Reply
  • Veera Bianca
   20 huhtikuun, 2020 at 4:29 pm

   Kiitos! Uskon, että tämän tilanteen vuoksi tarvitaan tuelvaisuudessa entistäkin enemmän rautaisia matkailualan ammattilaisia! Tsemppiä jatko-opintojen pohdintaan! 🙂

   Reply
 • Pirkko / Meriharakka
  13 maaliskuun, 2020 at 2:31 pm

  Matkailualan ammattilaisten kannattaisi yrittää saada matkailua kohdistettua maailmassa laajemmalle – sitten joskus koronaviruksen jälkeisessä ajassa. Kovin monet tuntuvat valittaneen, että “joka paikassa” on liikaa turisteja, ja kuitenkin maailman maista ainakin puolessa ei ole turisteja nimeksikään, mutta hienoja kohteita näettäväksi ja koettavaksi. Ihmiset vaan liikkuvat maailmalla turhan suppeasti sitä katsellen … ja ammattilaisten kannattaisi yrittää vaikuttaa tähän!

  Reply
  • Veera Bianca
   20 huhtikuun, 2020 at 4:30 pm

   Joo tämä liikaturismi on varmasti tulevaisuuden isoimpia haasteita myös tämän korona-ajan jälkeen! 🙂 Ja ehdottomasti tähän asiaan pitäisi itsekin pyrkiä panostamaan enemmän omassa työssä tulevaisuudessa!

   Reply
 • Viktor
  16 huhtikuun, 2020 at 5:03 pm

  Super hyvin kirjoitettu! – Olen lukenut tekstin muutaman kerran. Hyvin tehty!

  Reply

Leave a Reply