Menu
Luzern / Sveitsi

Luzern, Sveitsi: vinkit järviristeilylle

*Matkan tarjosi: Switzerland Tourism & Lucerne Tourism

Luzern on mielestäni Sveitsin kaunein kaupunki. Sen vanha kaupunki ja turkoosina kimmeltävä järvi tekivät vaikutuksen jopa sadepäivänä saapuessa.

Luzern sijaitsee Keski-Sveitsissä ja lähin kansainvälinen lentokenttä, johon pääsee Helsingistä suorilla lennoilla on Zürich. Lentokentältä matka jatkuu parhaiten tunnin junamatkalla.

Luzern on pieni kaupunki suuren kaupungin sydämellä

Luzern on vain 80 000 asukkaan kaupunki, mutta se tarjoaa silti enemmän tekemistä mitä ehkä voisi koonsa puolesta olettaa – Luzern on pieni kaupunki suuren kaupungin sielulla. Upean järven, jylhien vuorten ja vanhan kaupungin lumoavan arkkitehtuurin lisäksi itseeni teki vaikutuksen kaupungin lukuisat erinomaiset ravintolat, baarit ja ostosmahdollisuudet. Kiitos juuri vuorten, Luzernista löytyy toinen toistaan hulppeampia kattobaareja illan viettoon.

Luzerniin voi matkustaa ympäri vuoden, mutta on se suositumpi nimenomaan kesäkohteena. Talvisin suurempi osa matkailijoista suuntaa Alpeille laskettelemaan. Jos päätät lähteä Luzerniin talvella, pääsee kaupungista helposti vaikka päiväksi laskettelemaan ja illaksi takaisin kaupunkiin. Itse olen lähdössä Luzerniin uudelleen joulumarkkinoille joulukuun puolivälissä.

swiss juna
P9240431.jpg
P9240396.jpg
P9240398.jpg

Järviristeilyvaihtoehdot Luzernista

Risteily Luzernin järvimaisemissa on ikimuistoinen elämys, valitsit päämääräksi sitten minkä tahansa kaikista vaihtoehdoista. Järvimaisema pienine sveitsiläisine kylineen sekä jylhine lumisine vuorineen tekee väkisinkin vaikutuksen, säällä kuin säällä.

Me risteilimme viimeisimmällä Luzernin matkalla kahdesti – toisen kerran kaatosateessa Alpnachstadiin, josta lähdimme viettämään päivää Pilatus-vuorelle.

Viimeisenä päivänä nautimme lounasristeilyn ja suuntasimme kohti Flüeleniä, josta matkamme jatkui junalla Andermattiin.

Luzernissa on muutama eri risteilyjä tarjoava yritys, mutta meidän molemmat risteilyt olivat SGV:n tarjoamia. Voit lukea lisää myös täältä.

Osa risteilyistä on tarkoitettu lähinnä matkustamiseen paikasta A paikkaan B, mutta niillä on silti tarjolla jonkin verran syötävää ja juotavaa – etenkin kesäaikaan kelpaa istua kannella Aperol Spritz kourassa auringon paahtaessa kuumana.

Osa risteilyistä on nimenomaan lounas- tai illallisristeilyjä, joissa pääset nauttimaan fine diningistä upeita maisemia ihastellen vaikka vanhan höyrylaivan kannella.

Risteily Flüeleniin kestää kolme tuntia ja Alpnachstadiin Pilatukselle hieman yli tunnin. Lisäksi risteillä voi myös Rigille ottamalla laivan Weggisiin tai Vitznauhun.

risteily luzern
risteilyt luzernista

Sadepäivän järviristeily Luzernista Alpnachstadiin

Ensimmäisenä järviristeilynämme oli matka Luzernista Alpnachstadiin, josta hyppäsimme maailman jyrkimmän hammasratasjunan kyytiin kohti Pilatus-vuorta.

Lue lisää päivästämme Pilatus-vuorella tästä.

Lue lisää majoituksesta Pilatus-vuorella tästä.

Matka Luzernista Alpnachstadiin kestää hieman yli tunnin ja se taittui mukavasti laivan kannella kaatosateessa – toki suurin osa matkustajista lukittautui sisään nauttimaan lämpimiä juomia, mutta minä olin varmaankin edellisessä elämässäni jonkin sortin merikapteeni ja rakastan seistä kannella myrskyssä kuin myrskyssä vuodenajasta riippumatta.

Toki huonommalla säällä välillä vuoret katoavat maisemasta jopa lähes kokonaan, mutta välillä huono sää taasen tekee jylhästä vuorimaisemasta vaan vielä dramaattisemman.

P9230607.jpg
risteily luzern alpnachstad
P9230604.jpg
sveitsi risteily
P9230582.jpg
P9230580.jpg

Vanhan höyrylaivan kyydissä Luzernista Flüeleniin

Viimeisenä päivänä matkamme suuntasi Luzernista kohti Andermattia ja matka taittui kätevästi risteilemällä ensin kolme tuntia vanhan höyrylaivan kyydissä Flüeleniin, josta matka jatkui vielä kahdella junalla Andermattiin.

Vanhasta höyrylaivasta tuli Titanic-fiilikset, vaikka nämä järviristeilijät toki huomattavasti pienempiä ovatkin. Leopardihame hulmuten ja huopahatusta kiinni pitäen tutkiskelin laivan käytäviä ja kansia. Meille oli tälle risteilylle varattu ykkösluokan liput ja saimme nauttia herkullisen lounaan laivan yläkerrassa.

Pienen välipalan jälkeen Sara keskittyi töihin ja minä nappasinkin laivan baarista lasillisen Chardonnayta, laitoin Spotifyistä Celine Dionin kaksi uutta biisiä repeatille ja mietiskelin menneitä tapahtumarikkaita reissupäiviä jopa hieman kyynel silmässä. Miten tässä olikaan niin hyvä olla, mutta miten tämä maa tulisi aina muistuttamaan siitä miten eri tavalla kaikki voisi samalla olla, but that’s a secret I get to keep.

P9240287.jpg
höyrylaiva luzern
P9240381.jpg

P9240323.jpg

Millainen laivamatkailija sinä olet? Istutko sisällä vai heilutko kannella keulassa säällä kuin säällä?

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

8 Comments

 • Terhi
  lokakuu 27, 2019 at 7:00 pm

  Lyhyt risteily on aina paikallaan ja joskus pidempikin. Täytyy kyllä tunnustaa, että minusta tuntuu kivemmalta istua kannella auringonpaisteessa se Aperol Spritz-lasi kädessä kuin hillua kannella kaatosateessa. Sen verran olen näet purjehtinut sateessa ja tuulessa. Eivätkä ne kapteenitkaan enää usein kannella sateessa seiso vaan seuraavat laivan kulkua plottereistaan sisätiloissa.

  Reply
  • Veera Bianca
   marraskuu 2, 2019 at 4:37 pm

   Haha, veikkaan että aika moni on sun kanssa samaa mieltä! 😀 Itse tykkään molemmista ääripäistä! 😀

   Reply
 • Elina | Vaihda vapaalle
  lokakuu 28, 2019 at 10:08 am

  Luzern vaikuttaa aivan ihanalta! <3 Tosi kauniin näköinen kaupunki upeissa maisemissa. Kaikki paikat, missä yhdistyy vuoret ja järvi on aina mun mieleen.

  Reply
  • Veera Bianca
   marraskuu 2, 2019 at 4:37 pm

   Sitä se kyllä on, ihanaa lähteä taas joulukuussa uudelleen! <3

   Reply
 • Kohteena maailma / Rami
  lokakuu 29, 2019 at 10:51 am

  Luzern on tuttu kuvista, mutta en ole siellä vielä käynyt. Sveitsi on kyllä upea maa, nuo järvet yhdistettynä vuoriin on niin toimiva yhdistelmä rentoutumiseen kuin olla vaan voi!

  Kiinnostaisi muuten itseäni tuollainen junamatka noilla ”lasivaunuilla”, pääsisi nauttimaan maisemista samalla oikein koko rahalla. Eikä viinilasin kanssa risteilykään huonompi olisi 😉

  Reply
  • Veera Bianca
   marraskuu 2, 2019 at 4:38 pm

   Toivottavasti pääset käymään, se on niin kaunis – itse menen uudestaan taas joulukuussa! 🙂

   Reply
 • Periaatteen Nainen
  marraskuu 2, 2019 at 1:08 pm

  Luzern oli 17-vuotiaana reilatessa Sveitsin ainoa kohde, mihin pysähdyttiin kunnolla – ja kyllä kannatti. Se teki vaikutuksen silloin, kesällä järvi oli turkoosi (ja kylmä) ja kaikin puolin lumoava eikä näytä yhtään hullummalta näissäkään kuvissa.

  Reply
  • Veera Bianca
   marraskuu 2, 2019 at 4:38 pm

   Wow mä uskon, on kyllä niin kaunis paikka <3

   Reply

Leave a Reply