Wellness

I See a (Food) Revolution Taking Place

“150 years ago, they would have thought you were absurd if you advocated for the end of slavery. 100 years ago, they would have laughed at you for suggesting that women should have the right to vote. 50 years ago, they would objected to the idea of African Americans receiving equal rights under the law. 25 years ago they would have called you a pervert if you advocated for gay rights. They laugh at us now for suggesting that animal slavery be ended. Someday they won’t be laughing.” ~ Gary Smith

Oli sunnuntaiaamu Tukholmassa. Keräsin hiukseni nutturalle ja laahauduin hotelliaamiaiselle. Kahvi maistuisi, mutta voi kunpa olisinkin kotona soijamaitoni kanssa. Kysäisen tarjoilijalta jos hotellilla sattuu olemaan soijamaitoa. Aamiaistarjoilija ohjaa minut jääkaapille josta paljastuu soijamaidon lisäksi niin kaura- kuin riisimaitoakin. Eikä valikoima lopu tähän, vaan alahyllyllä on kuutta eri kaurajogurttia ja vegaanista juustoa. Mieleni tekee tyhjentää jääkaappi.

PC110775.jpgPC020710.jpg

Joka ikinen päivä kuulen yhä useamman ystävän, tutun, julkkiksen tai naapurin koiran kaiman vähentävän lihan, maidon tai kananmunien käyttöä. Suomen yksi tunnetuimpia fitness-bloggaajia ryhtyi hiljattain vegaaniksi. Yhä useampi suomalainen nuori on kiinnostunut ruoan alkuperästä ja sen vaikutuksesta niin omaan kuin muidenkin hyvinvointiin. Kaukana ovat ne päivät kun kasvissyönti oli poikkeus.

Nykyään omassa kaveripiirissä tuntuu, että lihansyöminen on melkeinpä harvinaisempaa ja oudoksuttavampaa. Vieläkö joku syö lihaa, ihan joka päivä? Melko barbaarista. Barbaareista puheen ollen, Musta Barbaari on ilmoittanut lopettaneensa lihan ja maitotuotteiden syömisen.

PA311124.jpg

Vaikka ruokavalio on jokaisen henkilökohtainen asia, vaikuttaa syömämme ruoka suoraan kaikkeen ympärillämme. Ei ole välttämättä relevanttia jatkaa ikuista väittelyä siitä kuuluuko ihmisen syödä lihaa vai ei, sillä ilmiselvää on se että pärjäämme erinomaisesti myös ilman ja se että näissä määrin lihan syöminen on epäterveellistä. Tämän hetken 15 yleisintä kuolinsyytä linkittyy suoraan ruokavalioon ja nimenomaan prosessoitujen eläinperäisten tuotteiden ylikäyttöön.

On vastuutonta ja itsekästä olla ajattelematta miten lihatuotanto näissä määrin tuhoaa maaperämme. Yksikään pekonivitsi ei tee siitä hauskaa. Dokumentti Cowspiracy on hyvä dokumentti, jos aihe kiinnostaa laajemmin. Kiitos Leonardo DiCaprion, dokumentin voi katsoa nykyään myös Netflixistä.

PA300944.jpg

Yhtä lihakiloa varten tarvitaan 10 kiloa kasvista. Maapallo ei yksinkertaisesti kestä jos lihan kulutusta ei lasketa huomattavasti. Tiesitkö, että lihatuotanto aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä mitä kaikki liikenne (autot, laivat, lentokoneet) yhteensä? En sano, että maailman pitää muuttua vegaaniksi. Toki nostan kaikkia kymmentä lierihattuani kaikille elämäni vegaaneille.  Meistä jokainen voi vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta. VÄHENTÄÄ. Eikö olekin näppärä käsite? Jo lihan syömisen puolittaminen on merkittävä teko niin omalle terveydelle, ympäristölle ja eläimille.

PA200546.jpg

Vietin tämän vuoden stressaten siitä että olisin täydellinen vegaani. Heitänkö nyt kaikki nahkahanskat roskikseen ja mitä jos haluan joku päivä syödä dippikastiketta sipsien kanssa? Nyt olen kuitenkin oppinut, että maailma muuttuu myös niillä päivittäisillä pienillä paremilla valinnoilla. Vältän parhaani mukaan kaikkea eläinperäistä, mutta joskus matkoilla saatan syödä maitotuotteita tai dipata niitä sipsejä siihen Juustoportin luomukermaviiliin.

Saatan jonkun mielestä olla tekopyhä jos puhun eläintuotannon ongelmista sourcream & onion -sipsipussi toisessa kädessä. I do see the problem there, mutta eikö ole realistisempaa että meistä jokainen tekee pieniä tai suuria muutoksia parhaansa mukaan? Ehkä näin myös kynnys kasvissyöntiä ja vegaanisuutta kohtaan madaltuu?

PA150222.jpg

They laugh at us now for suggesting that animal slavery be ended. Someday they won’t be laughing.

You Might Also Like...

20 Comments

 • Reply
  Maarit Johanna
  joulukuu 15, 2015 at 8:05 am

  Pikkuhiljaa pikkuhiljaa. Olin tosi yllättynyt täältä Lapista sekasyövien metsästäjien keskeltä, kun matkabloggaajayhteisö paljastui niin kasvissyöjä painotteiseksi. Olin aina jotenkin ajatellut sen olevan vain joku ohimenevä trendi niinkuin vaikka karppaaminen. Monilla oli kuitenkin hyviä syitä. Toisilla eläinrakkaus, toisilla ilmastonmuutoksen hillitseminen. Mulla on kestänyt kauan, että olen päässyt tähän mukaan, mutta on se tietoisuus sieltä tullut. Kaikesta en ole pystynyt vielä luopumaan, mutta on niitä soijatuotteita skyrin tilalle jo jääkaappiin etsiytynyt ja naudan tai possunlihan sijaan meillä syödään paljon kalaa ja toisinaan kun on lihaa, sekin on paikallista riistaa. Useita päiviä menee jo pelkällä kasvisruualla ihan huomaamatta. Reseptivihkoon on kerääntynyt kasvispaistoksia tai muita vegeherkkuja. Pelkkä vähentäminenkin tuntuu jo hyvältä. Pienin askelin eteenpäin 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   joulukuu 15, 2015 at 11:51 pm

   Joo täällä Helsingissä päin tuntuu, että suuri osa nuorista alkaa olla kasvissyöjiä! Tässä ei varmastikaan ole kyse ohimenevästä trendistä, vaan pysyvästä elämäntapamuutoksesta joka palvelee ihan kaikkia 🙂 Hienoa, että olet alkanut miettiä ruokasi alkuperää ja sen vaikutusta – jo joidenkin tuotteiden korvaaminen on iso askel eteenpäin. Mulle tulee ihan eeppisen hyvä mieli kun luen tätä sun kommenttia! 🙂 <3

 • Reply
  Arja / Haavematkoja
  joulukuu 15, 2015 at 9:01 am

  Kaikki voivat tosiaankin tehdä vähän, jotain! Omasta punavihreästä kuplastani löytyy niin paljon kasvissyöjiä ja kasvispainotteisesti syöviä, että keskivertosuomalaisen lihan kulutus joskus yllättäen hirvittää. Itse arvostan veganismia kovasti, mutta monet vegaanituotteet ovat omalta ruokalistaltani terveyssyistä pois joten joudun syömään muutakin. Onneksi aina voi kuitenkin vähentää. Fysiologisestihan ihminen on sekasyöjä, mutta niille jotka eläinperäisiä ruokia haluavat syödä, riittäisi murto-osa nykyisestä suomalaisen keskikulutuksesta. Silloin eläimiäkin voitaisi kasvattaa arvostavissa olosuhteissa. Luulen ja toivon minäkin, että tällä vuosisadalla tehotuotannon eläinkeskitysleirit katoavat. Silloin meidän sukupolvea saattaa hävettää, ja voimme ihmetellä miten olemme tukeneet jokapäiväisessä elämässämme sellaista toimintaa.

  • Reply
   Veera Bianca
   joulukuu 15, 2015 at 11:54 pm

   Vähentäminen on niin hieno käsite. Itse olen elämässä aika ääripäiden ihminen, joten vei myös minulta aikaa ymmärtää että jos täydellisen veganismin tavoittelu on niin vaikeaa niin miksi en hyväksyisi itseltäni parhaani yrittämistä? Allergiat varmasti tuovat ihan omat haasteensa peliin, mutta hienoa jos sinäkin olet miettinyt asiaa ja olet siitä näin valveutunut. Minäkin uskon, että myöhemmin tätä aikakautta mietitään ja nimenomaan hävetään sitä totuutta eläinkeskitysleireistä. Ehkä jonain päivänä ihmiset vain vierailevat näissä keskitysleireissä ja kauhistelevat miten joskus kohtelimme eläviä olentoja. I hope so. And by now, I believe so!

 • Reply
  laura / to travel is to live
  joulukuu 15, 2015 at 10:24 am

  Mulla on silmät auenneet tän asian suhteen ihan hiljattain ja sä olet kyllä vaikuttanut siihen esim. herkullisissa instakuvilla ja myös täällä blogissa, eli kiitos! Katsoin myös Cowspiracy-dokumentin ja hämmästyin miten suuri vaikutus lihatuotannolla on ympäristölle ja ilmastolle. Nyt olen pari viikkoa syönyt kasvispainotteisesti (välillä kalaa ja juustoja) ja alkanut toden teolla ottaa selvää mitä vaihtoehtoja lihalle on. Olen keitellyt riisipuuroa kookosmaitoon (nam!), tutustunut soijatuotteisiin ja valinnut karkkihyllyltäkin vegaanisen vaihtoehdon. En tiedä vielä miten kokeiluni päättyy mutta en usko että palaan enää samaan lihankulutukseen kuin ennen. Olo tuntuu aika hyvältä nyt ja tuntuu mukavalta ajatella että olen jo säästänyt muutaman eläimen hengen 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   joulukuu 15, 2015 at 11:57 pm

   Hienoa kuulla, että sinunkin silmät ovat asiasta näin paljon avautuneet. Tällaiset kommentit todella lämmittää sydäntä<3 Hienoa, että olet lähtenyt kokeilemaan eri vaihtoehtoja eläinperäisille tuotteille, varmasti niistä ainakin osa jää ruokavalioosi kokeilun jälkeen! 😉 Jos tarvitset mitään vinkkejä lisää niin multa voit kysyä anytime! 🙂

   Ja oot muuten oikeassa, riisipuuro kookosmaitoon on ehkä paras keksintö maailmassa!

 • Reply
  Tiina, Kinttupolulla
  joulukuu 15, 2015 at 10:30 am

  On kyllä hienoa, että yhä enemmän näkee kirjoituksia lihansyönnin ongelmista ja kuulee ihmisten ajattelevan näitä yleisiä normeja uusiksi. Arvot ja asenteet ovat tiukasti kiinni tottumuksessa, perinteessä ja kuvitelmissa, jotka kaipaavat päivittymistä nykyaikaan. Jos puhutaan kehittyvästä, älykkäästä ja ajatteluun kykenevänsä ihmisestä, on tekojen vastattava puhetta, eikä junnattava samoissa ” mutku pekoni on hyvää” älynväläyksissä. Kun jatkuvasti tulee uutta tietoa eläinten kärsimyksestä ja maapallon rajallisesta sietokyvystä, on typerää olla tekemättä asialle mitään. Kun tarkastelee historiaa, niin voimme todellakin oppia sieltä paljon. Miksi orjuus oli joskus sallittua ja miksi nykypäivänä eläinten orjuuttaminen on yhä normi, vaikka orjuus ilmiönä ei ole enää hyväksyttävää? Lihansyönti ei voi olla myöskään henkilökohtainen valinta, koska se aiheuttaa kärsimystä. Jos näen että jotain ihmistä pahoinpidellään, en voi hyväksyä asiaa. Näen asian samoin eläinten kohdalla, mutta edelleen vähemmistön edustajana täytyy monesti pitää mölyt mahassa, jos ei halua tulla lynkatuksi. Toivottavasti tämä muuttuu pian ja vegaaninen elämäntapa yleistyy vieläkin enemmän!

  • Reply
   Veera Bianca
   joulukuu 16, 2015 at 12:05 am

   Arvoja ja asenteita on vaikea muuttaa kun ne on kiinni syvällä perinteissä ja kulttuurissa. On kuitenkin niin hienoa ja suorastaan sydäntä lämmittävää huomata, että maailma on vihdoin oikeasti alkanut muuttumaan. ‘Pekoni on hyvää’ jää kohta vähemmistön vitsiksi, junttien vanhentuneeksi mädäksi huumoriksi jolla ei ole tilaa tulevaisuudessa!

   Ja olen kanssasi samaa mieltä, että todellisuudessa lihansyönti ei ole edes henkilökohtainen asia, koska se koskettaa monia ja aiheuttaa valtavaa kärsimystä. Uskon kuitenkin, että mitä rauhallisemmin vegaanit lähestyvät sekaanien maailmaa, sitä todennäköisemmin viesti menee oikeasti perille eikä tunnu niin hyökkäävältä. Toisaalta ymmärrän että moni vegaani on turhautunut maailmaan jossa ihmiset ei välitä tai halua tietää – ei saa kuitenkaan luovuttaa näiden ihmisten kanssa ja hyökätä kommenteilla, koska lopulta me kaikki ymmäretään nämä asiat omalla ajallamme ja osa tekee pikkuhiljaa isoja muutoksia. Tämä ei siis tarkoita mitenkään sinun kommenttia vaan yleisesti joskus vegaanien turhan ärhäkkää lähestymistä ja tuomitsemista. Juhlitaan sitä, että moni meistä edes vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä – ja superbailataan uusien vegaanien puolesta! 😀

   Tässä kommentissa ei ole mitään järkeä, kirjoitan kaiken mitä päässä liikkuu näin keskiyöllä neljännen kahvin jälkeen 😀

 • Reply
  Kati
  joulukuu 15, 2015 at 12:33 pm

  Mä en oo vuosiin syönyt lihaa, mutta kalasta en ole vieläkään luopunut ja maitotuotteisiinkin saatan “sortua” silloin tällöin (eli juustoon ja suklaaseen). Koin myös jossain vaiheessa hirveää ahdistusta siitä, että oikeastaan mun kaikki kengät on aitoa nahkaa. Mutta on tärkeää muistuttaa itselle, että pienetkin muutokset ovat hyvästä, ja olla välillä tyytyväinen siihen mihin jo pystyy… 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   joulukuu 16, 2015 at 12:09 am

   Tuo on ahdistuksista tutuin! Mielestäni on hienoa, että olet luopunut lihasta ja ainoastaan ‘sorrut’ silloin tällöin maitotuotteisiin. Juuri näillä pienillä valinnoilla tapahtuu suuria muutoksia. Itse en enää osta nahkatuotteita, mutta en missään nimessä heittäisi roskikseen niitä mitä jo omistan 🙂

 • Reply
  Kirsikka / Passi, hammasharja ja lenkkarit
  joulukuu 15, 2015 at 1:50 pm

  Aamen tuolle maailman muuttamiselle pieni teko kerrallaan! Ei ole yksi tai kaksi tai sata kertaa, kun olen käynyt vastaavan keskustelun:

  “Haluaisitko palan pihvistäni?”
  “Ei kiitos, en juuri välitä lihasta”
  “Olet siis kasvissyöjä?”
  “En ole, syön kyllä lihaa silloin tällöin.”
  “Miksi et sitten halua palaa pihvistäni?”

  Joillekin tuntuu olevan hirveän vaikea käsittää, että lihan (ja maitotuotteiden) syöntiä on mahdollista rajoittaa ilman että luokittelee itsensä jonkin tietyn määreen sisälle. Oman hyvinkin kasvispainotteisen ruokavalioni taustalla ei edes ole mitään sen syvällisempää ideologiaa, kuin että huomaan voivani paremmin niin henkisesti kuin fyysisesti. Tuntuu naurettavalta, että lihasta kieltäytymistä joutuu usein jotenkin selittelemään. Se että silloin tällöin syön jopa OMG kinkkua leivän päällä tai jauhelihakastiketta vanhempien luona on mielestäni jo parempi kuin että mättäisin joka päivä lihaa.

  Eli omasta mielestäni missään nimessä ei ole pienet dippihetket mikään synti 🙂 Jos jokainen meistä tekisi edes joskus vähän parempia valintoja, olisi sillä tähän pikku palloomme iso vaikutus! Itse peräänkuulutan siis mustavalkoisesta ajattelusta etääntymistä mitä tulee ruokavalioihin, mutta tämähän on vain minun mielipide 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   joulukuu 16, 2015 at 11:18 pm

   Voin vain kuvitella haha! On hassua miten monesti koetaan, että ainoastaan ehdottomuus asioissa muutaa maailmaa – eihän sitä lähes kukaan lähtisi edes yrittämään jos näin olisi. Hienoa, että olet huomannut voivasi paremmin kasviperäisemmällä ruokavaliolla! Näin se varmasti yleensä on! 🙂

   Ja olet oikeassa, jokainen meistä voi tehdä jotakin – tarkoitti se sitten täydelliseksi vegaaniksi ryhtymistä tai yhden pihvipäivän pois jättämistä. Jopa jälkimmäinen teko voi olla merkittävä jonkun ihmisen elämässä ja mitä useampi näin toimii, sitä suurempi vaikutus sillä ihan oikeasti tulee olemaan!

 • Reply
  Nomadi
  joulukuu 15, 2015 at 2:48 pm

  Hyva kirjoitus! Itse olen ollut yli puolet elamastani kasvissyoja, mutta vegaaniutta “pelkasin” juuri sen takia, etta jos en sitten onnistukaan olemaan ihan taydellinen vegaani. Viimeisen kolmen vuoden aikana olen kuitenkin karsinut varsinkin maitotuotteet ihan minimiin (olen 90% maidoton) eika kananmuniakaan juuri tule enaa syotya. Katsos, maailma ei kaatunutkaan siihen etta en voi julistaa olevani vegaani, mutta voin silti syoda lahes vegaanisesti. Varsinkin reissatessa on joskus vaikea elaa vegaaniravinnolla, mutta sen ei tarvitse olla tekosyy siihen, etta omassa keittiossa laittaa jotain epavegaanista. Tarkeinta on se, etta tiedostaa omien valintojensa vaikutukset maailmaan.

  • Reply
   Veera Bianca
   joulukuu 16, 2015 at 11:20 pm

   Kiitos nomadi! 🙂 Ja ymmärrän niin hyvin ‘pelkosi’. Vegaaniksi ryhdyttyä liityin esimerkiksi Facebookissa joihinkin vegaaniryhmiin ja huomasin siellä paljon suorastaan v*ttuilua kasvissyöjiä kohtaan, jotka esim. silloin tällöin söivät kalaa. Ymmärrän näidän ihmisten huolenaiheen kalan syömisestä myös, mutta olisi hienoa jos meistä kaikki voisi keskittyä iloitsemaan sitä miten moni yrittää tehdä päivittäin parempia ruokavalintoja. On hienoa tajuta, että ei ole välttämätöntä kuulua johonkin muottiin – vaan sitä voi ihan oikeasti olla juuri 90% maidoton, millä on jo valtava vaikutus.

 • Reply
  Susanna
  joulukuu 16, 2015 at 8:55 pm

  Hyvä aihe. Minä en ole oikein koskaan pitänyt mistään liharuuista ja olen saanut kuulla siitä syyllistämistä kun en ole tykännyt liharuuasta. Ennen ei kai ollut sitten tiedossa tuota etteivät liharuuat edes ole terveellisiä, nykyään asiasta uutisoidaan jatkuvasti. Olen myös huomannut että saan heti vatsaoireita kanasta, myös jo pelkästään siitä jos jossain ruuassa sattuu olemaan kanajauhetta. Oman maun mukaan tykkään enemmän pähkinöistä ja pavuista kuin lihasta

  • Reply
   Veera Bianca
   joulukuu 16, 2015 at 11:21 pm

   On ollut kyllä hienoa seurata miten laajalti ihmisten tietoisuuteen on vihdoin tullut liharuokien epäterveellisyys kun niitä syödään näissä määrin ja monesti todella prosessioituna. Oma keho sen kertoo parhaiten – myös mitä kauemmin on ilman lihaa, niin tietysti sitä herkemmin siitä saa vatsaoireita! Pähkinät ja pavut for the win!

 • Reply
  jujukas/Lempipaikkojani
  joulukuu 18, 2015 at 11:01 am

  Olen samaa mieltä, että ehdottomuus on huono juttu. Omasta mielestäni jo pienilläkin teoilla on merkitystä. Itse olemme sekasyöjäperhe, mutta koko ajan panostamme enemmän ja enemmän kasvisruokiin eli pyrimme tietoisesti vähentämään liharuokien osuutta. Asumme Saksassa ja mielestäni täällä olisi todella helppoa olla kasvissyöjä ja vegaanikin. Joka kaupasta löytyy kattava valikoima luomua ja erilaisia vegaaneille sopivia vaihtoehtoja. Itse olen siirtynyt kokonaan kosmetiikan osalta luonnonkosmetiikkaan, joista suurin osa on samalla vegaanista. Niiden valikoima on Saksassa mahtava! Itsellä kasvisruokailua “hankaloittaa” aikoinaan kotoa/koulusta opittu tapa valmistaa liharuokia eli kasvisruokien valmistamista täytyy ihan ajatuksella harjoitella. Tästä(kin) syystä olen iloinen, että lapsiemme päiväkodissa tarjotaan vain luomukasvisruokaa (usein maidotontakin) ja ihan tavallisessa peruskoulussakin täällä on tarjolla viikossa kolme kasvisateriaa (siis kaikille – ei vain kasvissyöjille). On hyvä, että lapseni tottuvat jo pienestä pitäen monipuoliseen kasvisruokaan eivätkä koe, että ruoka on “oikeaa” vain jos siinä on lihaa 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   joulukuu 19, 2015 at 7:05 pm

   Nimenomaan! Hienoa kuulla, että tekin panostatte enemmän ja enemmän kasvisruokiin ja nimenomaan vielä tietoisesti! 🙂 Berliinissä erityisesti elämä vegaanina on ihan yhtä juhlaa, itsekään en ole ehdoton vegaani, mutta kyllä siellä tulee käytyä vegaaniravintoloista ja vegaanisupermarketissa ihan aina! Maaliskuussa sitten taas!

   Toivon, että ajatusmaailma tosiaan kääntyy niin, että vaikka liha pysyisis ruokavaliossa, niin ymmärrettäisi ettei se ole ruokavalion perusta.

 • Reply
  Nimetön
  joulukuu 19, 2015 at 10:00 pm

  oh my god you have amazingly beautiful pictures. Totally agree that there is food revolution happening, in many parts of the world, too, which is actually a good sign as you said and we will have a better world in the future. When kids get familiar with ”nice food”, they will continue the habit! Lovely post

  • Reply
   Veera Bianca
   joulukuu 22, 2015 at 11:57 pm

   Thank you so much for your kind words! 🙂 And so happy that I’m not the only one seeing this food revolution taking place!

  Leave a Reply