Menu
Matkailuala / Työ lentokentällä

Ilmailualalle?

Tänne blogiin eksyy paljon ihmisiä, joita kiinnostaa työ matkailun/ilmailun parissa ja saankin silloin tällöin aiheesta kysymyksiä. Näinpä päätin tehdä teille ihan oman postauksen aiheesta. Suurinta osaa nuorista huolestuttaa jatkuvat lentoyhtiöiden konkurssit ja mullistukset alalla ja juuri nämä asiat saavatkin suuren osan suorastaan vaihtamaan alaa. Itse en näe tätä missään nimessä alan heikkoutena, vaan tilaisuutena tarttua kiinni oikeasta paikasta oikeaan aikaan. Ilmailuala käy läpi suurta murrosta ja osa siitä tapahtuu työvoiman kustannuksella, mutta samalla lentomatkailun määrä kasvaa jatkuvasti aivan huimaa vauhtia. Näin ollen, myös tekijöitä tarvitaan. Jos Finnair aikoo tuplata Aasian liikenteensä seuraavan 8 vuoden aikana niin kyllähän niitä koneita joku lentää ja samalla rakkaan Helsinki-Vantaamme työllistämistarve kasvaa huimasti!

Tästä voidaan kuitenkin siirtyä kysymykseen, että palkataanko kaikki Finnairin uusi Cabin Crew kuitenkin Aasiasta? Totuus on se, että tuolta päin maailmaa saa työvoimaa huomattavasti kustannustehokkaammin ja halpalentoyhtiöiden valtaessa maailman -on kustannustehokkuudesta tullut alan tärkein termi turvallisuuden ohella. Varmasti niin Finnair kuin Norwegian Air Shuttlekin tule palkkaamaan paljon henkilökuntaansa Aasiasta, mutta eihän suomalainen asiakaspalvelu toimisi ilman meitä ikinä! Itse en siis ole ollenkaan huolissani tulevaisuuden työllistymisestäni.

Miten tälle alalle sitten pääsee jos kaikki vaan saa potkuja? Kuten minulle kerran sanottiin, aina on tilaa uusille nuorille ammattilaisille. Olen tehnyt paljon töitä sen eteen, että saan jalkani ilmailualan oven väliin tämän murroksen partaalla. Pidän itseni ajan tasalla alan tapahtumista ja kouluttaudun matkailualan ammatilaiseksi ammattikorkeakoulussa. Sen lisäksi selailin mol.fi:n sivuja koko ensimmäisen lukukauteni HAAGA-HELIAssa ja hain monenlaisiin tehtäviin lentoasemalla. Tämän lisäksi kielitaito on lähes korvaamaton meriitti. Itselläni on heikko ruotsi, joka tulee olemaan miinus niin kauan kunnes opin kieltä lisää. Tällä hetkellä kannattaa panostaa venäjään ja aasian kielisiin opintoihin kuten mandariinikiinaan tai japaniin. Ole siis aktiivinen, intohimoinen alaa kohtaan ja kehittä itseäsi jatkuvasti!

Itse tiedän, että paikkani on juuri tällä alalla ja vaikka joskus menisikin lentoyhtiö konkurssiin ja saisin itse kenkää sen johdosta -niin se on vain elämää. Näin kasvavalta alalta löytyy töitä, mutta taattua ja tasaista elämää ei kannata odottaa. Työ lentokentällä asiakkaiden parissa on palkitsevaa, haasteellista ja lentokentän lähdön tunnelma mukaansatempaavaa. Itse siirrynkin seuraavaksi toimistotehtäviin lentoyhtiölle, josta näen taas ihan uuden puolen alalta ja tungen toisenkin jalkani oven väliin.

Nyt siis niitä kysymyksiä aiheeseen liittyen, jos jokin askarruttaa tai kiinnostaa 🙂

Ps. Toivottavasti kuvat eivät asettuneet ihan päin metsää sillä teen tätä todella kummaliselta koneelta!

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

10 Comments

 • Anne
  marraskuu 27, 2012 at 3:46 pm

  Pääsykokeen haastattelussa meiltä kysyttiin, että ollaanko viimeaikoina luettu mediasta mitään matkailualaan liittyvää. Mieleen tuli tietysti ensiksi kaikki konkurssit, joista mainitsinkin. Sanoin kuitenkin, että konkursseista huolimatta ihmiset eivät ole lopettamassa matkailua, vaan matkustavat enemmän entisaikoihin verrattuna joten tavallaan ei pidä heti heittää hanskoja tiskiin vaikka työllisyysnäkymät tällä hetkellä saattavatkin olla aika huonot. Ja kuka tietää, minkälaisessa tilanteessa ollaan esim. 5 tai 10 vuoden päästä. Silloin voi olla jo ihan eri kuviot!

  Ja mikä pakottaa jäämään Suomeen ja suomalaiseen firmaan töihin? Yhtä hyvin voi perustaa tukikohtansa sinne Aasiaan ja työskennellä aasialaiselle firmalle, jos tuntuu ettei täältä heru töitä. Eihän se tietysti tosta noin vaan tapahdu, mutta alalle tuskin kannattaa lähteäkään jos mielii johonkin kasista neljään vuoden ympäri-hommaan. 🙂

  Reply
  • Veera Bianca
   marraskuu 27, 2012 at 7:03 pm

   Niimpä, tilanteet muuttuu! Suurin mullistus ainakin ilmailualalla on varmasti käynnissä juuri parhaimmillaan ja jos sitä valmistuu 4 vuoden päästä niin se saattaa olla todellakin perfect timing 😉

   Eikä tosiaan Suomeen tarvitsekaan jäädä töihin..Itse olisin mielelläni kyllä töissä vaikka finnairilla, mutta ei haittaisi majailla jossain Aasian kaupungissa sitä hommaa varten 🙂

   Reply
 • epa
  marraskuu 28, 2012 at 3:01 am

  ”Tästä voidaan kuitenkin siirtyä kysymykseen, että palkataanko kaikki Finnairin uusi Cabin Crew kuitenkin Aasiasta? Totuus on se, että tuolta päin maailmaa saa työvoimaa huomattavasti kustannustehokkaammin ja halpalentoyhtiöiden valtaessa maailman -on kustannustehokkuudesta tullut alan tärkein termi turvallisuuden ohella. Varmasti niin Finnair kuin Norwegian Air Shuttlekin tule palkkaamaan paljon henkilökuntaansa Aasiasta, mutta eihän suomalainen asiakaspalvelu toimisi ilman meitä ikinä! Itse en siis ole ollenkaan huolissani tulevaisuuden työllistymisestäni”

  Kuule: Se kiinalainen, japanilainen tai korealainen henkilöstö on koneessa etupäässä sen vuoksi, että matkustajista suurin osa on niin ikään aasialaisia. Kiinalainen nyt arvostaa kiinalaista lentoemoa. Näin se on.

  Etkä ikinä opi mandariinikiinaa tai japania tuolla tavoin. Et, jos haluat vain liehua siellä täällä.

  Reply
  • Veera Bianca
   marraskuu 28, 2012 at 11:25 am

   Olet ihan oikeassa, syynä on ehdottomasti myös se, että näin voidaan tarjota myös aasialaisille palvelua omalla kielellään. Täysin totta. Asia ei kuitenkaan ole näinkään yksipiippuinen, vaan molemmat on totta. Esimerkiksi Norwegian siirtyy palkkaamaan henkilökuntaa aasian maista ja suurin paino on juuri kustannustehokkuudella. Toki uusi reitti ollaan avaamassa Bangkokiin, mutta myös muille reiteille tullaan palkkaamaan suurempi määrä henkilökuntaa juuri Thaimaasta.

   Minä opin vaikka mitä jos minä haluan oppia 😉 Olen jo oppinut mandariinikiinaa sen verran, että käytän sitä työssäni 🙂

   Reply
 • Noora
  maaliskuu 31, 2013 at 7:17 pm

  Moikka!

  Eksyin tänne sun blogiin ja tää oli niin mahtava että oon jo pari tuntia kuluttanu tämän lukemisessa! 🙂 Elät aikalailla sellasta elämää, mistä oon aina unelmoinu. Mua kiinnostais tietää tosi paljon enemmän sun opinnoista ja elämästä, joten anteeks jo etukäteen ku pommittelen sua mun kysymyksillä 😀 Ootko siis valmistunut restonomiksi? Ja mihin suuuntauduit sun opinnoissa, kun eikö niitä suuntauskohteita oo aika paljon? Mua kiinnostais myös tietää millaista työtä oot nyt lentokentällä tehny ja onko sulla tiedossa sellasta tiettyä unelmatyöpaikkaa mihin haluisit lopulta päästä? 🙂 Kiiiitos jos ehit vastailla! 🙂

  Reply
  • Veera Bianca
   marraskuu 22, 2013 at 8:59 am

   Vasta monen kuukauden jälkeen huomasin, että multa on jäänyt tällainen kommentti vastaamatta. Ehkä et tätä enää huomaa, mutta vastataan nyt kuitenkin: Opiskelen restonomiksi Porvoon HAAGA-HELIAssa ja suuntaudun myyntiin & asiakaspalveluun. Restonomilla on suuntautumisvaihtoehtoja ravintoloihin, hotelleihin, matkailun kehittämiseen, ilmailuun, urheiluun, viiniin ja vaikka minne saakka. Unelmaduunit pyörivät täällä lentoyhtiöiden erilaisissa asiakaspalvelu, markkinointi ja some -tehtävissä 🙂

   Reply
 • Noora
  maaliskuu 31, 2013 at 7:33 pm

  Jatkoin tän sun blogin lukemista ja löysinki vastauksia noihin mun kysymyksiiin… 😀 eli voit unohtaa mun kysymykset!

  Reply
  • Veera Bianca
   huhtikuu 11, 2013 at 1:30 pm

   Haha ihana, kiitos kuitenkin kommentista ja kerro jos kaipaat vastauksia vielä 😀

   Reply
 • elina
  helmikuu 7, 2014 at 8:06 pm

  Moikka ! Kommentoin vanhaa postausta, mutta löysin sun blogin vasta nyt ja oon lueskellu tätä tässä sellaset kolme tuntii :–D oot mun unelma ammatissa ja mä haluisinki kysyä että mitä sä suosittelisit, mitä mun kannattais tehdä. Oon nyt lukion kakkosella, valmistun 2015 keväällä ja haaveilen töitten teosta lentokentällä. Hakisinko matkailun amk koulutukseen ? Ja miten pääsen kentälle töihin ? Kaikki asiakaspalvelu työ käy, vaikka sitten kaupan myyjänä 🙂

  Reply
  • Veera Bianca
   helmikuu 8, 2014 at 10:18 am

   Moikka Elina! Kiitos kommentista ja kuulostaa hurjalta kolmelta tunnilta 😀 Itse lukion jälkeen lähdin ulkomaille (Australiaan) joksikin aikaa ja tein työtä asiakaspalvelun parissa lääkäriasemalla muutaman vuoden. Kansainvälinen kokemus on aina todella suuri plussa tällä alalla ja mitä enemmän puhut kieliä niin sitä parempi. Itse tosin puhun sujuvasti vain englantia, eli kyllä silläkin selviää.

   Sinuna harkitsisin joko matkailun amk-koulutusta tai ammattikoulun matkailuvirkailijan tutkimusta -molemmilla varmasti löytyy ovia tähän duuniin. Matkailun amk avaa ehkä enemmän ovia myös johto- ja kehittämistehtäviin. Meidän töissä suurin osa on koulutukseltaan joko matkailun restonomeja tai matkailuvirkailijoita.

   Kannattaa siis hankkia kaikki mahdollinen asiakaspalvelukokemus juuri vaikka kaupan kassalta tässä sitä ennen, koska asiakaspalveluosaaminen on omasta mielestäni se tärkein lähtökohta tälle alalle ! 🙂

   Jos kaipaat vielä lisää tietoa niin laita rohkeasti kommenttia tai vaikka meiliä 🙂

   Reply

Leave a Reply