Wellness

Mitä ravintoainepuutosten pikamittaus kertoi terveydentilastani?

Olin tänään ravintoainemittauksessa ja se jos joku oli mielenkiintoinen kokemus. Olen aina ollut kiinnostunut ravinnon vaikutuksesta terveyteen ja uskonkin juuri ravinnon pelaavan selkeästi vahvinta roolia terveyteemme liittyen. Olen vuosien aikana kokeillut vähän kaikenlaisia ruokavalioita, ollut taipuvainen syömishäiriöiseen käyttäytymiseen ahmimisesta pakonomaiseen terveelliseen syömiseen. Olen taistellut tieni lihansyöjästä vegaaniksi ja takaisin – niin ja taas takaisin. Nykyään en lokeroi itseäni mihinkään vaan pyrin syömään mahdollisimman monipuolisesti ja terveellisesti kasvispainotteista ruokaa. Heti lopetettuani ruokavalion pakonomaisen säätelyn, aloin syödä automaattisesti terveellisemmin.

Minulla kesti pitkään löytää sellainen kultainen keskitie ruokavaliossani. Pakonomaisesta luomun raakavegaaniravinnon mättämisestä nääntyneenä ahmimiseen on onneksi tämän vuoden aikana tultu pitkä matka. Heti kun lopetin kieltämästä itseltäni herkkuja, ei niitä tehnyt enää samalla tavalla mieli. Toki repsahduksiakin tulee ja viimeksi eilen koin pakonomaisen tarpeen maistaa keskimäärin kaikkia kesän uutuusjäätelöitä. Huomaan että kehoni saa paljon enemmän tarvittavia ravintoaineita kun syön rohkeasti pelkkien luomukasvisten ja herkkujen sijaan esimerkiksi turkkilaista jogurttia hunajalla, perunaa tai riisiä ja joskus jopa lihaa. Syön aika paljon ulkona ja ihan laittoman määrän sushia joka viikko.

Lue myös:

Mitä tapahtui kun aloin syömään lihaa uudelleen?

Vegaanista sekasyöjäksi

Tänään kuitenkin ihan ensimmäistä kertaa sain mahdollisuuden mittauttaa miten kehoni oikeasti voi sisältä päin. Mistä vitamiineista, hivenaineista yms. on esimerkiksi vaje ja mitkä asiat on hyvin. Mittaus tehtiin Health Concept Analyzer -laitteella kotona.  HCA-laite havaitsee kehosta lähtevät sähkömagneettiset värähtelyt ja niiden poikkeamat. HCA-mittausta ei voi pitää täysin lääketieteellisenä ja osa poikkeamista kannattaa varmistaa verikokeilla. Laite ei ole myöskään tarkoitettu sairauksien diagnosoimiseen, mutta erittäin poikkeavat tulekset voi olla merkki siitä että lääkärillä käynti olisi paikallaan.

HCA-mittauksen avulla voidaan mitata elimistöstä esimerkiksi vitamiini- ja hivenainetasoja, sydämen ja verisuonten tilaa, ruoansulatuselimistöä, luuston terveyttä, raskasmetalleja ja happo-emästasapainoa. Laite toimii hyvin suuntaa-antavana terveystestinä ja tulokset saat heti. Omat tulokset kävin läpi ravintoneuvoja Mirja Kärnän kanssa.

P3120322.jpg

Miltä tulokset sitten näytti?

Suurin osa arvoistani oli onneksi viitekehyksissä ja mitään hälyttävää tulokset eivät osoittaneet. Toki kehosta löytyi myös puutoksia ja suurin osa niistä tuntui myös tosi loogisilta ja niihin löytyi jopa suorat oireet.

Sydän ja verisuonet näytti muuten normaalilta, mutta niistä pystyi kertomaan että kehoni käy hieman ylikierroksilla ja sydän on ns. hieman varautuneessa tilassa, joka viittaa stressiin. Stressistä kertoi myös lievästi viitearvoalueen alapuolella oleva muistin toiminta. Hupsis – ei olekaan vitsi että koen unohtavani nykyään kaiken!

Osa tuloksista voi olla myös kokonaan geneettisiä, esimerkiksi oma vereni on hieman tavallista paksumpaa ja luustoni keskivertoa vahvempi.

Vaikka luustoni on keskivertoa vahvempi, hälyttävin tulos mittauksessa oli korkea kalsiumkato, eli jostain syystä kalsium ei imeydy tällä hetkellä kehooni normaalisti. Tämä voi olla jäännös myös rankoista antibioottikuureista denguekuumeen, hampaan poiston ja influenssan jäljiltä. Kalsiumin lisäksi hieman hälyttävältä näytti kaliumin huomattavasti korkeampi puute, jota ilmeisesti voi nopeiten korjata juomalla paljon kookosvettä – katsotaan muutaman kuukauden päästä josko nämä arvot korjautuisivat.

B-vitamiin puutos ja kalsiumkato

B-vitamiinit eivät ole myöskään ihan voittajatasolla kehossa, vaan erityisesti B3 ja B12 olivat hieman normaalia viitearvoa heikommalla. B-vitaaminivajetta voi korjata suoraan purkista, mutta tähän vähän heikompaan tulokseen on voinut vaikuttaa se että en syö juuri ollenkaan lihaa. Toki kasvikunnan tuotteista löytyy B-vitamiineja, mutta en ole kiinnittänyt niiden saantiin tarpeeksi huomiota.

Lisäksi selvisi että kollageenin ja biotiinin tuotanto ei ole ihan parhaimmillaan kehossani, mutta yritänkin ottaa kollageenijauheen aktiivisempaan käyttöön smoothieiden joukossa ja katsotaan muuttuuko tuo luku kuukausien aikana.

P3120313.jpgP3120315.jpg

Perus terveydentilani on hyvä

Kääk. Nyt keskityin niin noihin huonoihin puoliin ensin että kuulostaa kuin kehoni olisi ihan pois raiteiltaan! Mittauksessa mitattiin niin monta asiaa, että yllämainitut taisi olla n. 10% koko paketista jos sitäkään. Positiivisia uutisia oli siis enemmän ja ruokavalioni on enimmäkseen ihan hyvä ja saan siitä suurimman osan tarvittavista ravintoaineista. Ruoansulatuskanavat ovat kunnossa, luusto voi kalsiumkadosta huolimatta hyvin, muita vitamiineja on kehossa normaali määrä – D-vitamiiniakaan ei puutu vaikka asumme täällä kylmässä pohjolan pimeydessä. Kiitos kaukomatkat, I owe you! Koentsyymit ja immuunijärjestelmä olivat normaalissa kunnossa, joista jälkimmäinen oli erityisen hyvä uutinen denguen jälkeen.

Mittauksessa katsotaan myös kehon haitta-aineet. Sähkömagneettinen säteily on kehossani lievästi koholla mikä vaivaa meistä suurinta osaa sillä kädessä on aina puhelin ja edessä tietokone. Torjunta-ainejäämät olivat myös hieman koholla mikä johtuu siitä kaikesta lisäaineesta ja torjunta-aineesta mitä ruoassamme tänä päivänä valitettavasti on. Positiivista oli kuitenkin se, että elohopea näytti kehossa normaalia joten kehtasin tänäänkin tilata valtavan sushiplätterin illalliseksi kotiin…

Haitta-aineista mielenkiintoisin oli kohonnut lyijy, joka ilmeisesti vaivaa meillä Suomessa maaperää ja siksi Suomessa asuvilla on monesti tuo arvo koholla! Tämä ei ole kuitenkaan vaarallista eikä siihen voi itse juuri vaikuttaa.

P3120318.jpg

Tarvittavat muutokset tulosten parantamiseksi

Tämän päivän tulokset opetti, että monipuolinen ruokavalio on tärkeä terveyden kannalta ja myös sen miten paljon henkinen stressitila voi vaikuttaa fyysisesti suoraan kehoon. Tämä mittaus muistutti pyrkimään stressin vähentämiseen. B-vitamiinin takaamiseksi koitan syödä aktiivisemmin luonnollisia monivitaaminitabletteja – B-vitamiinitasoa on yleensä parempi korjata kaikki B:t yhdessä kuin napsia esimerkiksi pelkkää B12 purkista.

Kaliumin puutos vaikuttaa aineenvaihduntaan ja voi olla peräisin rankoista antibioottikuureista. Tämän korjaa nopeiten kookosvesi, jota pyrin käyttämään smoothieissa aamuisin. Smoothien sekaan tulee myös se aiemmin mainittu kollageenijauhe, jotta en heti 30-vuotissyntymäpäivänä olisi kamalan vanha ja ryppyinen.

Kehoni osoittautui myös PH-arvoltaan happamaksi, joten yritän muistaa juoda paljon vettä sitruunan kanssa ja syödä vielä värikkäämmin marjoja, hedelmiä ja kasviksia.

Lue myös:

Se täydellinen Green Smoothie Bowl

Kun mehustaminen muutti elämän

P3120316.jpg

Haluatko kokeilla HCA-mittausta?  

Mirja Kärnä tekee mittauksia toimitilassaan Kannelmäessä hintaan 40 euroa. Ajanvarauksen kanssa voit olla suoraan yhteydessä Mirjaan sähköpostitse: karnamirja@gmail.com Mirja on ravintoalan ammttilainen ja käy kanssasi tarkasti läpi saadut tulokset. Itse mittaus kestää varmaan minuutin, mutta tulosten tulkitseminen ja ratkaisujen löytäminen puutoksiin vie helposti yli tunnin.

You Might Also Like...

7 Comments

 • Reply
  Riina K./Sarkasmia ja shampanjaa
  maaliskuu 13, 2018 at 9:05 pm

  Todella mielenkiintoinen postaus! En edes tiennyt, että tuollainenkin mittauslaite on olemassa (itse vasta viime kuukausina tutustunut inbody-mittauksiin). Laitan ehdottomasti todo-listalleni.

  • Reply
   Veera Bianca
   maaliskuu 14, 2018 at 12:11 pm

   Kiitos Riina, kiva että oli mielenkiintoinen! 🙂 Mäkin olen ennen testannut vaan inbody-mittausta, mutta tämä oli ehdottomasti vielä mielenkiintoisempi! 🙂

 • Reply
  Fantasiresor
  maaliskuu 13, 2018 at 10:16 pm

  Why am I not living in Helsinki?!? I want to have beautiful breakfasts with you too.

  • Reply
   Veera Bianca
   maaliskuu 14, 2018 at 12:11 pm

   MOVE RIGHT AWAY! <3 Or we should just all live in Stockholm, I think it's a good option too! <3

  • Reply
   Jenn - forever abroad
   maaliskuu 14, 2018 at 4:04 pm

   Right Sofia, I’m telling you. Come over for a looong workation 😉 Veera has a valid point though, we could also move to Sweden, hehe.

 • Reply
  Tiia
  maaliskuu 13, 2018 at 11:46 pm

  Hellou! Sairaanhoitaja tehovalvonnasta täällä huutelee, että kalium ehdottomasti kannattaa saada ylöspäin hilattua. Se vaikuttaa kovasti sydämeen ja jos pääsee liian matalaksi (tai toki korkeaksi), niin voipi helpommin tulla esim. rytmihäiriöitä. Mutta todennäköisyys tällaiseen toki on pienempi perusterveellä, kuin esim. sydänsairaalla. 😀 Mut jos on stressiä yms, niin tärkeä juttu silloinkin toki on! Lisäksi täytyy samalla todeta, että oon seurannut sua somen kautta vasta noin vuoden ajan, mutta oot tuonut hirveän paljon inspiraatiota kovin monilla elämän osa—alueilla ja se on ihanaa. Kiitän siis siitä! ❤️

  • Reply
   Veera Bianca
   maaliskuu 14, 2018 at 12:13 pm

   Mulla oli itseasiassa viime vuoden puolella selittämättömiä rytmihäiriöitä, mutta vasta nyt mitattiin tuo kalium, joten ehkä selittynee sillä! Ravintoneuvoja neuvoi että kookosvesi on nopein tapa nostaa kalium! 🙂

   Ja kiitos kauniista sanoista Tiia, tuon kuuleminen muistuttaa aina miksi teen mitä teen! <3 <3

  Leave a Reply