Uncategorized @fi

Haineväkeitto- F*uck you!

Mä lupailin eiliselle Intia juttua, mutta olen liian fiilispohjainen kirjoittaja, joten se nyt jäi. Pahoittelen. Koin eilen erikoisen inspiraation kirjakaupassa etsiessäni Intia-aiheisia kirjoja. Miksi en kirjoittaisi itse kirjaa? Niimpä eilinen meni ajatusta fiilistellessä ja pyörittäessä. Katsotaan nyt mitä siitä tulee, hauskaa se ainakin on!

Nyt kuitenkin aihe, josta olen jo pitkään ajatellut kirjoittaa. Haineväkeitto. Tuo pieni pala aasialaista kulttuuria, joka on täysin vastenmielinen. Joku meistä on saattanut eksoottisuus päissään joskus sitä jopa maistaakin pahaa-aavistamattomana turistiparkana. Suomestakin jostain aasialaisista ravintoloista tätä ällötyssoosia saa. En siis väitä etteikö se voisi olisi maukasta, mutta sen tekeminen on ehkä vastenmielisintä maailmassa.

Haineväkeitto on todella suurta herkkua Itä-Aasiassa ja siinä uskotaan olevan lähes taianomaisia voimia. Se on haluttua ja kallista luksusta. Pahinta on se, että vaikka ihmiset ovat entistä tietoisempia eläinten olosuhteista niin evän kysyntä kasvaa elintason noustessa Aasiassa. Päivittäin Aasian maissa tapetaan 250 000 haita pelkästään evien takia! Kuvitelkaa! Sitten kauhistellaan lööpeissä jos joskus kerran kaksi vuodessa joku yksi haiparka erehtyy maistamaan pientä surffarityttöä. Get real.

Mikä tästä tekee sitten täyttä paskaa? No se, että hai kalastetaan ja siltä riuhtaistaan kunnon puukolla evät irti sen ollessa elossa ja tuntiessa jokaisen veitsen viillon varsin selvästi. Sen jälkeen hai paiskataan takaisin mereen pitäen loput lihastaan. Hai ei pysty uimaan ilman eviä ja painuu suoraan meren pohjalle, jossa se hukkuu, kuolee nälkään tai tulee syödyksi. Hidas ja helvetin tuskallinen kuolema ja for what?

Haikanta on romahtanut 60-90 % viimeisen 15 vuoden aikana. Miettikää!!!! Kohta ei ole enää haita, koska voi nomnom kun on kiva syödä vähän eväsoppaa. Hait ovat tärkeä osa meren elämää ja niillä on siellä oma tehtävänsä. Ei pitäisi ihmisen niiltä henkeä viedä, koska lopulta tällä tahtia vie myös omansa. Ääliöt. Saatanan ääliöt.

Onko sitä paitsi söpömpää kuin tukholmalainen pikku Marcus, joka on perustanut nettisivut haiden pelastamiseksi? Marcusta pääsee auttamaan tätä kautta: http://www.savethesharks.se/

Itse toivoisin voivani tehdä jotain työtä tämän asian eteen Hong Kongissa, koska se on yksi haievämättöjen suurin kuluttaja ja tappaja. Siellä on monenlaisia järjestöjä, jotka yrittävät tuoda tätä synkkää totuutta ihmisten silmien eteen.

Tässä vielä tällanen karmaiseva video aiheesta:

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  rva ruusunen
  kesäkuu 21, 2012 at 1:11 pm

  Komppaan sua niin täysin – mun tekis mieli leikellä raajat sellaisilta ihmisiltä, jotka tekevät tällaisia hirveyksiä. 🙁

  • Reply
   Heidi
   kesäkuu 21, 2012 at 5:58 pm

   Samaa mieltä! Olin esim. Espanjassa niin järkyttynyt härkätaisteluista, että julistin olevan oikeudenmukaista, jos niitä miekkoja pisteltäisiin vaikka niihin härän tappajiin, sitten ei varmaan kenelläkään olisi enää hauskaa… Kaikki pitivät minua tietenkin junttina, kun en ymmärrä että eläinten kiduttaminen nyt vaan “kuuluu kulttuuriin”, just!

   • Reply
    Veera Bianca
    kesäkuu 21, 2012 at 6:56 pm

    Jep! Kulttuurin piikkiin kun ei vaan voi vetää ihan kaikkea. Perustetaan me härän tappajien miekalla veistely kulttuuri, juntteja ovat ihmiset jos eivät ymmärrä.

 • Reply
  Veera Bianca
  kesäkuu 21, 2012 at 1:13 pm

  No äläpä! Tekis mieli kähytä kaikissa suomen kiinalaisissa näin alkuunsa ja vaan riehua !!! saatana sntään!

 • Reply
  auringonpalvoja
  kesäkuu 21, 2012 at 1:35 pm

  Hyvä kirjoitus! Samaa on tullut pohdittua, kun tuolla maailmalla on pyörinyt. Jos oikein olen ymmärtänyt, niin hainevä ei edes maistu miltään. Ei voi käsittää..

  • Reply
   Veera Bianca
   kesäkuu 21, 2012 at 4:32 pm

   Jep, joo ei se ilmeisesti kovin maukasta kyllä olekaan! Ihminen on vaan niin vastenmielinen eläin. Hyi.

 • Reply
  sarrrri
  kesäkuu 21, 2012 at 8:34 pm

  Hyi.

  Onkohan se niin että ihmiset jotka tuota syövät eivät ole ollenkaan tietoisia että mitä sille “loppuhaille” tehdään? Tuntuu liian uskomattomalta ajatella etteivätkö välittäisi vaikka tietäisivät. Vaikka mahtuuhan maailmaan monenlaista tallaajaa… Tosi hyvä että on ihmisiä jotka tuovat todellisuutta ihmisten tietoisuuteen.

  Mutta tuo kulttuuriin vetoaminen on oikeasti tosi hankala juttu. Esim, vaikea on meidän ymmärtää vaikka kulttuureja joissa ympärileikataan pieniä tyttöjä, mutta heille se on ihan normaalia. Tosi hankala aihe, että mitä voi laittaa kulttuurin piikkiin ja mitä ei. 🙁

  • Reply
   Veera Bianca
   kesäkuu 21, 2012 at 9:09 pm

   hyi nimenomaan. Sairasta porukkaa, mutta niinhän se on, että suurin osa ihmisistä syö tällaista soppaa ihan tietämättään mistä se on lautasella tiensä löytänyt. ONneksi tietoisuutta kuitenkin lisätään koko aika 🙂

   Ja toi kulttuureihin vetoaminen on ehkä maailman vaikein asia oikeasti, juuri nuo pienten tyttöjen ympärileikkaus on normaalia ja meille tuntuu täysin sairaalta. Mun mielestä kulttuurissa raja on kuitenkin vähintään pidettävä ihmisissä, eläimet eivät tunne käsitettä kulttuuri ja siksi mikään kulttuuri ei mulle ainakaan sovi selitykseksi tällaisesta julmuudesta. Nuo ihmisiä koskevat asiat sitten ovatkin lähinnä monipiippuisia, eikä missään nimessä mustavalkoisia 🙁

    • Reply
     Patty
     maaliskuu 10, 2017 at 5:54 am

     yeah! Non ho avuto stavolta difficoltà a tradurre quello che dicevano! Lo spagnolo è molto simile al;oi8217lital#an&!LOL l’intervista è stata pazzesca, e sinceramente,non arrabbiatevi,ma mi veniva da ridere guardando quelle fan urlanti!XDperò le capisco,farei anche io,quasi,in quel modo.PS chi guarda stasera x factor? chi è con me? stamattina ho guardato la pubblicità su sky uno e c’era il sottofondo di LWWY!

  • Reply
   Emmi
   kesäkuu 24, 2012 at 4:48 pm

   Tuntuu kyllä uskomattomalta ettei tieto tollaisesta kamaluudesta vaikuttais mitenkään niihin ruokailutottumuksiin, mutta niinhän se taitaa mennä. Yhtä lailla täällä Suomessa jo iso osa ihmisistä tietää, millaisissa oloissa niiden syömät eläimet on joutuneet kärsimään, mutta eipä se juurikaan näytä mihinkään vaikuttavan. Tollaset asiat on ikävä kyllä helppo työntää syrjään ja unohtaa ettei itse tarvitse tehdä mitään. Tosi surullista.
   Eläinoikeusasioista välittävien kannattaa muuten allekirjoittaa lakialoite turkistarhauksen kieltämiseksi! Siinä taas yks turha ja julma tapa 🙁
   http://turkistarhatonsuomi.fi/allekirjoita-aloite

   • Reply
    Veera Bianca
    kesäkuu 24, 2012 at 6:12 pm

    NImenomaan…Täällä suomessa kaikki tämä tapahtuu pitkältki kuitenkin poissa silmistä ja poissa mielestä! Kyllä munkin välillä tekee hirveästi mieli kanaa, mutta sitten muistan kaiken näkemäni eikä tulisi mieleenkään…en pystyisi nauttimaan siitä koska maistaisin vaan sen eläimen tuskan suussani.hyi helvetti. Esimerkiksi Tunisiassa teurastamot ovat talojen ulkopuolella, kaikkien silmien alla ja sitä suomalainen turisti pitää julmana…naurettavaa i have to say! todella todella surullista!

 • Reply
  satu
  kesäkuu 22, 2012 at 9:00 am

  Hyhyh, joo mitäköhän sellaisen ihmisen päässä liikkuu, jotka haita tappaa? Ei voi käsittää ei..P.s. Eksyin sun blogiis Sarin blogin kautta ja täytyy sanoa että ihana blogi sulla!

  • Reply
   Veera Bianca
   kesäkuu 22, 2012 at 12:57 pm

   Ei todellakaan, sairaita on ihmiset..ja kiitos kehuista 🙂

  Leave a Reply