Menu
Tourism Industry / Työ lentokentällä / Uncategorized

Töihin lentokentälle?

Olen ollut lentokentällä töissä nyt pari vuotta, enkä vaihtaisi päivääkään. Aloitin työni turvatarkastajana, mutta nyt Hongkongin jälkeen olen siirtynyt töihin lähtöporteille ja check-iniin. Lentokenttä on hyvinkin paljon poikkeava työympäristö, ja tässä on 10 syytä miksi minä rakastan olla täällä töissä!

Miten lentokentälle pääsee töihin?

Itse opiskelen matkailualan restonomiksi HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulussa. Ensimmäisen opiskeluvuoteni metsästelin eri työnhakusivuilta oikeastaan mitä tahansa työtä lentokentältä ja lopulta työ turvatarkastajana tärppäsi. Tässä opin todella paljon ilmailusta, lentokentän toiminnasta ja tämän alan asiakaspalvelusta. Ympäristöstä tuli tuttu ja olin saanut jalkani oven väliin.

Matkailualaa voi opiskella myös ammattiopistoissa. Matkailualan koulutus ei kuitenkaan aina ole edellytys työlle lentokentällä, monesti tärkein osaaminen saattaa olla asiakaspalvelulähtöisyys ja kielet. Itse pärjäsin lentokentällä vaikka osaan vaan suomea ja englantia. Eduksi lasketaan mikä tahansa kielitaito, mutta hyödyllisimpiä on varmasti ainakin ruotsi, venäjä, kiina, japani ja korea.

Lentokentällä on runsas määrä työnantajia. Ilmailualan töitä tarjoaa meillä Finnair, Finavia, Airpro, Aviator, Swissport, ISS Aviation, SOL, … Nämäkin saattavat vaihdella vuosien aikana, joten kannattaa vaan ahkerasti seurata mahdollisia vapautuvia työpaikkoja netistä ja seurata tuleeko lentokentälle lähiaikoina uusia yrityksiä. Lentokentällä on myös hurja määrä kahviloita ja muita kauppoja, joista voi myös ilmailu-uransa starttaa. Ei sieltä lentokapteeniksi ylenny, mutta esimerkiksi muutama tuntemani lentoemäntä on aloittanut työnsä kentän Stockalta tai Muumi-kaupasta!

1. Koko maailma on lähellä

Vaikka lentokenttäänkin voi työympäristönä tottua, tuntui jokainen päivä uudelta seikkailulta kaukomailla. Lentokentällä tuntee jotenkin olevansa lähempänä muuta maailmaa. Helsinki-Vantaan lentoasema on portti Aasian ja Euroopan välillä, joka sopii tällaiselle Aasiaan sielunsa jättäneelle reissukuumeilijalle.

PB280043.jpg

2. Suuret tunteet

Jäähyväisiä ja jälleennäkemisia, sitähän se elämä lentokentillä enimmäkseen on. Vielä vuosienkin jälkeen saatan huomata pienen kyyneleen vierivän poskelleni ihmisten jäähyvästellessä toisiaan. Voisin viettää kaikki kahvitaukoni lentokentän Starbucksissa ihmetellen kotiin palaavia ihmisiä ja heidän ystäviä ja perheitä kyltteineen ja kukkineen. Jokainen ‘tervetuloa kotiin’ -kyltti tuo väkisinkin hymyn huulille. Luulen, että suureksi osaksi nämä suuret tunteet omalla kohdalla johtuu niistä monista muistoista maailman lentokentiltä jolloin olen taas lähtenyt tai palannut itse. Oh so so many memories.

3. Kaukokaipuu

Fernweh, tuo saksankielen kaunein sana. Mutta kukapa ei kärsisi kaukokaipuusat jos katselee päivät pitkät lähteviä lentokoneita ja lomalle lähtijöitä. Ollessani töissä turvatarkastuksessa, meillä oli välillä todella pitkiä taukoja lentojen välissä jolloin kävin ostamassa Lonely Planetin, jota sitten lueskelin lähtöporteilla haaveillen kaukomaista.

PA130003.jpg

4. Tiimityötä parhaimmillaan

Lentokenttä pyörii todella monen ihmisen ja eri ammattilaisten toimesta ja se lennot lentää aikatauluissaan ainoastaan onnistuneen tiimityön ansiosta. Oma tiimimme oli mahtava ja töihin tuleminen keskellä yötä oli useimmiten hauskaa. Tänään päädyin jopa laulamaan joululauluja matkustajille, mutta ei siitä sen enempää.

5. Matkustajat

Asiakaspalvelutyössä ei ole tylsiä päiviä, etenkään kansainvälisessä ympäristössä. Välillä eteen tulee todella haastavia tilanteita, mutta pienellä panostuksella niistäkin selvitään voittajana. Rehellisesti sanottuna nautin haasteellisistakin palvelutilanteista, ehkä jopa vähän liikaa. Mikään ei kuitenkaan voita sitä tunnetta kun voi pelastaa esimerkiksi häät maapallon toisella puolella – saamani kiitokset lähes ylitsepääsemättömistä tilanteista muistuttaa minua aina siitä miksi rakastan tällaista työtä.

6. Lentokoneet

Lentokentillä on lentokoneita? Oh my, joskus yllätän itseni ja teidät kaikki siellä ruudun toisella puolella. Satun kuitenkin rakastamaan lentokoneita ja välillä unohdun napsipaan auringonlaskukuvia lähtöporteille vaikka pitäisi jo juosta boordaamaan seuraavaa konetta. Lentokoneet edustaa niin isoja asioita elämässäni, joten niiden parissa työskentely on innostavaa päivästä toiseen.

PB280060.jpg

7. Auringonlaskut kiitoradan takana

Tässä on jotain todellisuutta kauniimpaa. En vaan keksi mitään niin kaunista kuin kiitoradalta nouseva lentokone auringon laskiessa horisonttiin. I just can’t even.

8. Aikaiset aamut

Aikaisilla aamuilla en tässä työssä tarkoita kahdeksaa tai yhdeksää jolloin kaikki muutkin on hereillä – lentokentällä aamut tarkoittaa kolmea tai neljää. Lämmikntä taksia ja smoothieta ennen auringonnousua. Väsyneet matkustajat laukkuineen on jotenkin hellyyttävän söpöjä, tekisi mieli tarjota kaikille kahvi.

IMG_4834

9. Lentokentällä ei ole koskaan tylsää

Kiire ja nopeat päätökset ovat osa päivittäisiä rutiineja lentokentällä. Potkulautailu terminaalien halki pitää mielen virkeänä. Lentokoneet lähtee, laskutuu, ihmiset kiirehtii ja osa myöhästyy. Viisumeja selvitellään. Huumekoiran korvaa rapsutetaan. Lentokentällä ei vaan ole tylsiä päiviä.

10. Elämänmakuiset tarinat

Matkustajat ympäri maailmaa kertovat välillä mitä ihmeellisimpiä tarinoita. Olen tavannut lappalaisen shamaanin ja pariskunnan matkalla adoptoimaan tytärtä Keniasta. Olen kuullut vinkkejä ilmaisesta kahvista Frankfurtin lentokentällä tai tuntenut myötähäpeää vanhan miehen pudottaessa paketin kondomeja ympäri lähtöselvitystiskiä. Olen pelastanut häät Yhdysvalloissa ja auttanut australialaista tyttöä ostamaan bussilipun Vietnamiin.

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

No Comments

    Leave a Reply