Malaysia Sabah

Kota Kinabalu: Opas saarihyppelyyn

Malesian reissustamme on täällä ollut kuvaoksennuksia jo muutamaan otteeseen, mutta olen saanut aika paljon kysymyksiä koskien juuri tätä saarihyppely-harrastusta tuolla Kota Kinabalulla, eli Borneon puoleisessa Malesiassa. Suomesta paikan päälle pääsee lentämällä Hongkongin, Bangkokin tai Singaporen kautta kaikista näppäriten ja suosittelen sinne lähtemään jos eeppisen sininen meri ja valkea hiekka kiinnostaa. Kuten on aikaisemminkin tullut mainittua, yllätti Kota Kinabalu aivan täysin ja erittäin positiivisesti.

IMG_5761

IMG_5616

Kota Kinabalulla itsessään tekemistä ei riitä hirveän pitkäksi aikaa, vaan siellä lähinnä pyörittiin vähän markkinoilla ja käytiin illallistamassa sekä drinksuilemassa satama-alueella. Turismi on vasta yllättävän uusi käsite tuolla päin maailmaa, mutta meidän villi veikkaus oli, että tästä maailmalle uusi Thaimaa.

IMG_5674

Meidän ohjelmaan täällä kuului siis saarihyppely. Kinabalu on todella pieni alue ja oikeastaan kaikki on kävelymatkan päässä. Meidän hotellilta käveli 10 minuuttia Jesselton Pointille, josta nämä paatit eri saarille lähtivät. Ensimmäinen reissu me buukattiin hotellin kautta, koska viikon teemana oli relaus. Suosittelen kuitenkin käppäilemään sinne Jesseltonille aamulla ja sieltä sisältä rakennuksesta löytyy rivi kojuja, joihin teitä sitten yritetään huudella. En osaa suositella mitään tiettyä paattifirmaa, sillä hinnat ja tarjonta on kaikilla oikeastaan sama. Saat sitten itse valita käytkö päivän aikana yhdellä, kahdella tai kolmella saarella. Päiväksi voisin suositella kahta. Me tehtiin ekana päivänä kaksi ja seuraavana vielä yksi jossa sitten relattiin koko päivä. Saaret joissa me käytiin olivat Pulau Sapi ja Pulau Manukan. Suosittelen molempia lämpimästi. Manukanista tuli oma suosikki, johtuen kauniista palmuista ja kaloista!

IMG_5563

 Pulau Gaya: Suurin saari, joka on oikeastaan kokonaan 5-tähden resortti. Sen trooppisissa metsissä asustaa vielä jonkin verran laittomia maahanmuuttajia. Uida ja snorkkeloida voi, mutta en lähtisi tätä saarta valitsemaan tai suosittelemaan ellei etsi rentoa viikkoa Shangri La:n uima-altaalla.

♦ Pulau Manukan: Ehdoton ykkönen snorklaamiseen ja aktiviteetteihin. Merielämä on lähes taianomaista ja voit nähdä kaikkea somasta Nemosta riuttahaihin. Kalat ovat myös kovin ystävällisiä ja niille voi ruokkia vaikka leipää niin saat kivan parven pyörimään ympärillesi. Tälle saarella suosittelen varaamaan buffet-grilliaterian!

♦ Pulau Sapi: Suurimman osan mielestä se kaunein ranta ja kristallin kirkkain merivesi. Snorklaaminen onnistuu, mutta merielämä ei ole välttämättä niin jännittävää mitä Manukanilla.

Pulau Mamutik: Pienin saari. Ohitimme tämän veneellä ja se näytti äärimmäisen houkuttelevalta ja viidakkoiselta. Saarella on kauniit rannat ja se tarjoaa hyvän koralliriutan snorklaamiselle.

IMG_5683

IMG_5743

Snorkkelikamat voi vuokrata Jesselton Pointilta valitsemaltanne paattifirmalta. Sen jälkeen lähdetään oottelemaan, että saadaan vene täyteen ja sitten se kuskaa kohti saaria. Venematka on itsessään aivan ihana, koska vauhti on kova ja ilma on kuuma! Hinnat eivät ole kovin hurjia, mutta kannattaa varautua pienellä käteisellä koska saarilla on vielä oma sisäänpääsymaksunsa, joka on noin 10 RM. Itse veneilyyn meillä meni noin 60 RM. Kääntäisin valuutat teille euroiksi, mutta nettini ei suostu yhteistyöhön. Budjettia nämä summat eivät missään nimessä kaada.

0

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply