Menu
Suomi

Bomba – paluu karjalaisille juurilleni

*Kaupallinen yhteistyö: Break Sokos Hotel Bomba & PING Helsinki

Tuijottelin pienen ATR-koneen propelleja laskeutuessamme Joensuun lentoasemalle vuonna 2018. Näin helsinkiläistyneelle turkulaiselle kohde tuntui eksoottiselta, sillä en juuri pääkaupunkiseutua pohjoisempana kotimaassa matkusta vaikka täällä ihan kotonakin on niin paljon kaunista nähtävää ja koettavaa. Näin otinkin haasteen vastaan ja lähdin viettämään muutaman rentouttavan päivän Nurmeksen Break Sokos Hotel Bomballa, Bomban karjalaiskylän vierelle.

Matkamme jatkui Joensuun lentoasemalta lumituiskeessa kohti Bombaa, jossa hotellinjohtaja oli meitä jo ovella iloisesti vastassa – oloni oli välittömästi rentoutuneempi kuin pääkaupunkiseudun kiireen keskellä.

Tämä postaus on päivitetty maaliskuussa 2021 yhteistyössä Break Sokos Hotel Bomban ja Pienen Ideapuodin kanssa, koska nyt jos koskaan luonnonläheinen ja hyvin suomalainen kylpylähotelli Bomba sopii nykymatkailijoiden arvoihin.

P4031447.jpg

Karjalainen rakastaa laulua ja soittoa

Omat karjalaiset sukujuureni ovat viime vuosina alkaneet kiehtoa minua enemmän ja ennen lähtöä Bomballe oli pakko udella mummiltani niistä lisää. Sukuni tulee alunperin Hiitolasta Laatokan Karjalasta, eli kunnasta joka sijaitsee nykyään Venäjällä. Matkani Bomballe oli ensimmäinen kertani missään päin Karjalaa ja se tuntui näistä sukujuurista johtuen jotenkin vielä merkityksellisemmältä.

Karjalaisuudessa on jotain sellaista josta haluan oppia lisää. Itäsuomalaiset ovat muutenkin tavallista leppoisampaa väkeä, joten palaan varmasti tänne Karjalaan päin Suomea vielä uudelleenkin.

Vuoden 1929 julkaistun maantiedon oppikirjan mukaan karjalainen on ”solakkavartaloinen ja pitempi. Silmät ovat tummemmat, tukka tavallisesti ruskea ja kihara. Luonteeltaan karjalainen on reipas, puhelias ja toimelias. Hänellä ei kuitenkaan ole Hämäläisen sitkeyttä töissä. Se näkyy varsinkin siinä, että hänellä ei ole maanviljelyyn niin suurta halua kuin Hämäläisellä. Sen sijaan hän tekee mielellään kauppaa. Karjalainen rakastaa laulua ja soittoa.” Oikeastaan kaikki muu paitsi solakka vartalo tai tummat silmät kuulostaa ihan kuvaavalta itseni kohdalla. Toki itse olen kuitenkin ihan Turusta, mutta jokin osa minussa kokee olevansa edelleen karjalainen.

P4031417.jpg

Rohkeasti uudistuva Break Sokos Hotel Bomba

Pohjois-Karjalassa Pielisen rannalla sijaitsee Break Sokos Hotel Bomba ja sen ylellinen kylpylä Spa Bomba. Hotellin kylpylä, vastaanotto ja ravintola on remontoitu 2016-2017 vuosien aikana. Heti aulaan astuessa olo tuntui kodikkaalta. Ihastelin aulan ja ravintolan sisustusta aina lattian räsymatoista pieniin yksityiskohtiin seinissä. Uudistus on rohkea, mutta Bomba on silti säilyttänyt pohjoiskarjalaisen luonteensa luonnon helmassa.

Hotellissa on kaksi hotellisiipeä, Metsäsiiven huoneet, jotka valmistuivat vuonna 2008, ja järvelle avautuvat huoneet, jotka uusitaan kesään 2021 mennessä. Näistä uusittavista huoneista iso osa on parvellisia perhehuoneita.

Ja uudistukset Break Sokos Hotel Bombassa jatkuvat! Vuonna 2022 Pielisen rantaan tulee rakentumaan kokonaan uusi 93-huoneinen hotellisiipi sekä uusi ruokaravintola. Maisemahuoneista on upea näkymä järvelle ja luontoon, ja ylimmän kerroksen huoneisiin tulee jopa oma parveke.

P4031463.jpg

P4031379.jpg

Kiuas kuiskii tarinoita: Spa Bomba

Spa Bomba oli lähes taianomaisen tunnelmallinen. Jo pukuhuoneet tekivät vaikutuksen mikä on melko harvinaista suomalaisissa kylpylöissä.

Kylpylä ei ole mikään valtava viihdekompleksi – ja hyvä niin, ainakin omasta mielestä. Lapsiperheiltä toki puuttuu liukumäet ja villit virrat, mutta juuri siksi ehkä me tästä kylpylästä nautimmekin. Tämä kylpylä on ennemminkin rentoutumisen ja rauhoittumisen keidas. Spa Bombassa on ison altaan lisäksi kahdeksan muuta allasta kylmäaltaista porealtaisiin, ja pukuhuoneesta löytyy elämyssuihkut, joissa voit kuunnella villin luonnon ääniä. Saunoja on kolme, kaikki erilaisia. Karjalainen mystiikkaa henkii täällä monin tavoin,
voit vaikka kohdata taistelevat metsot suihkukaapissa.

Kylpylän ulkopuolelta löytyy myös lämpimät ulkoaltaat poreilla, best thing in life jopa keskellä kylmintä talvea – tai ehkä jopa erityisesti keskellä kylmintä talvea. Altaat ovat aivan Pielisen rantamaisemassa. Vaikuttavaa. Kylpylässä oli myös tarjolla monipuolisia hoitoja, mutta näitä emme itse ehtineet tällä kertaa testaamaan. Voit tutustua kylpylään ja sen palveluihin paremmin täältä.

Voit tutustua kylpylään ja sen palveluihin paremmin täältä.

P4031490.jpg

P4031534.jpg

P4041591.jpg

P4031540.jpg

P4041597.jpg

P4041590.jpgKylpylästä voi bongata karjalaista designia

Onko Bomba Suomen Bali?

Päästäkseni vielä vähän lähemmäs karjalaisia juuria, teimme kävelylenkin potkukelkoilla Bomban karjalaiskylään ja sen kuuluisaan Bomban taloon. Bomban talo toimii karjalaisen kulttuurin näyteikkunana, ja siellä on pysyvä näyttely ja pieniä käsityöläispuoteja ja se toimii myös hotellialueen toisena ravintolana
herkullisen italialaisen Trattoria Pielisen lisäksi.

Kaiken minigolfin, patikoimisen ja hiihtämisen lisäksi löysin sen kaikista eniten itseani kiinnostavan konseptin – nimittäin Uumen-tapahtumat. Minua on aina kiehtonut ajatus lähteä esimerkiksi joogaretriitille Balille, mutta enpä olisi arvannut että voisin lähteä yhtä hyvin moiselle ihan tänne Bombaan. Uumen tarjoaa helppoja ja inspiroivia tapoja oman itsensä kehittämiseen. Uumen-tapahtumat sisältävät kokonaisvaltaisen kattauksen kehoa ja mieltä ravitsevia seminaareja, viikonloppuja ja retriittejä. Kevään 2021 tapahtumat löydät täältä.

Jos joogailu kuulostaa jostain syystä tylsältä, voihan sitä lähteä myös kesällä suppailemaan tai talvella huskysafarille. Break Sokos Hotel Bomban yhteistyökumppani Villi Pohjola järjestää eri kausiin sopivia, ekologisia ohjelmia.

P4041623.jpg

P4041601.jpgBtw, Trattoria Pielisen pizzat oli niitä harvoja pizzoja jotka Suomessa maistuvat yhtä hyvällä kuin Italiassa…

P4041637.jpg

Suuri kiitos Bomballe täydellisen rentouttavasta minimatkasta Pohjois-Karjalaan! Palaamme joogaretriitin merkeissä aivan varmasti taas takaisin!

*Osa kuvista: Break Sokos Hotel Bomba

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

8 Comments

 • VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA
  huhtikuu 26, 2018 at 6:00 pm

  Siis herranjestas, onks tää sama paikka missä tämä ei-niin-solakka ja ei-niin-pitkä leppoisa karjalainen on viettänyt lapsuuden lomia?! Aikamoinen muodonmuutos tai sitten mun muistikuvat on hyvin hämärät ja erilaiset Bombasta.

  Käyn joka vuosi pari kertaa Sokos Hotel Kolilla, mutta pitäisköhän tosissaan nyt ensi kerralla miettiä Bombaa vaihtoehdoksi.

  Reply
 • Marianne/Heavy Metal Traveler
  huhtikuu 29, 2018 at 2:59 pm

  Bomba on kyllä ihana paikka. Itsekin kävin siellä syksyllä ja innostuin karjalaisfiiliksestä. Minulle pysäyttävin kokemus oli vierailu tsasounassa ja oppaan tarina paikallisten kärsimyksistä sodan aikaan: http://www.rantapallo.fi/heavymetaltraveler/2017/09/25/kun-paikka-kay-tunteisiin-pala-kurkussa-ristien-metsassa/

  Reply
 • Anna-Katri / Adalmina's Adventures
  huhtikuu 29, 2018 at 3:59 pm

  Bomba babe – milloin mennään takaisin!? <3

  Reply
 • Sandra / Terveiset päiväntasaajalta
  huhtikuu 29, 2018 at 5:10 pm

  Maalla kaikki on niin paljon leppoisampaa 😀 <3
  Bombasta en ole edes ikinä kuullutkaan, kun harvemmin sitä vieläkin matkailee täällä koti Suomessa :/
  Ihania tunnelma kuvia 🙂

  Reply
 • Ansku BCN
  huhtikuu 29, 2018 at 5:13 pm

  Bomba, siellä olen käynyt joskus lapsena! Siellä on joku sellainen iso punainen talo, eikö? Tai ainakin oli joskus 1980-luvulla, muuta en paikasta muista :D.

  Reply
 • Sini
  huhtikuu 29, 2018 at 8:34 pm

  Oon käynyt tuolla lapsena mummun mukana jollain eläkeläisten reissulla. Muistan vaan, miten kiva siellä oli uida. Niin ja samaan aikaan oli Euroviisut, jota piti tuijottaa telkusta, kunnes uni tuli. :=

  Reply
 • Katariina / Raidallisia retkiä
  toukokuu 1, 2018 at 2:02 pm

  Kyllä vaan Suomestakin löytyy kaikenlaista! Pitäisi muistaa tutkailla kotimaatakin vähän enemmän. <3

  Ja mikä nimi! Italiaksi ”bomba” tarkoittaa siis pommia. 😉

  Reply
 • Anna | Muuttolintu.com
  toukokuu 5, 2018 at 2:46 am

  Onpa kivannäköinen paikka, lisää tällaisia Suomeen kiitos! Poreallas ulkona talvella, täydellistä. Elämyssuihkukin kuulosti mielenkiintoiselta. Joogaretriitti Suomessa kiinnostaisi joskus myös, Suomesta ainakin löytyy sitä hiljaisuutta eli sinänsä hyvä kohde joogalomaan!

  Reply

Leave a Reply