Menu
Vastuullinen matkailu

Auta minua auttamaan Afrikannorsua

*Kaupallinen yhteistyö: AirImpact

Jokia oli juuri synnyttänyt – kesken raskaan työpäivän vetäen samalla satojen kilojen edestä tukkipuita ylös mäkeä. Poikanen oli syntynyt kuolleena, mutta elefantin omistajalla ei ollut aikaa pysähtyä. Vastasynnyttänyt elefantti ei saanut pysähtyä edes tarkistamaan oliko poikanen hengissä. Vahvan äidinvaiston omaava eläin taistele omistajansa tahtoa vastaan kunnes sen molemmat silmät sokaistiin rautasorkalla. 

Jokia pelastettiin myöhemmin Pohjois-Thaimaan Chiang Main lähistöllä sijaitsevaan elefanttien suojelukeskukseen Elephant Nature Parkiin, jossa se viettää loppuelämänsä niin luonnollisessa ympäristössä kuin mahdollista. Tilan vanhempi norsu Mae Perm otti Jokian hoiviinsa ja käveli vierellä opastaen surun murtamaa norsua uuteen elämäänsä. Mae Perm menehtyi pian, mikä sai Jokian täysin pois tolaltaan, sillä elefantti kiintyy aina toiseen koko elämänsä ajaksi. Sokea norsu ei pärjännyt omillaan, vaan seisoi ladon nurkalla keinuen surullisesti puolelta toiselle.

Katsellessani nyt kuukausia myöhemmin uuteen elefanttilaumaan adoptoitua Jokiaa leikkimässä tuoreessa mutalammikossa, tipahdin polvilleni kyyneleet silmissä keskelle mutaista metsikköä ja tarjosin sokealle Jokialle banaanin. Nyt vuotta myöhemmin toinen lauma on omaksunut sen osaksi perhettään ja rankan kohtalon kokenut Jokia elää vihdoin arvoistansa elämää onnellisena.

Elefantti on tunnetasoltaan mielenkiintoinen nisäkäs, sillä se kiintyy läheisiinsä mahdollisesti jopa ihmistä vahvemmin. Suurella nisäkkäällä on suuret tunteet. Tiesitkö, että jos villi elefantti kohtaa luonnossa sokean villin elefantin, omistautuu tämä sen ‘oppaaksi’ loppuelämäkseen, kuten Mae Perm Javalle? That’s the kind of dedication I look for in relationships.

Lue lisää kokemuksestani Elephant Nature Parkissa täältä.

airimpact fanttikampanja

On sydäntä särkevää nähdä mitä me ihmiset olemme tehneet norsulle niin Aasiassa kuin Afrikassakin aina turismista sirkukseen, salametsästykseen ja teollisuuden orjaksi.

Päivät Pohjois-Thaimaan elefanttiensuojelukeskuksessa tekivät syvän vaikutuksen ja siitä lähtien erityisesti norsujen suojelu on ollut lähellä sydäntäni, niin Aasiassa kuin Afrikassa.

       Fantti-kampanja pähkinänkuoressa

*Huom! Jos tulit postaukseen Instagramin kautta, etkä saa fanttilinkkiä toimimaan. Avaa blogipostaus selaimen kautta ja kokeile uudelleen!

PC141213.jpg

fanttikampanjaOikealla kuvassa: vihdoin onnellinen Jokia

Ei anneta afrikannorsun kuolla sukupuuttoon

Afrikannorsuja oli ennen yli 27 miljoonaa, mutta salametsästys sekä ihmisasutuksen laajeneminen on tuhonnut kantoja dramaattisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja nykyään niitä onkin jäljellä vain muutama sata tuhatta. Mikäli kehitys jatkuu nykyisellään, 15-20 vuoden päästä afrikannorsua ei enää ole.

Tilannetta ovat lisäksi pahentaneet laajeneva ihmisasutus ja sen mukanaan tuomat konfliktit ihmisten ja villien elefanttien välillä. Kasvava asutus katkaisee elefanttien kulkureittejä ruoka- ja juomapaikoille. Kuuden tonnin painoinen villieläin tarvitsee tilaa elää.

Aikaa afrikannorsun pelastamiseen on enää vähän – ja siksi lähdin mukaan AirImpactin Fantti-kampanjaan. Toivon että sinä tulet mukaan.

Afrikannorsujen suojelussa AirImpactin partnerina toimii afrikannorsun suojelutyötä tekevä tansanialaisen villieläinten ja niiden elinalueiden suojeluun erikoistunut apujärjestö PAMS. PAMS on yksi Afrikan johtavista luonnonsuojelujärjestöistä ja se on erikoistunut muun muassa afrikannorsun suojeluun. Järjestö työskentelee jatkuvasti uhanalaisten lajien ja näiden elinympäristöjen suojelun puolesta, sekä pyrkii lisäämään ihmisten tietoisuutta villieläinten ja villieläinalueiden merkityksestä planeetallemme. Ensisijaisena keinona tämän tavoitteen saavuttamiseksi on PAMSin vahva yhteistyö villieläimiä ympäröivien yhteisöjen kanssa – esimerkiksi kouluikäisten lasten kouluttaminen sekä yhteistyö paikallisten villieläinlainvalvontayksikköjen ja maanviljelijöiden kanssa.

PC131024.jpg

Suomalainen AirImpact -mobiilisovellus mahdollistaa afrikannorsun suojelun tehostamisen

AirImpact on suomalaisen Antti Saarnion kehittämä hyväntekeväisyysalusta, joka toimii mobiilisovelluksena. AirImpact toimii lohkoketju-teknologian avulla, jonka ansiosta rahalliset lahjoitukset menevät aina perille saakka helposti, läpinäkyvästi ja ilman välikäsiä. Läpinäkyvyys on monelle este hyväntekeväisyydessä ja juuri tämän ongelman haluaa AirImpact ratkaista.

Sovellus ei mahdollista pelkästään afrikannorsun suojelua, vaan sovelluksen avulla jokainen voi vaikuttaa juuri itselleen tärkeisiin asioihin, kuten vaikka saimaannorpan tai syyrialaisen ala-asteenopettajan tukemiseen.

Kuten aiemmin kuitenkin mainittu, afrikannorsun pelastamiselle ei ole enää paljoa aikaa ja siksi se valikoitui AirImpactin ensimmäiseksi kohteeksi.

Lue lisää AirImpactista täältä.

Adoptoimalla digitaalisen elefantin maksat elefantinvartijan palkan

Jokaisesta Fantista lahjoitetaan elefantinvartijan yhden tunnin palkka ja kymmenellä tuhannella Fantilla työllistetään alueelle neljä vartijaa kokonaiseksi vuodeksi.

Digitaalinen elefantti, eli Fantti on kampanja, jonka tavoitteena on tukea ja edistää afrikannorsun suojelutyötä Tansaniassa alueilla, joilla salametsästys ja ihmisasutuksen leviäminen ovat ajaneet afrikannorsun ahdinkoon.

Haastankin nyt sinut, lukijani, mukaan auttamaan afrikannorsua uuden Suomessa kehitetyn AirImpactin avulla. Sinun ei tarvitse osallistua kampanjaan rahallisesti, vaan tärkeintä on tunettuuden kasvaminen, jonka avulla voimme AirImpactin ja PAMS -säätiön kautta parantaa afrikannnorsun suojelua. AirImpactin lahjoittamilla varoilla voidaan maksaa elefantinvartijoiden palkka, jolla ehkäistään salametsästystä. Jokaisesta Fantista lahjoitetaan elefantinvartijan yhden tunnin palkka ja kymmenellä tuhannella Fantilla työllistetään alueelle neljä vartijaa kokonaiseksi vuodeksi.

Valuuttana kampanjassa toimii digitaalinen keräilyelefantti. Jokainen ladattu elefantti tukee PAMS Foundationin palkkaamien elefantinvartijoiden toimintaa. AirImpactin tavoitteena on, että me suomalaiset ‘adoptoisimme’ 10 000 digitaalista fanttia ja sinä voitt auttaa norsuja lataamalla itsellesi fantin ja kutsumalla ystäväsi mukaan. Sinun ei tarvitse lahjoittaa kampanjaan rahaa.

Adoptoi oma digitaalinen fanttisi täältä.

PC131166.jpgPC131065.jpg

Osallistumalla voit voittaa matkan Tansaniaan

Jokaisesta kutsumastasi kaverista joka rekisteröityy, saat yhden Fantin lisää, ja kampanjan lopuksi AirImpact arpoo kaikkien digitaalisten elefanttien kesken kahden hengen matkan Tansaniaan afrikannorsujen kotisavannille. Mitä enemmän fantteja omistat, sitä todennäköisemmin voit voittaa matkan Tansaniaan. Kampanja on voimassa helmikuun loppuun saakka.

Klikkaa tästä osallistuaksesi afrikannorsun auttamiseen.

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

1 Comment

  • Inka
    5 helmikuun, 2019 at 8:11 pm

    Norsut ovat mielestäni eläinkunnan upeimpia eläimiä. Tämä kolahti oikein syvälle sydämeen, joten otin heti itselleni oman fantin ja samoin pistin poikaystävän tekemään saman. ❤️ Kiitos kun levität tietoisuutta tästä kampanjasta, en olisi muuten tästä tiennytkään.

    Reply

Leave a Reply