Matkapäiväkirja: sumuinen aamu Delhissä

10 marraskuun, 2013

New Delhissä talvinen aamu valkenee sumun takaa hitaasti. Lehmät vaeltavat kaduilla, lähistön slummien edessä sytytellään yön aikana sammuneita nuotioita ja riksat huristavat ohi tööttäillen. Delhi on karu, mutta samalla kaunis. Se on kaupunki, joka ei pidä reissaajalta salassa pimeimpiäkään puoliaan. Ensimmäisenä päivänä länsimainen turisti saattaa kokea olonsa helposti ahdistuksineeksi, mutta kaupungin rytmiin on sulauduttava. Vanhan kaupungin kadut kutsuvat kulinaristia ja valokuvaajaa astumaan peremmälle. Palak Paneer ja Malai Kofta höyryävät lähes jokaisella kojulla ja paikalliset nauttivat aamiaistaan.

Delhin mielenkiintoisin osa on ehdottomasti Chandni Chowk. Alueeseen on helppo tutustua joko rohkeasti kävellen, riksan kyydissä tai esimerkiksi varaamalla oman kuskin. Aamu on paras aika vierailulle, sillä tarjonta on tällöin runsaimmillaan. Maitomyyjä on juuri saapunut paikalle vuohensa kanssa, kalastajat roudaavat mitä kummallisempia mereneläviä kärryissään ja kanoilta lentää päitä illan currya varten. Karua tai kaunista, saatte tehdä itse päätöksenne.

delhi1 delhi2 new delhi

Aamuinen Delhi on myös kiireisiä bisnesmiehiä ajelemassa partojaan ja kiikuttelemassa salkkujaan. Jokaisella tuntuu olevan tehtävä tässä kaupungissa, eikä omat ajatukset pysy kaupungin mukana. Myyjät kiikuttelevat kauniita kashmir-huiveja basaareihinsa, enkä voi kuin mennä perässä. Kaupunki saattaa välillä näyttää harmaalta, mutta en ole eläessäni nähnyt mitään yhtä värikästä kuin Intia. Huivikaupustelijat parveilevat ympärilläni ja matkaan tarttuu väkisinkin pari matkamuistoa, joiden hinta on tosin tingitty kohdalleen, vaikka se onkin “just for you my friend, 100 rupees”. 

Delhi on valtava kaupunki, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa. Suosittelen pysähtymään kaupunkiin ainakin kahdeksi päiväksi vaikka olisit vain läpikulkumatkalla. Rentoutuminen Goan rannoilla tuntuu huomattavasti ansaitummilta muutaman hektisen hengenvedon jälkeen. Viimeaikoina Delhi on saanut valitettavan huonoa valoa mediassa, mutta myös ihan syystä. Onko teillä itsellänne kokemuksia kaupungissa?

SHARE THIS STORY
COMMENTS
EXPAND
ADD A COMMENT