Menu
Matkainspiraatio

10 syytä vihata matkustamista

Joku anonyymi joskus kommentoi, että miksi matkustamista pitää hehkuttaa koko aika? Kaikki on aina ihanaa, parasta ja niin siistiä? Maailmassa ei ole kovin montaa asiaa, jotka on nautinnollisia jokaisena hetkenä, ei edes mansikkajäätelö, koska siitä tulee jossain vaiheessa paha olo. Matkailussakin on huonoja puoli ja tässä on kymmenen syytä miksi matkailu joskus suoraan sanottuna v*tuttaa.

1. Jonottaminen

Matkustamiseen liittyy aivan liikaa jonottamista. Lentokentällä saa jonottaa check-iniin, turvatarakastukseen, koneeseen nousuun ja yleensä koneen käytävälläkin vielä hetken. Kohteessa pitää jonottaa koneesta ulos, border controliin ja matkalaukkuhihnalla. Sitten jonotellaan julkiseen kulkuvälineeseen ja myöhemmin taas hotellin check-iniin. Viikko saatetaan vietellä jonottaessa nähtävyyksiin. En yksinkertaisesti siedä jonottamista!

IMG_6771

2. Hiilijalanjälki

Lentäminen ei ole mikään palkittava ekoteko. Oma ekotekoni olkoon sitten lihan syömättä jättäminen. En myöskään valitse lentoja pelkästään hinnan perusteella, vaan menen mieluiten suoraan ja tietyn tyyppisillä koneilla.

3. Internet -yhteys

Kymmenen vuotta sitten lentokoneen laskeuduttua Helsinki-Vantaalle, totesi lapsi vieressäni, että ”kotona ollaan ja ilosin mielin”, kun taas viimeksi lentokoneen laskeuduttua Helsinki-Vantaalle, totesi teinityttö vieressäni, että ”kotona ollaan ja taas on 3G.” Maailma muuttuu ja minä ainakin kaipaan internet-yhteyttä – pitäähän reissulta voida postata kuvia Instagramiin lähes realiajassa.

IMG_6937Diippi hetki Jerusalemin Itkumuurilla, mutta olihan siellä s*atana muitakin.

4. Huijatuksi tuleminen

Maassa maan tavalla. Aina niitä maan tapoja ei kuitenkaan etukäteen niin hyvin tiedä, etenkään kaltaiseni typerä turisti. Tukholmassa shoppailurahat katosi vanhassa kaupungissa ja Shanghaissa paikalliset huijasivat minulta rahaa teeseremoniassa. Intiassa poliisit päästivät minut jatkamaan matkaa ilman sakkoja rahaa vastaan. Tekevälle sattuu, mutta myös sille joka ei tutustu matkakohteeseensa etukäteen.

5. Luottokorttilasku

Luottokortti on kätevä kaveri taskussa ympäri maailmaa, ja monesti lähes välttämätön. Lentoja ja hotelleita voi olla usein mahdoton maksaa ilman. Visa on myös helppo laittaa vinkumaan kun siltä tuntuu ja tätä sattuu välillä ja elättyä tulee helposti hieman omien varojensa yli.

IMG_6917

6. Kulttuurishokki

New Delhiin saapuessa säikähdin paikallista liikennettä, Australiassa hämähäkkejä ja Kiinasa korkeita taloja. Kulttuurishokki pitkällä matkalla voi joskus olla vaikea, mutta kaikista vaikein se on usein kotiin palatessa.

7. Ruokavalio

”Siis mulla menee tää dietti nyt niin hyvin kun joka aamu juon viherpirtelöä ja päivällä syön pelkkää porkkanaa.” Sitten reissuun, skumppahanat auki ja suklaadonitseja joka kojulta. Eiku miten se nyt meni? Matkalla pitää nauttia?

IMG_6721Onkohan nää leivät vegaanisia?

8. Ikävä

Matkailun yksi parhaita puolia on ihmiset joihin tutustuu ympäri maailmaa. Kun koko maailma alkaa tuntua kodilta, on osa rakkaista ihmisistä aina kaukana. Jos olen kotona Helsingissä, kaipaan perhettäni Australiassa. Jos muuttaisin takaisin Australiaan, kaipaisin perhettäni ja ystäviäni Suomessa. Mikään ei enää kelpaa täysin.

9. Siihen jää koukkuun

Viime vuonna reissattua tuli vähintään noin parin kuukauden välein ja välillä iskee paniikki, että mitä jos tänä vuonna ei ole yhtä paljon reissuja. Jokainen buukattu lento on kuin kiihkeä orgasmi. Pian mennään taas, eikä muuten hetkeen palata. Taas. Taas.

IMG_6734

10. Kielimuurit

On vaikea yrittää hankkia paikallista puhelinliittymää Kiinassa, jos ei puhu paikallista kieltä. On vaikea saada pyytää hoitsulta lasillista vettä intialaisessa kyläsairaalassa, kun ei puhua paikallista kieltä. Kielimuuri tuo välillä haasteita, joskus jopa vähän toistaan vaikeampia.

Mikä sinua v*tuttaa matkailussa?

About Author

Veera Bianca is a passionate storyteller and hospitality expert with an urge to roam the globe. She spends her time on the road searching for meaningful experiences, reviewing accommodation and airlines – trying to inspire you to leave your comfort zone and getting to know new cultures.

38 Comments

 • Heidi / Auringon alla
  tammikuu 6, 2015 at 5:54 pm

  Haha, tosi hauska postaus! Ja siis inhokkini on tuo jonottaminen ja sen lisäksi kaikenlainen säätäminen (automaatit, jotka ei kelpuuta luottokorttia eikä isoja seteleitä jne). Ja ötökät.

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 6, 2015 at 8:29 pm

   Ötökät on muuten aika vittupäitä, etenkin kun lähetään vähän eksoottisempiin kohteisiin, hui. Ja joo, automaattien kanssa on myös riittänyt haasteita 😀

   Reply
 • Anna K.
  tammikuu 6, 2015 at 6:03 pm

  Unohdit kanssamatkustajat! Etuilevat urpot, kaikesta valittajat (joiden olisi viisainta jäädä seuraavalla kerralla kotiin), ylimieliset, muihin alentuvasti suhtautuvat sekä itsekkäät mulkvistit, joiden mielestä maailman pitäisi muuttua heidän mieleisekseen. Näihin tyyppeihin törmää maailmalla takuuvarmasti. 😀

  Enkä ole koskaan ymmärtänyt, mitä luksusta on siinä, että lakanat tai pyyhkeet vaihdetaan kerran päivässä. Naurettavan typerää.

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 6, 2015 at 8:28 pm

   Kääk, hyvä pointti! Noi tuli jotenkin tutummaksi kun oli töissä lentokentällä 😀 Hulluja saatana kaikki, vai miten se nyt meni? 😀

   Reply
 • Journey Diary / Jenna
  tammikuu 6, 2015 at 6:13 pm

  Hyvä ja hauska kirjoitus, hyvä et välillä tuodaan esiin nää matkustelun vähän paskemmatkin puolet! Allekirjoitan kyllä joka kohdan. Matkustaminen on kuitenkin kaiken tuon arvoista (:

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 6, 2015 at 8:27 pm

   Thanks! 🙂 Matkustaminen on ehdottomasti kaiken tuon arvoista, vaikka välillä koville ottaakin 😀

   Reply
 • Katja
  tammikuu 6, 2015 at 7:19 pm

  Heidin mainitsema säätäminen on kyllä yksi oma inhokkini, oli kyseessä mikä asia tahansa! Jos on nukkunut huonosti (tai ei ollenkaan lennolla), on nälkä ja jano, päätä särkee ja sitten pitäisi osata valita oikeanlainen taksi, päästä oikealle hotellille oikeaan aikaan, pitäisi tietää paljonko pitää maksaa ja paljonko tippiä kuuluu antaa. Äää! Kun kaikki eri jutut painaa päälle ja aistit kuormittuu niin tekisi vain mieli hetkeksi kadota jonnekin peiton alle ottamaan aikalisää. Mutta kylläpä siinä sitten taas oma kynnys hermoiluun kasvaa reenatessa 😉

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 6, 2015 at 8:26 pm

   No joo, säätämistä kuuluu monesti reissaamiseen, mutta sen suhteen olen itse ihmeellisen viilipytty fiiliksillä. Toi on kyllä tuttu fiilis ja parasta on sitten lopuksi heittää jalat ylös hotellin sängyllä 😀 Oikeessa oot, että reenatessa tohon tottuu 😀

   Reply
 • Completely Gone Nomad
  tammikuu 6, 2015 at 8:14 pm

  (I had to translate this post 🙂 ) I’ve experienced many of these! Although as a Brit, the first one doesn’t bother me as much, as we tend to queue up for everything lol!
  Great post! And great images too!

  Elles xoxo
  from http://www.completelygonenomad.com

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 6, 2015 at 8:25 pm

   Everyone tells me that Brits love queuing, you guys are crazy – for me it’s the worst! It doesn’t only come with travel, I hate queuing at restaurants, cafes, shops, just cannot do it 😀

   Thanks for the kind comments Elles xxx

   Reply
 • Anssi
  tammikuu 6, 2015 at 8:46 pm

  Hyvä listaus, mutta nyt herää kysymys: pakkoko sitä on jonottaa!?! Eihän semmoista toimintaa iso osa maailmaa muutenkaan tunne! ;D

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 6, 2015 at 10:58 pm

   No itsellä jonottamista onneksi jelppii lentoyhtiön tasokortti, mutta toki sitä välillä tulee jonoja vastaan lentämisen ulkopuolella, mutta pyrin niitä välttämään 😀 Ehkä tästä lähin alan ohittelemaan! 😀

   Reply
 • Hansu
  tammikuu 6, 2015 at 8:56 pm

  Hauska postaus 😀 Lisäisin tähän vielä vatsataudin tai muun huonovointisuuden johtuen joko matkapahoinvoinnista tai siitä, kun on kävellyt jo kilometritolkulla eikä vieläkään löydä ravintolaa, joka ei olisi turistin riistopaikka tai potentiaalinen vatsapöpöpesä….

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 6, 2015 at 10:59 pm

   Kiitos Hansu! Vatsataudit on kyllä hyvä myös, taidan tehdä tästä vielä kakkososan kun tulee niin hyviä lisäyksiä! 🙂

   Reply
 • Laura
  tammikuu 6, 2015 at 9:26 pm

  Jet lag! Ylivoimaisesti inhottavin juttu, etenkin yhdistettynä siihen varausvaiheen huolettomuuteen, jossa reissusta paluun ja työpäivän väliin jättää alle 24 tuntia ”se nyt on sen ajan murhe” -kommentilla. Mulla menee rytmi sekaisin pariksi päiväksi, vaikka kuinka napsisi melatoniinia. Mutta kun taas seuraavan matkan varaaminen koittaa, jet lag on unohtunut… 🙂

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 6, 2015 at 10:59 pm

   Oi, tämä listaus oli aivan vajaa 😀 Joo toi sen ajan murhe on kyllä enemmän kuin tuttu, heh – se taas edessä kun Australiasta suoraan toimistolle helmikuun lopussa 😀

   Reply
 • Jenni / Globe Called Home
  tammikuu 6, 2015 at 9:34 pm

  Lentäminen, myöhässä olevat lennot, missatut yhteydet, uudelleenreititykset… terkut vaan just noin 24 tunnin reissauksen jäljiltä! Suurimmat ärsytykset tällä hetkellä epävarma vaihtoyhteys La Guardia – JFK, josta lentoyhtiöt uhkailee, että jos taksisi myöhästyy ruuhkan takia niin joudut itse maksamaan hotellin NYCissä, sekä tietenkin Charles de Gaullen terminaali 2G, josta itse käytän lempinimeä kehitysmaaterminaali, koska monessa kehitysmaassakin olen nähnyt toimivampia järjestelyitä.

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 6, 2015 at 11:00 pm

   Voi ei1 Tsemppiä reissuun!!! <3

   Reply
 • Marika
  tammikuu 6, 2015 at 11:03 pm

  Menitkö oikeesti siihen teeseremonia retkuun vai oliko se jonkinlainen yleistys. Mä oon kuulu ihan kauheita juttuja et ihmisiltä on menny tuhansia dollareita siinä. Toivottavasti ei menny koko kassa. Ite vältin onneksi teeseremonialaiset. Mut aina epäilenkin kaikkia ja kaikkea 🙂

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 7, 2015 at 11:24 am

   No kuule, arvaappa miten typerä olo mulla oli sen jälkeen 😀 Kuvittelen aina tietäväni kaikki retkutukset ja olevani valpas sellaisia bongaamaan, olin jotenkin sellaisessa Shanghai-euforiassa, että kaikki ihmiset oli ihania ja elämä oli seikkailu. Onneksi siihen meni sitten ”vaan” 70 euroa, ja olihan se oikeeesti hauska kokemus, mutta en kyllä silti suosittele huijatuksi tulemista 😀

   Reply
 • Muuli
  tammikuu 6, 2015 at 11:12 pm

  Älä mene sinne itkumuurille pelleilemään, se on juutalaisten juttu, ei meidän. Alla mallia Israelin sotilaiden hiljentymisestä.

  Äläkä usko tuohon hiilijalanjälkeen. Koko CO2-juttu on huijausta. CO2 on elämälle välttämätön aine.

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 7, 2015 at 11:22 am

   Mistä voit olettaa, että olin siellä pelleilemässä? Et tiedä sukujuuriani tai uskontoani. Jerusalem on myös kuitenkin turistikohde ja moni paikallinen tekee sillä elantonsa. On tärkeää muistaa kunnioittaa uskonnollisia nähtävyyksiä, mutta ei mielestäni ole pakko jättää kokonaan käymättä. Kullakin tietysti oma mielipide.

   Reply
 • Muuli
  tammikuu 6, 2015 at 11:12 pm
 • ottoizakaya
  tammikuu 6, 2015 at 11:26 pm

  Haha, loistava postaus! Täälläpäin kihisee eniten kamalat kanssamatkustajat, etenkin lentokoneissa ne saastuttavat meikäläisen mielenterveyttä ja paljon. Toivottavasti se on vaan ykspuolista. 😛

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 7, 2015 at 11:21 am

   Kanssamatkustajat ovat kyllä pahimpia pitkillä lennoilla, etenkin ne siinä ihan vieressä istuvat. Itsekin tosin viimeksi kaukolennolla istuin ikkunalla, kävin koko aika vessassa ja kerran vahingossa kelasin viereisen miehen leffan kokonaan alkuun kun painelin vähän nappeja, eli taidan itsekin olla vittumainen kanssamatkustaja 😀 Just tän takia pyrin välttämään vierustovereita ja sitä ikkunapaikkaa!

   Reply
 • Jenna
  tammikuu 7, 2015 at 9:22 am

  Aivan loistava! Että mä vihaan kanssa sitä säätämistä. Se on yksi matkailun kulmakivi, että ulkomailla saa aina säätää ihan kunnolla, mutta kyllä siihen menee hermot. Vihaan myös jonottamista ja kanssamatkustajia, jotka jonottavat sun takana tai edessä. Stressaan aina myös aikatauluista ja myöhästymisistä, se ei ole hyvä.

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 7, 2015 at 11:20 am

   Miten mä oon jotenkin niin sinut säätämisen kanssa nykyään, vaikka ymmärrän kyllä paremmin kuin hyvin tän pointin! Lomareissulla etenkin pitäisi voida välttyä näiltä stressitekijöiltä, mutta se on kieltämättä lähes mahdotonta! 😀

   Reply
 • Jerry / Pako Arjesta
  tammikuu 7, 2015 at 1:40 pm

  Mahtava kirjoitus :)! Ei ole muiden kommenttien jälkeen enää lisättävää :P.

  Reply
 • Mimmu
  tammikuu 7, 2015 at 3:39 pm

  Minä varmaan matkustan jotenkin tosi erikoisesti kun näistä ei ota päähän niin mikään 🙂 ja osaa en tee ollenkaan ja luottokorttini ei pauku koskaan vaikka pikkubudjetilla mennään ja matkustan siis paljon. Onko se asenne vai mikä kysymys, mutta ainakin jonoissa on hyvinkin mielenkiintoista seurata ihmisiä jne jne jne turha kommentoida joka kohtaan. Eniten ehkä ottaa päähän se että kun tulee tänne takaisin niin palvelu meinaa lopahtaa…tähän olisi vaikka kuinka monta esimerkkiä mutta säästän teitä 🙂 jokainen siis tavallaan nauttien tai ei nauttien.

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 8, 2015 at 4:16 pm

   No mutta sinähän matkustat sitten oikein hyvin 😀 Mun pitäis varmaan ottaa mallia tuosta luottokorttipuolesta! 😀

   Reply
 • Anna
  tammikuu 7, 2015 at 11:41 pm

  Hauska postaus! Olen aika rento matkailija, mutta häiriinnyn turisteista, jotka eivät noudata/kunnioita paikallisia tapoja tai sääntöjä. Etenkin Borneossa joutui katsomaan kuinka vähän matkailijoita kiinnosti luonnon tasapainosta huolehtiminen, lukuisista varoituskylteistä huolimatta. Korallien repimistä, harvinaisien kasvien poimimista, eläinten ruokkimista ja vielä kovaäänistä huutamista siihen päälle. Argh…

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 8, 2015 at 4:15 pm

   Hyvä jos ei turhat ikävät seikat stressaa, niin se pitääkin! Tuo asia monissa turisteissa kyllä ärsyttää, ymmärrän paremmin kuin hyvin mitä tarkoitat!

   Reply
 • Lotta Watia | Unagidon
  tammikuu 8, 2015 at 12:15 pm

  Hyvä postaus! Näistä pystyn kaikki allekirjoittamaan. :-p

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 8, 2015 at 4:14 pm

   Haha, kiitos <3

   Reply
 • Vivi Vinna
  tammikuu 10, 2015 at 3:29 pm

  Hei! Matka-aiheiset postaukset on ihania. Tämän luin mielenkiinnolla, vaikka moni kohta ei täsmännyt minuun, niin sitten kirjoitin oman postauksen aiheesta. 🙂

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 12, 2015 at 6:56 pm

   Kiva että tykkäät 🙂 Pitää käydä paremmalla ajalla lukemassa sun postaus, ehdin jo vilkaista 🙂

   Reply
 • Susanna89
  tammikuu 18, 2015 at 9:09 pm

  Hyvä kooste! mä olen kanssa törmännyt hämähäkkeihin useaan otteeseen matkoilla, kerran tarantellan näköinen hämähäkki tipahti suihkuun Belgiassa, tosin se taisi olla jonkun lemmikki ja tuli ilmastointikanavaa kohti suihkuhöyryn houkuttelemana. Kaikkea sitä voikin nähdä ja ei ne matkakokemukset aina ole niin loisteliaita kuin voisi luulla

  Reply
  • Veera Bianca
   tammikuu 28, 2015 at 7:12 pm

   Hyi kamala! Mulle jäisi suihkukammu tuollaisen jälkeen, kääk 😀

   Reply

Leave a Reply