Lentoyhtiöt

LENTOYHTIÖARVOSTELU: VANILLA AIR

Aasiassa sitä tulee toisinaan testailtua mitä hämmentävämpiä lentoyhtiöitä. Viime syksyisellä Aasian matkalla piti löytää sopiva lentävä sardiinipurkki Tokiosta Souliin. Olen ehkä joskus maininnut teillekin olevani lentoyhtiönatsi ja se ei ole vieläkään muuttunut. Voin olla joskus vähän haasteellista reissuseuraa, koska halvin ei ole automaattisesti oma valintani. Tällä kertaa tein kuitenkin kompromissin, unohdin lentopisteet ja hyppäsin Vanilla Airin kyydissä kohti Koreaa. Vanilla Air on japanilainen Al Nippon Airwaysin omistama halpalentoyhtiö, joka tunnettiin aiemmin Air Asia Japan -nimellä. Yhtiö lentää muutamia reittejä Japanista Hongkongiin ja Taiwaniin. Me lensimme Tokiosta Souliin, mutta yhtiö on sittemmin lakkauttanut Soulin reitin. Vanilla Air käyttää A320-200-konetyyppiä, joita löytyy yhtiöiltä kahdeksan kappaletta. AirlineRatings.com on arvioinut yhtiölle pisteet turvallisuudesta 5/7 ja palvelutuotteesta 2/5. Koneessa on ainoastaan economy-luokka.

vanilla-air-a320-200-ja8391-13-lohacogrd-1vanilla-airlr

vanilla-air-a320-200-ja8391-13-lohacotailvanilla-airlr

Vanilla Airin siivin Souliin

Koneen henkilökunta oli todella nuorta, mutta palvelu japanilaiseen tapaan ystävällistä. Aterian koneeseen pystyi ostamaan etukäteen, mutta parin tunnin lennolla emme kokeneet moiseen olevan tarvetta. Henkilökunta tuntui kuitenkin valitettavan osaamattomalta, sillä esimerkiksi laskeutuessa matkustamossa kukaan ei pyytänyt avaamaan ikkunaläpysköjä (?) tai nostamaan penkkejä pystyasentoon. Laskeutuminen meni siis omalla kohdalla ainakin pienellä jännärillä.

Istuimet koneessa ovat tilavat ja vierekkäin pönöttää kolme reissaajaa kahdella rivillä. Kone ei sisältä vaikuttanut ihan uuden pramealta, vaan tuntui lähinnä likaisen nuhjuiselta. Viihdettä ei lyhyellä lennolla ollut maisemia enempää.

Vanilla_air_A320_01

Lentäisinkö uudelleen?

Norwegian taitaa olla ainut halpalentoyhtiö, jonka kyytiin hyppään mielelläni. Vanilla Airilla positiivista oli kuitenkin ystävällinen asiakaspalvelu, matkatavaran kuuluminen lippuun ja aikataulussa lentäminen. Negatiivisina asioina oli koneen ‘nuhjuisuus’ ja ylempänä mainittu hämmennykseni laskeutumiseen liittyen ja siihen liittyvä pieni huoli henkilökunnan ammattitaidon tasosta. Voisin lentää uudelleen, mutta suosin kaikilla reiteillä oneworld-yhtiöitä!

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Anne
  April 21, 2015 at 9:39 pm

  Halpalentoyhtiöissä ei näemmä turvallisuusohjeista paljoa piitata. En tosin tiedä itse miten esim. istuimen asento tai ikkunaläpysköjen (en tiedä minäkään miksi niitä kutsutaan) avaamatta jättäminen vaikuttaa turvallisuuteen. Mutta jos tämmöiset aika vaivattomasti hoidettavat asiat jätetään huomiotta, niin mitä muuta siinä ohella, onkin kysymys. :/

  • Reply
   Terhi / Muru Mou
   April 21, 2015 at 10:07 pm

   Vaikuttaa siinä mielessä, että jos sun edessä olevalla on selkänoja alhaalla, niin et voi kunnolla ottaa hätälaskuasentoa tarvittaessa. Jos mulle on käynyt niin, että lentohenkilökunta ei ole tarkistanut, että kaikilla varmasti on selkänoja ylhäällä, olen itse pyytänyt edessä olevaa nostamaan sen. Ja ikkunasuojat käsittääkseni pitää avata sen vuoksi, että silmät ovat tottuneet ulkona olevaan kirkkauteen/pimeyteen (yölennoilla myös matkustamon valot himmennetään laskun ajaksi) epäonnistuneen laskun varalta, eli pystyy toimimaan nopeammin kun silmät on jo tottunut valon määrään.

   Mä olisin varmaan skipannut tuon lentoyhtiön jo ihan sen nimen perusteella! 😀

   • Reply
    Anne
    April 22, 2015 at 7:25 am

    Ajattelinkin että jotenkin hätälaskuun liittyy tuo penkki. Kiitos kun valaisit asiaa 🙂

    • Reply
     Veera Bianca
     April 22, 2015 at 9:36 am

     You learn something every day! 🙂

   • Reply
    Veera Bianca
    April 22, 2015 at 9:35 am

    Ihan fiksua kyllä, mulla on joskus käynyt niin että vaikka lentoemäntä on pyytänyt nostamaan istuimen ylös, on matkustaja sen laskeutumisen aikana jossain vaiheessa laskenut taas alas 😀 Ja kyllä, tuo on ainakin yksi syy ikkunasuojan avaamiseen ja jos en ole aivan väärässä, niin kun läpyskät on auki, on laskeutumisessa enemmän silmiä pällistelemässä ulos ja on helpompi huomata, jos jotain menisikin vikaan.

    Ja joo, en tiedä miten Air Asia Japan on päättänyt että Vanilla Air olisi uskottavampi nimi 😀

   • Reply
    Sara
    June 5, 2015 at 9:14 am

    Penkin ja pöydän nostamisen kyllä tiesin, mutta tuota ikkunaa olen nyt jo jonkun aikaa miettinyt 🙂 Kiva saada siihenkin nyt vastaus. Tosiaan erikoista että on unohtunut mainita, kun ne on itselleen niin itsestään selvät….

    • Reply
     Veera Bianca
     June 17, 2015 at 3:29 pm

     Kiva jos löytyi vastaus kommenteista 🙂

  • Reply
   Veera Bianca
   April 22, 2015 at 9:34 am

   Kyllä onneksi monessa halpalentoyhtiössä siitä piitataan ja näilläkään ei tietääkseni kuitenkaan ole ollut suurempia ongelmia turvallisuudesta mitä Air Asialla yleensäkään, mutta ilmeisesti koneessa oli sitten turhan uunituoretta henkilökuntaa. En osaa sanoa, mutta näin alaa opiskelleena ja suhteellisen paljon lentäneenä, olin kyllä vähintäänkin hämmentynyt.

 • Reply
  Erkko Rantakallio
  April 22, 2015 at 1:39 am

  Kai se täytyy käydä rautakaupasta hakemassa järeimmämmät lukko ainekset, että voi lukita itsensä tänne, ettei vaan mitään voi sattua. Laitetaanko ne lukot ulkopuolellee ja annetaan avaimet naapurin “ulkomaalaiselle”, niin viranomaiset voi sitten tulla muumioita keräämään.

  • Reply
   Veera Bianca
   April 22, 2015 at 9:36 am

   Ei siinä varmaan kyllä nyt muu Erkko auta 😀

 • Reply
  Kthetraveller
  April 22, 2015 at 10:26 am

  Auts, tuohon koneeseen en astuisi jos kerran henk. kunta tuntuu osaamattomalta ja kone on nuhjuinen. Nää on kuitenkin kivoja juttuja että kerrotaan myös muista kuin niistä “perusfirmoista”

  • Reply
   Veera Bianca
   April 25, 2015 at 10:31 am

   Vähän erikoinen kokemus kieltämättä, mutta ihan puhtaat on yhtiö safety recordsit ilmeisesti kuitenkin 🙂 Yritän tehdä vielä lisää näitä ‘ei niin perusfirmojen’ arvosteluja! 🙂

 • Reply
  satu
  April 22, 2015 at 3:06 pm

  Hei, oletko jo kertonut joskus miksi tykkäät norwegianista? mietin vaan, kun se on äskettäin saanut huonoa julkisuutta ongelmillaan niin itselle se on siksi päässyt listalle “jos ei ole aivan pakko riskeerata”…

  • Reply
   Veera Bianca
   April 25, 2015 at 10:34 am

   Moikka Satu! Olen itse ollut Norwegianilla töissä, joten kai se sen takia tuntuu tutulta ja turvalliselta 🙂 Pidän Norwegianilla lentämisestä siksi että koneet ovat uusia, henkilökunta usien ystävällistä ja koneessa on netti 🙂 Yleensä tulee lennettyä Tukholman ja Helsingin välistä reittiä tällä, kaukolentoja en ole vielä kokeillut! Ja aiemminhan Norwegian on näyttänyt virkistävän nousujohteista tulosta alalla, mutta ilmeisesti tämä on kääntynyt nyt tänä vuonna laskuun, toivottavasti tilanne muuttuu 🙂

  Leave a Reply

  Airlines

  Airline review: Vanilla Air

  Whenever in Asia, I often end up flying whatever is cheap and gets me where I’m going. I flew Vanilla Air from Tokyo to Seoul some time back.  Vanilla Air is a low-cost airline owned by Al Nippon Airways. Before, the airline used to go by name Air Asia Japan but has since then been newly branded. Nowadays Vanilla Air has routes from Japan to Hong Kong and Taiwan. Vanilla Air uses A320-200 aircraft models, which they have 8 of. AirlineRatings.com has given the airline 5/7 in safety and 2/5 in service product. Vanilla Air has only Economy class.

  vanilla-air-a320-200-ja8391-13-lohacogrd-1vanilla-airlr

  vanilla-air-a320-200-ja8391-13-lohacotailvanilla-airlr

  The crew on the flight were really young and friendly in that brilliant Japanese way. Somehow the crew didn’t seem as professional as I would expect – for example the window shields were not open during landing and they didn’t ask passengers to put their seats into upright position(?). I didn’t have a meal on the flight, but that could have been purchased in advance.

  The seats on the plane were spacious with 3-3 seating. The aircraft seemed a bit outdated from inside and there was no entertainment – which was not an issue as the flight was so short.

  Vanilla_air_A320_01

  I guess Norwegian ends up being the only low-cost which I really do fancy flying with. Vanilla Air’s customer service was good and it got me on time from A to B. But, like said, I did worry a little bit about the qualification of the crew.

  You Might Also Like...

  1 Comment

 • Reply
  me
  August 1, 2017 at 8:53 pm

  If the photo of the seats was taken from the row you were seated at, it would indeed feel spacious as that is an exit row. Did you experience the regular rows?

  When choosing an exit row seat when there are two over the wing, always take the one behind as the seats in the row in front do not recline into the space that is the passageway needed to exit the aircraft if it comes to that

 • Leave a Reply